АМЕРИЧKИ ДИПЛОМАТА ТВРДИ: Трамп од Србије прави економски центар Балкана!

AMERIČKI DIPLOMATA TVRDI: Tramp od Srbije pravi ekonomski centar Balkana!

14 oktobra 2020

Američki predsednik Donald Tramp i njegova administracija žele da od Srbije naprave ekonomski centar Balkana i to je glavni razlog potpisivanja Vašingtonskog sporazuma u Beloj kući!Ovo tvrdi Džejms Džatras, američki diplomata i nekadašnji srpski lobista u Vašingtonu. Džatras ističe da bi sporazum Beograda i Prištine koji je parafiran u Trampovom prisustvu mogao da vodi ka značajnim ekonomskim vezama Srbije i ‘Kosova’. Prema njegovim rečima, Trampova administracija želi da od Srbije napravi ekonomsko čvorište zapadnog Balkana, jer Srbija nikada neće biti satelit ‘Kosova’, ali ‘Kosovo’ će uvek biti satelit Srbije!

Nema priznanja KiM

Američki diplomata naglašava da će tako nešto biti moguće izgraditi na praktičnim temeljima, ali je veoma važno da se Srbija ne odrekne ni santimetra svog suvereniteta.

– Nadam se većem srpskom ekonomskom uticaju na Kosovu, kao načinu da se izgradi i održi organska veza sa ‘Kosovom’, bez obzira na nerešena politička pitanja. Trampova administracija želi da od Srbije napravi ekonomsko čvorište Zapadnog Balkana jer, kada se sve reši, kakav god da bude status ‘Kosova’, Srbija nikada neće biti satelit Kosova, ali će Kosovo uvek biti satelit Srbije – ističe Džatras za ‘Sputnjik’.

Prema njegovim rečima, Srbija bi mogla da postane glavni stožer regiona i to bi trebalo da iskoristi najbolje što može.

– To su prednosti infrastrukturne komunikacije, trgovački putevi koji svi gravitiraju ka Srbiji. To daje, čak i Albancima na ‘Kosovu’, manjak slobode za delovanje, a Srbiji daje priliku za veće prisustvo na ‘Kosovu’ i možda plodno tle da se više Srba vrati na Kosovo kada uslovi to budu dozvoljavali. Takođe, mislim da Srbija ne bi trebalo da pravi kompromise po pitanju formalnog, ali po mom mišljenju, vitalnog pitanja suvereniteta – naglašava Džatras.

Komentarišući ove navode, istoričar i analitičar Nemanja Starović kaže da je Trampova administracija dobro razumela da nije moguće uspostaviti mir na Balkanu bez Srbije.

– Zato su promenili pristup i počeli da tretiraju Srbiju kao partnera. Spoznali su da nije moguće razviti balkanski region forsirajući bilo koji oblik saradnje protiv Srbije, već da jedino ima smisla podsticati projekte u kojima naša država ima centralno mesto. Odluke koje su SAD u pogledu Balkana donele prethodnih meseci strateškog su karaktera i neće doći do njihovog preispitivanja čak ni u slučaju da se na izborima promeni predsednička administracija u Vašingtonu – uveren je Starović.

Dobro za državu

Diplomata Milisav Paić, predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga, ocenjuje da je Džatras ispravno izložio poziciju SAD u vezi sa njihovim najavljenim povećanim ekonomskim prisustvom u regionu.

– Prevashodni interes SAD jeste potiskivanje rastućeg kineskog i ruskog ekonomskog, a zatim i političkog uticaja, praćenog sve razvijenijom saradnjom u vojnoj oblasti. Srbiji, kao ekonomsko najznačajnijoj zemlji u regionu, odgovara značajniji interes SAD za ulaganja. Pošto je politika administracije SAD, pre svega, motivisana globalnom preokupiranošću suzbijanja uticaja Kine i Rusije, podrazumeva se da Srbija treba da vodi računa i o svojim interesima, odnosno da čuva odnose sa Rusijom i Kinom – zaključuje Paić.

(Informer)

KOMENTARI6 komentara

 1. milorad3 says:

  VUČIĆ pravi to,tramp je samo ušao u igru onako kako mu je sugerisano sa neke druge strane.Generalno znamo protiv koga je uperena ova ekonomska politika ovde u srbiji i to NIJE rusija ili kina :) nego klinton-olbrajt ekonomski baroni zaostali još od 1999 ovde koji i dalje muzu deo novca sa balkana i time dalje finansiraju političke spletke u unturašnjem političkom životu USA gde se još krupnije igre igraju sa tim parama.Ali glavni izvor prihoda, šiptarsko-ustaški narko karteli i mafijaške grupe sa svih stran od muslija do milogoraca su već gadno srezani u efvropi a potpuno istrebljeni u USA.Izgleda da je tramp svatio odakle će da odmota klupko klinton-bajden-buš ekipe.Da buš i regan i cela ta odmetnuta špijunska banda iz CIA -e.

  • Slobodanka says:

   Ova ekonomska politika nije napredak nego je još jedno veliko zamgarčivanje Srbije. > Izgradnja drumske i železničke infrastrukture Od Niša do Prištine i zatim veza do Draća ima za cilj da iz velikih rešenja bude istisnuta Crna Gora i njena luka Bar, a da nam od nje postane važnija partner Albanija sa njenom lukom Drač i to Albanija zajedno sa UČK Kosovom*. Još važnije > ovo prekomponovano rešenje odlično bi služilo NATO-u. Uveliko gradimo autoput od Beograda do granice sa Crnom Gorom, isto to sa druge strane radi i Crna Gora da bi nas sadulafanja i to nakon ovoliko od tog rešenja malčice ohladili, a u korist Albanije, odmetničkog Kosova?* i "prijateljskog" NATO-a. Koridor 11 treba da poveže Rumuniju, Srbiju, Crnu Goru i Italiju. Sad Albanci planiraju kako da Crna Gora što manje dobije i od turizma i od drugih važnih poslova, a da oni sebi prigrabe sve što bi bilo korisno iz Rumunije, Italije i cele Srbije. Pa to ni slepa Samuilova vojska ne bi uradila što radi Vučić i Srbijica.

   • Slobodanka says:

    ... da bi nas sad nakon toliko ulaganja od tog rešenja malčice oladili...

 2. Slobodanka says:

  Rumunija dosad nije priznala nezavisnost tkzv. Kosova, a mi sad već prilično zaduženi zadužujemo se još u milijardama što će sve otplaćivati naša "srećna" dečica, valjda zato da bi pomogli Rumuniji da se preorijentiše na Kosovo* i Albaniju, do kraja i Rumunija da prizna nezavisnost Kosova*.

 3. Ivana says:

  Ha, ha .... ha, ha, ha ....to bi bila sreća ali ništa od toga opet lepak za naivne Srbe.

 4. Blogi Edukacyjne says:

  I thought it was going to be some boring aged post, but it definitely compensated for my time. I will post a link to this page on my weblog. I am sure my website visitors will locate that quite helpful.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *