АМЕРИЧКИ ЕКСПЕРТ: Ако Украјинци нападну Донбас, почеће светски рат између САД и Русије!

AMERIČKI EKSPERT: Ako Ukrajinci napadnu Donbas, počeće svetski rat između SAD i Rusije!

28 avgusta 2015

ukraine 46Sve je više znakova da će Kijev uskoro pokrenuti ofanzivu protiv dve samoproklamovane republike u Donbasu, naglašava profesor ruskih studija na Prinston univerzitetu i Univerzitetu u Njujorku, Stiven F. Koen.

„Ubeđen sam da će kijevska vojska, poluobučena od strane američkih i drugih zapadnjačkih vojnika, pokrenuti potpunu ofanzivu na Donbas i biti potpuno uništena od strane proruskih snaga. Neće ostati ništa od te vojske. Oni se ne mogu nositi sa 30.000 pobunjenika koji brane svoju teritoriju i svoje porodice“, rekao je profesor Koen.

Stiven Koen je naglasio da, uprkos tome što zapadni mediji obeležavaju podržavaoce nezavisnosti Donbasa kao ruske „zastupnike“, ljudi u istočnoj Ukrajini ne napadaju, već samo brane svoje domove.

Zašto onda Kijev toliko insistira na vojnoj operaciji na istoku države? Ovaj stručnjak navodi da postoje tri moguća razloga.

1. Prva mogućnost je da režim u Kijevu pokušava da se izvuče iz nezgodne političke situacije, koristeći novu vojnu kampanju kao jedino rešenje za ponovno dobijanje podrške od države.

2. Druga mogućnost je da Kijev ne želi da poštuje uslove Minsk II sporazuma, te da s tim u vidu mora da se bori.

3. „Treća mogućnost je da Zapad pritiska snage u Kijevu da počnu sa ofanzivom. Dokaz za to je što SAD, Kanada, Australija i Engleska šalju instruktore u Ukrajinu, ali ne radi obučavanja bataljona, već radi obučavanja redovne vojske“, navodi profesor Koen.

Stručnjak je napomenuo da će ukrajinska vojska „gotovo sigurno“ biti pregažena od strane podržavaoca nezavisnosti samoproklamovanih republika ukoliko Kijev napadne.

„Ukoliko dođe do tako nečega, velike su šanse da će se SAD i NATO umešati“, upozorio je profesor, dodavši da će intervencija NATO-a pokrenuti domino efekat i uključiti Kremlj u vojni konflikt.

„Tada bi SAD i NATO uzvratili i SAD bi se praktično našle u ratu protiv Rusije. Ta mogućnost je naročito katastrofalna ako se uzme u obzir da obe strane poseduju nuklearno oružje“, dodao je on.

Profesor Koen je napomenuo da veruje da Kijev neće napraviti tako sulud potez, iako postoji mogućnost.

On je rekao da je to prilično alarmantno, pošto će „pokušaj preuzimanja Donbasa na silu od strane Kijeva dovesti do direktnog rata između Amerike i Rusije“.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. Pravdaa says:

    Dobro im kažeš nego Rusi ih upravo čekaju da se ucecaju i to je poslednje što NATO može da pokuša prije svoje propasti.

  2. Radomir says:

    Jedini nacin da se Nato eliminisi sa lica zemlje .Je RAT.Zbrisace ih Rusi i Kinezi i vise ih nece biti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *