AMERIČKI EKSPERT: Ne nadajte se krahu Rusije, Putin će završiti svoj projekt u Ukrajini

AMERIČKI EKSPERT: Ne nadajte se krahu Rusije, Putin će završiti svoj projekt u Ukrajini

5 januara 2015

vhefhewrunv-552x600Ilarionov je u svoje vreme bio savetnik Vladimira Putina, ali se ruski lider sa njim razišao pre više godina. Otad je jedan od najvećih kritičara „putinizma“ i Amerikanci ga za to koriste u svakoj prilici. Zato Ilarionov nije propustio priliku da u ovom kontekstu izgovori: „Defolt i socijalno-politička kriza koja će za njim uslediti stvoriće krajnje povoljne uslove da gospodin Putin završi svoj program uspostavljanja kontrole nad celom Ukrajinom. Taj program podrazumeva realizaciju projekta „Ruina №2“

„U Rusiji trenutno nema ni ekonomske recesije. Njene devizne rezerve su 389 milijardi dolara, a to znači da ih ima bar za dve naredne godine. Cene nafte – kao što je već bilo – mogu pasti i na 20 dolara za barel, ali ruska ekonomija ne počiva samo na nafti i energentima. Rusija u 2015. može – upozorio je Ilarionov – čak imati i manji ekonomski rast!“.

Ukrajina će imati neverovatno mnogo sreće ako narednih nedelja izbegne defolt – ocenio je stariji naučni saradnik vašingtonskog Instituta „Katon“ Andrej Ilarionov.

Istovremeno je naglasio da Kijev ima „ništavno malu šansu da to izbegne“, ali ne onim što sada čini. Između ostalog i zato što deficit državnog budžeta nije 64 milijarde grivni – kao što tvrdi vlast – već najmanje 200 milijardi!

Ilarionov tvrdi da je, zapravo, samo pitanje: da li će Ukrajina bankrotirati krajem januara ili početkom februara.

Objasnio je da je Ukrajina krajem septembra imala državne rezerve na nivou 16,4 milijarde dolara, a da su se već krajem oktobra „istopile“ do $12,6 milijardi. Pa se krajem novembra smanjile za 2,6 milijardi dolara.

Ukrajina nije objavila podatke za decembra, ali Ilarionov misli da je došlo do novog smanjenja za $2-2,5 milijardi.

On prognozira da će Ukrajina kraj januara dočekati sa smo pet milijardi dolara državnih rezervi. Uz upozorenje: da Rusija može zatražiti da joj Kijev vrati tri milijarde dolara čiju naplatu Moskva može zatražiti čim državni dug Ukrajine pređe 60 odsto BDP. A to bi značilo da državne rezerve padaju na $2 milijarde!

A što je najvažnije i najgore: da će Kijev svoje državne rezerve „pojesti“ tokom februara, a to bi značilo da se defolt samo odlažeza nekoliko nedelja.

Ilarionov smatra da Ukrajina može izbeći bankrotstvo samo u dva slučaja: da drastično smanji državne rashode ili da dobije znatnu finansijsku pomoć sa Zapada.

Ako ne bude ni jednog ni drugog, ukrajinska valuta (grivna) će oslabiti prema dolaru i evru 3-5 puta. Možda i više.

To znači – upozorio je Ilarionov – da spoljni dug Ukrajine više neće biti 60 odsto BDP već 120 ili 180 odsto! I podsetio: da je Rusija 1998. doživela defolt koji je oborio vladu Sergeja Kirijenka.

Ilarionov je u svoje vreme bio savetnik Vladimira Putina, ali se ruski lider sa njim razišao pre više godina. Otad je Ilarionov jedan od najvećih kritičara „putinizma“ i Amerikanci ga za to koriste u svakoj prilici. Zato Ilarionov nije propustio priliku da u ovom kontekstu izgovori:

„Defolt i socijalno-politička kriza koja će za njim uslediti stvoriće krajnje povoljne uslove da gospodin Putin završi svoj program uspostavljanja kontrole nad celom Ukrajinom. Taj program podrazumeva realizaciju projekta „Ruina №2“. Osim ovoga, u poslednje vreme se sumnjivo aktivirao i gospodin Janukovič“.

Simptomatično je takođe i to što je Ilarionov istovremeno poručio Ukrajincima, a i Amerikancima: nikakve ekonomske krize u Rusiji sada nema i ne očekujte njen brzi ekonomski krah.

„U Rusiji trenutno nema ni ekonomske recesije. Njene devizne rezerve su 389 milijardi dolara, a to znači da ih ima bar za dve naredne godine. Cene nafte – kao što je već bilo – mogu pasti i na 20 dolara za barel, ali ruska ekonomija ne počiva samo na nafti i energentima. Rusija u 2015. može – upozorio je Ilarionov – čak imati i manji ekonomski rast!“.

(Fakti.org)

KOMENTARI



5 komentara

 1. Lajla says:

  Svi pricaju o Rublji i Rusiji a ne vide u koje blato pada dolar i zapadna ekonomija. http://voxbblog.blogspot.com/2015/01/2015-godina-sloma-hegemonije-americkog.html

 2. Zapadnjak says:

  Zato Lajla što je to teško za shvatiti,ako je USA u tolikim problemima kako je moguće da gradi još osam nuklearnih podmornica?Svi parametri govore da je dolar u k...u,da se štampa bez pokrića i da Ruskoazijska koalicija preuzima svetsku ekonomiju,nešto se dešava,treba videti kako će Rusija odigrati sa Ukrajinom i hoće li izdržati,po svoj prilici na vidiku je kraj sankcijama,igra se partija na dve table,Evroazijska i Evroamerička,kibiceri su muslimanska braća.

 3. ARTILJERAC says:

  Vladimire pravoslavni care imaš podršku više od pola planete zemlje. Oni grade podmornice isto kao što su sleteli na mesec.

 4. Draga says:

  on a ni Rusija nas nikad nisu bombardovali a to je već veliko

 5. pravda says:

  Vladimire Vladimirovicu Putine, Samo napred,Kijev mora opet biti Ruska prestolnica. Samo proteraj nevladine organizacije iz Rusije,jer sve su to strani agenti.To su sluge CIA-e i NATO pakta.Ako sada Amerika ne padne ,ali zauvek,ona ce da vaskresne kao VAMPIR i zato sada i zauvek zavrsiti sa amerikom ,jer oni su zlo covecanstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *