АМЕРИЧКИ ЕКСПЕРТ О ТРАМПОВОМ плану за Балкан

AMERIČKI EKSPERT O TRAMPOVOM planu za Balkan

24 jula 2017

„Srbija želi da bude prijatelj i sa Rusijom i sa SAD. Po meni, oni sa kojima bi Srbija trebalo da bude najveći prijatelj je Evropa – Evropska unija. I Amerika i Rusija su važne, ali Evropljani bi trebalo da budu pravi fokus“, tvrdi Kameron Manter, predsednik Ist Vest instituta i bivši ambasador SAD u Srbiji, prenosi Danas.

– Problem je što su Evropljani preokupirani Bregzitom, Grčkom, Ukrajinom, migrantskom krizom. Drugi je problem u okviru Srbije – da li činite dovoljno napora da uradite ono što bi trebalo kako bi postali članica EU. Ne verujem da će Srbija biti u EU sve dok ne sprovede reforme i svi to znaju – kaže Manter.

– I SAD i Rusija imaju legitiman interes da pomognu Balkanu. Nije razumno reći da će jedni pobediti a drugi izgubiti. Ako Amerika i Rusija nađu zajednički jezik, to će biti dobro za vas. Ako ne, onda će i dalje biti tenzija i ne znam šta možete da uradite tim povodom – dodaje on.

– Ne znamo šta možemo da očekujemo od administracije predsednika Trampa. Ono što je kod njega predvidivo jeste da je nepredvidiv. Čak ni njegovi pratioci ne znaju da li će se predomisliti. Kada razmišljamo šta Tramp ima na umu za Balkan, moguće je da će ga držati na oku i reći – želimo da se uključimo, a moguće je da i neće obraćati pažnju – ističe bivši ambasador.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *