АМЕРИЧКИ ЕКСПЕРТ ПРЕДЛАЖЕ: Потребна је нова подела у свету – СРБИЈА ДА ПРИПАДНЕ РУСИЈИ

AMERIČKI EKSPERT PREDLAŽE: Potrebna je nova podela u svetu – SRBIJA DA PRIPADNE RUSIJI

17 oktobra 2021

Kolumnista američkog izdanja National Interest, Dejvid Pejn, smatra da je za očuvanje bezbednosti Sjedinjenih Država, i sveta uopšte, potrebno da Vašington preispita svoju strategiju na međunarodnoj sceni.On piše da što više SAD pokušavaju da održe svoju hegemoniju u svetu, odnosi i saradnja između Rusije i Kine postaju sve jači.

Takvo ponašanje Vašingtona, kako autor piše, pre ili kasnije može dovesti do rata na dva fronta, koji SAD jednostavno ne mogu da izdrže.

Pejn smatra da Vašington sada mora da napusti unipolarni svet i fokusira se na koncept smirivanja tenzija.

Takvo ponašanje, piše Pejn, pomoći će da se osigura da nijedna sila ne može da dominira Evropom, ili Azijom. Na osnovu istog koncepta, saveznici SAD-a moraće da preuzmu svoju odbranu u svoje ruke i oslone se samo na sebe.

U takvim okolnostima, Vašington će imati pravo da bira u kojim sukobima će da interveniše, a koje će vešto da izbegava.

Pejn takođe piše da bi smanjenje američkog vojnog prisustva u inostranstvu na kraju trebalo da oslabi savezništvo između Rusije i Kine.

On smatra da SAD sada treba da počnu da razvijaju svoje strateške tehnologije i tako sustignu konkurente. Osim toga, Pejn smatra da SAD treba da se usredsrede na diplomatiju i pokušavaju da pregovaraju o podeli sfera uticaja. Novinar je čak grubo opisao kako bi to trebalo da izgleda u praksi.

Po njegovom mišljenju, Sjedinjene Države bi trebalo da dobiju „najveći deo“. Konkretno, SAD bi trebalo da dobiju celu zapadnu hemisferu, zapadnu Evropu, Australiju, Novi Zeland i Japan. Kina bi trebalo da dobije Severnu Koreju, Tajvan, Pakistan, Avganistan, neke zemlje Afrike i jugoistočne Azije.

Rusija će, kako kaže, dobiti sve zemlje bivšeg SSSR-a, kao i Srbiju, Siriju, Iran, Irak i Libiju. Novinar je ubeđen da bi takva podela sfera uticaja mogla da reši mnoge geopolitičke sporove i umanji rizik od globalnog sukoba.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI10 komentara

 1. milorad5 says:

  ne pripadamo mi nikome niti je srbija nečija imovina pa da je dele posle razvoda.Ideje koje ovaj lik zastupa su upravo neokolonijalni načinio razmišljanja i postupanja i USA se od ostaslih kolonijalnih imperija razlikuje jedino po tome što su pokušali da čitav svet pretvore u svoju koloniju čak ni imperijalna engleska nije imala takve ciljeve kao zacrtanu politiku širenja čak je i njima bilo jasno da postoji granica do koej neka uprava i kontrola miogu da se naduvaju i da preko te granice više nije moguća efikasna kontrola i u prava osvojenih prostora.Mislim da rusija za razliku od perkomorskih kolonizatorskih sila nikada i nije bila kolonizator jer naseljavanje praktično praznih prostranstava dalekog istoka i sibira ne može da se naziva kolonizatorskom politikom ,to je bilo bukvalno širenje države na prazni prostor naseljen malim brojem nomada koji su usput i danas svi živi i zdravi, i nisu nijednom bili napadani ili proterivani od strane rusa došljaka i zato rusiaj nije KOLONIJALNA IMPERIJA nego je samostalna i samonoseća sampostvorena IMPERIJA ruskog naroda i pridruženih naroda koji su učestvovali tokom istorije u stvaranju te imperije.Oni koji su ih napadali su poraženi i više ih skoro i NEMA i mislim da je to dobar podsetnik svima koji bi da "obuzdavaju" rusiju.Mislim da je ZATO dosta srba uz ruse, jer prepoznaju na čijoj strani je ovoga puta pravednost,osnovno pravo i razum,za razliku od ostalih balkanskih šlihtara iz bivše juge, koji se prostituišu sa svakim novim osvajačem a kada ovaj oslabi zabiju mu bodež u ledja i uleću u krevet sa novim satrapom. To u americi ne žele da vide,ne žele da vide da su oni danas imperija ZLA koja napada i kinji sve redom.Ne verujem da rusi uopšte žele da više ikada šalju vojsku van zemlje i da ulaze u neke imperijalne šeme ili podele sveta.Za razliku od USA oni su VEĆ DANAS IMPERIJA ZA SEBE kao što su to i bili zadnjih par stotina godina i mogu da vode medjunarodnu politiku na sasvim drugi način od kolonizatorskih metoda i pristupa drugim narodima,oni mogu da idu putem medjusobnog uvažavanja i saradnje jer kao i svaka PRAVA imperija uvek mogu da sačekaju i ne moraju da pritiskaju nerazumnog ili nespremnog partnera za neki iznudjeni vid saradnje,ko hoće hoće,ko neće ne mora.To je ruska politika danas i to je politika koja ozbiljno smeta i ruši imperijalni model ponašanja kvaziimperija zasnovanih na osvajanju i brzom širenju radi profita,ruska imperija je nastajala VEKOVIMA za razliku od američkih kolonijalnih fantazija i ima vekove pred sobom što se ne može tvrditi za PAX AMERICANA,previše su oni prstiju nagazili da bi ih više POŠTOVALI bilo gde.PRAVE IMPERIJE RASTU POLAKO I TRAJU DUGO, JAKO DUGO.

 2. Mussa Kessedžija says:

  Srbiju i Rusiju će da dobije Kina.

 3. Gardista says:

  Razumno...a gde je Crna Gora i BiH? To je srpsko, ka KiM da ne govorim.

  • Mussa Kessedžija says:

   Srpsko je samo Beogradski pašaluk, al i to je zapravo tursko.

   • Rocky says:

    Musa Drkadžija da ti fino otperjaš u smrdljivu Tursku,a Balkan tj.Helm je oduvijek bio i biće srBski.

  • Srbija cveta says:

   Pa neko mora prvi da povuče nogu, pa onda redom.

  • Beli Orao says:

   I sve to je Srbija! Znači Balkan, kako ga rado zovu zapadnjaci zapadni Balkan ali biće Istočni Balkan a ustaše će da budu zapadni Balkan! 🥴😁🥴😁😋

 4. ralence says:

  Ništa novo u političkom delenju sveta. Pri podeli uticajnih sfera u Južnoj Americi,i osvajanju novih teritorija pod kontrolom Katoličke crkve i Pape,King Španije i King Portugalije su to isto radili.

 5. Petrovgrad says:

  Nisam ni sumnjao, mada ne verujem da će Rusi da provale toliki put samo zbog Srbije, valjda se podrazumeva u prvaoj fazi sve bivše Socijalističke Republike u SFRJ. Rusima prpada sve do Lamanša. Ko neće da bude pod Rusku čizmu, neka na vreme zapliva preko bare.

 6. Čist je ko Suza says:

  Poslušajte eksperta molim, jer takvi već odavno znaju da mi i jesmo poreklom od Majke Rusije, slični smo i sa BeloRusima, a sa Ukrajincima gotovo isti i naš jezik je sa ukrajinskim još sličniji nego sa ruskim. A Rusi tvrde da su oni i Ukrajinci isti narod. Ne, nije nama Rusija nikada daleko. Medvedevu su napaćeni Srbi svojevremeno tražili da im podeli ruske pasoše ne bi li bili zaštićeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *