Američki državni dug iznosi 70 triliona $

Američki državni dug iznosi 70 triliona $

7 avgusta 2013

us-dollar-collapse-clockDržavni dug SAD premašio je 70 triliona dolara, ali zvanični Vašington tu sumu krije – saopštio je profesor Džejms Hamilton sa Ekonomskog univerziteta Kalifornije.

Hamilton je, sumirajući rezultate svojih istraživanja, priznao da ni njemu nije jasno kako su američke vlasti dosad uspevale da prikrivaju stvarne razmere državnog duga. Tim pre što on u sebe uključuje dugove pojedinačnih saveznih država, korporacija, fizičkih lica i buduća socijalna davanja koja federalna vlada duguje svojim kreditorima.

Dosad se tvrdilo da je „plafon” državnog duga SAD 16,4 triliona dolara i da je dostignut krajem prošle godine. Potom je ministar finansija Timoti Gajtener obavestio Kongres da je počeo da obustavlja isplate nekih dugova i da preduzima vanredne da bi se izbegao državni defolt.

Prema zvaničnim podacima Vašingtona, državni dug SAD je od početka svetske ekonomske krize povećan za pet triliona dolara.

Budžetska uprava Kongresa SAD već je izračunala: da će samo kamate na državni dug 2021. biti veće od američkih vojnih rashoda u 2013. godini.

(Fakti.org)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Svetlin says:

    Nase covecanstvo je tokom istorije prelazilo iz jedno u drugo drustveno uredjenje, tako da smo odavno prevazisli prvobitnu zajednicu, robovlasnicki i fedualni poredak, te da uskoro treba da ode u istoriju klasnicni imperijalizam i kaptalizam. Dakle, anglo-maericke drzave u bliskoj buducnosti treba da dozive drustveno-ekonomski kolaps, te da se revolucijom ili mirnim putem transformisu is "demokratskih" u socijalna drustva. Problemi takvih drustava je sto nakon postizanja limita u svom razvoju i obrtu kaptala, one neminovno prelaze iz starog u novi drustveni poredak. Te zemlje su pred kolapsom, sto dokazuje enormni deficit SAD, tako da su one sada veoma opasne sa namerom da izazovu novi svetski rat. Tim drzavama ratovi ustvari pomazu da ublaze i prezive krize. Mi cekamo taj dan da SAD kolapsira i da se iz nje izdvoje 50 drzava. Na taj nacin bi platili sto su rasturili Jugoslaviju i SSSR. Medjutim, Rusija i Kina su ostale u komadu, tako da ce njihov ubrzani razvoj da ubrza kolaps SAD. Ziveli!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *