АМЕРИЧКИ ЕКСПЕРТ: САД 2024. могу ући у грађански рат и распасти се

AMERIČKI EKSPERT: SAD 2024. mogu ući u građanski rat i raspasti se

3 novembra 2021

DONALD Tramp je javno dopustio mogućnost da će se SAD raspasti do novih predsedničkih izbora u 2024-oj. Ili kao posledica tih izbora.Među njegovim najžešćim političkim oponentima i kritičarima Robert Kagan, jedan od ključnih analitičara i saradnika Instituta Brukings, Karnegi fondacije i Maršalove fondacije, a on upozorava Amerikance da im se upravo to – i u istom kratkom roku – može dogoditi.

Ovome, radi boljeg razumevanja, treba dodati tri okolnosti: 1. da je Kagan jedan od autora projekta „Novi američki vek“, 2. da je on muž Viktorije Nuland, zamednika državnog sekretara SAD i 3. da je svoju prognozu-opomenu objavio na stranicama liberalnog i antitrampovskog The Washington Post.

Ukazavši da se pojačava polarizacija američkog društva i animoziteti i neprijateljstva između republikanaca i demokrata idu ka nepomirljivosti, predviđa veliki oružani sukob u Sjedinjenim Državama u naredne tri do četiri godine, koji bi mogao da se završi rušenjem federalne vlade i raspadom SAD na sukobljene države i teritorije koje mogu i neđusobno ratovati.

Muž druge figure u američkoj diplomatiji u pomenutom tekstu piše:

„Sjedinjene Države idu ka svojoj najvećoj političkoj i ustavnoj krizi od Građanskog rata, sa predvidljivim izgledima da u naredne tri do četiri godine dođe do masovnog nasilja, kolapsa federalne vlasti i podele zemlje na zaraćene crvene i plave enklave.“

U „crvenim enklavama“ većina stanovnika glasa za Republikansku partiju, u „plavim“ – za Demokratsku.

Kagan na istoj liniji dalje predviđa:

„Signalna raketa za građanski rat i kolaps Amerike biće sledeći predsednički izbori. Republikanci i demokrate će blatiti jedni druge, i jedni i drugi će se proglasiti izbornim pobednicima, počeće nemiri i neredi, zemlja će utonuti u haos i prave borbe između „crvenih” i „plavih” država“.

U republikanskom taboru se spremaju nešto drugo. Ideja o „nacionalnom razvodu“ (national divorce) ima sve više pristalica. Njihov rezon je: ako ne možemo da se dogovorimo – zar nije bolje da bude svako za sebe.

Kolumnista konzervativnog The New York Post Kerol Markovic sa zabrinutošću piše o tim osećanjima među republikancima. Ona se ne slaže sa poznatim konzervativnim radio voditeljem Džesom Kelijem, koji smatra – pošto su podele između republikanaca i demokrata zemlju pretvorile u bure baruta – da između njih treba povući nove, prave granice (redraw the map).

Ona je uverena da do „nacionalng razvoda“ neće doći, jer i unutar najplavljih država postoje „enklave koje su jarko crvene“ (republikanske). Za primer je uzela Njujork koji ima more „crvenih“ četvrti van centra grada:

„„Posetite Brajton bič i Boro park u Bruklinu, Hauard Bič i Brizi Point u Kvinsu, Trogs Nek u Bronksu ili sbilo koju tačku na Stejten Ajlendu: tamo ćete se naći u „crvenoj” Americi, gde se američke zastave visoko vijore. Policajci su tamo heroji, a mladu majku niko ne naziva porodiljom. Ista je slučaj u Kaliforniji i drugim državama“.

Markovic je ukazala da se konzervativni Amerikanci već uveliko preseljavaju u većinski republikanske države, a liberali – u demokratske. Štaviše, da liberali beže od poreza u većinski republikanske države Teksas i Florida .

Njen zaključak je: „Pošto se ne možemo razdvojiti, moramo da vodimo mirnu borbu za svoja uverenja i ideale kako bismo ubedili druge da prihvate naš način razmišljanja i glasanja“.

Razgovori o „nacionalnom razvodu“ prešli su i u pravu ravan.

Tri okruga u Merilendu – Geret, Alegeni i Vašington objavili su da žele da uđu u sastav Zapadne Virdžinije. Ti okruzi su aktivno glasali za Donalda Trampa 2020. godine, dok je Merilend bio većinski za Bajdena.

Guverner Zapadne Virdžinije, republikanac Džim Džastis, izjavio je da bi od tog „transfera“ svi imali koristi iako procedura promene granica u SAD nije laka.

Prošle godine su dva okruga Oregona nameravala da pređu u Ajdaho, ali nisu dobila podršku.

Prilično masovan društveni pokret „Promena granica Oregona za veći Ajdaho“ poziva sve u Oregonu (osim njegovog liberalnog severozapada), kao i ruralne okruge severne Kalifornije, da se pridruže Ajdahu kako bi njegova zapadna granica izbila na Tihi okean.

Ideje o otcepljenju republikanskih okruga od liberalnih država danas nemaju realne šanse. Ali, njihovi izgledi će se povećati dođe li do razbuktavanja političkog neprijateljstva između „plavih“ i „crvenih“ država u građanskom ratu koji je predvideo Robert Kagan.

Ako političko neprijateljstvo ne dovede do rata između konzervativaca i liberala i raspada zemlje na „zaraćene enklave“, kako predviđa Kagan, onda će Ameriku neizbežno dočekati porast depresije i nasilja, kao i erozija društvenih institucija.

„Nacionalni razvod“ uzima maha i na zakonodavnom nivou. Čak 16 republikanskih država usvojilo je zakone koji ograničavaju primenu nedavnih federalnih izbornih pravila glasanja koja nameću demokrate, zbog čega Kagana tvrdi da „zemlja klizi u haos“.

KOMENTARI8 komentara

 1. Kulak says:

  Građanski rat u SAD već je bio,a novi je izgledan.

 2. zolja says:

  ima Boga sve ono sto ste napravili jugoslaviji, da vam se vrati sto puta.

 3. Strsljen says:

  Trebate jis juce da se pocepate i batinate. Srbija odmah da prizna Texas....Kaliforniju i sve ostale koje oce da se odvoje...samo milo za drago.

 4. Ovcoizovani covid idioti says:

  Dabogda se ugusili u vlastitoj krvi, prokletnici odvratni, yebo vas kovid da vas yebo, bolesnici smrdljivi i lazljivi. Doci ce ubrzo dan da i ove nase covid fasiste a vase placenike eliminiseno skupa sa sirim porodicama jer ste svi skupa PARAZITI.

 5. sasulja says:

  Samo da vam dragi Bog vrati ono sto ste drugima radili,sto ste zasluzili,a ima toga, hvala Svevisnjem.

 6. milorad5 says:

  trenutno je REALNA inflacija u USA oko 12% na MESEČNOM NIVOU,ne znam dokle će moći da kontrolišu sivu emisiju novca na tržištu preko lažnih berzanskih skokova i lažne anonimne elektronske trgovine, ali mislim da to neće moći još dugo da se proigrava na kompijuterima,pre ili kasnije mora da pukne balon a on je OGROMAN.E TADA im se crno piše jer USA su strahovito ranjive na brz protok kapitala i na kreditnu sposobnost privrede koja je već sada ISPOD NULE,može doći da oMASIVNOG kolpasya ekonomije i finansija i to može kod njih da se desi PREKO NOĆI,danas rade sutra ne rade i kraj,masovna nezaposlenost blokada finansija države i čak nagli pad komunalnih sistema,USA su država na korak od vanrednog stanja u vojne uprave i to je ono što oligarhija sa mrtvim bajdenom na čelu i želi da izazove,samo je pitanje vremena kada će kolapsirati jer se to NAMERNO radi.

 7. Mate says:

  To da će se SAD raspasti i nestati je sigurno, ali problem je što će umjesto Amerike na scenu doći Euroazijska Unija sa Velikim Izraelom na čelu sa daleko gorim terorom.

 8. milorad5 says:

  brate ja stvarno ne razumem likove koji i dalje potenciraju neku jevrejsku opasnost,jevreji su toliko bezznačajni da je smešno u odnosu koliko ih napadaju i prozivaju.U pitanju je katolička jezuitska zavera u celom svetu i to je prava opasnost za čitav svet ,jevreje samo podmeću kao opasnost i neku navodnu svetsku zaveru, jer su jevreji jedni od retkih koji su SVESNI tajnog plana vatikana na nivou nacionalnog korpusa što posle hitlera i himlera koji su bili jezuitski puleni i nije teško shvatiti.Ako misle jezuite da više mogu tako lagodno da lažu i mažu ozbiljno se varaju jer su detektovani svuda gde treba da budu detektovani, njihovi napori za stvaranje nove kurije svetskog nivoa,jevreji nemaju veze sa tim.Naprotiv sve ovo što se dešava daans je deo tog neonaci plana stvaranja jedinstvene religije sveta pod slavolukom MAMONA i po ustrojstvu katoličke kurije,crne ili bele svejedno.Samo opekli su se sa ludacima kao što je hitler bio pa sad idu više kroz nemki nadnacionalni korpus bezlične uprave bez pravog centra moći ali to pravi odredjene probleme u organizaciji,kao vavilonska kula što je rasla i rušila se sama od sebe kad god bi odstigla neku visinu tako se i njihova kula ruši i raste i to je polako postao jedan sizifov posao,i zato sad idu na stvaranje novih "lidera" kao što je radjeno u ranija vremena i zato će uskroo da se i pojavew ti satrapi prikrivene pohlepe za vlađću nad celkim svetom,oni će ponovo izazvati svetske ratove sigurno da bi na pepelu preuredili svet onbako kako im se dopada,ali mislim da iz pepela ništa ne može da se gradi više pogotovo ako je pepeo raidoaktivan,što lako može da se desi,izuzetno lako.Uništenje USA republike je jezuitski plan i on je pri kraju ali ni oni sami ne mogu da vide šta će iz toga izaći,a mislim da su se ozbiljno preračunali u planovima kako sa republikanskom idejom tako i sa islamom jer sve to poprima preteće oblike za njih ,oblike koje ne mogu više da kontrolišu mutnim kanalima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *