АМЕРИЧКИ ЕКСПЕРТ САСУО ИСТИНУ У ЛИЦЕ АМЕРИКАНЦИМА: Војна моћ Америке је добра за вртић!

AMERIČKI EKSPERT SASUO ISTINU U LICE AMERIKANCIMA: Vojna moć Amerike je dobra za vrtić!

2 novembra 2015

SAD-vojska-750x541Ekspert za pitanje bezbednosti i međunarodnu politiku istraživačkog instituta „Heritage Foundation“ Džejm Karafano oštro je kritikovao stanje u kojem se nalaze Oružane snage SAD.

„Rejting koji je predstavljen u izveštaju ’Indeks vojne snage SAD 2016‘ ocenjuje se kao ’beznačajan‘. Za zabavište to, možda, nije loša ocena. Oni imaju još nekoliko godina pre nego što predaju dokumenta za Harvard. Međutim, to nije ono što bi trebao da pokaže naš glavni komandant nakon sedam godina na čelu oružanih snaga SAD“, piše analitičar Džejms Karafano.

Radi se o poslednjem izveštaju instituta „Heritage Foundation“ — „Indeks vojne snage SAD“, prema kojem se sadašnji nivo vojne snage zemlje ocenjuje kao beznačajan sa tendencijom daljeg slabljenja. Specijalisti fonda su nazvali američku vojsku „slabom“. Ukupan potencijal Ratne mornarice SAD je pao od jakog (prošle godine) na beznačajan.
Beznačajna je i snaga američkog Ratnog vazduhoplovstva.

U članku pod nazivom „Budi se Ameriko! Imaš ograničenu vojnu snagu“, objavljenom na sajtu instituta „Heritage Foundation“, Karafano je naglasio da izveštaj fonda jasno pokazuje raskorak mogućnosti SAD i njihovih borbenih ciljeva.

Karafano nije jedini koji je reagovao na izveštaj koji je objavio fond. Između ostalih, američki senator Džon Mekejn je obratio pažnju na „osakaćene vojne mogućnosti i borbenu gotovost SAD“ u vreme kada se zemlja, po njegovim rečima, suočava sa velikim problemom sa kojim nije imala posla od vremena Drugog svetskog rata.

(vostok.rs)

KOMENTARI7 komentara

 1. Ljubomir says:

  Potpolno jasno kako den!? Na sekoj malku poupaten gragjanin vo bezbednosnite oblasti jasno mu e deka SAD i NATO ne se nikakva voena sila od razmeri vo koi shto gi pretstavuvaat mediumite kako nivni glavni propagatori. Imeno jasno barem na mene mi e deka vo zemjite clenki na NATO stanuva zbor za ogromen kriminal koj poedinci od vlasta go vrshat so zloupotreba na ogromnite voeni budzeti. Sekako deka tuka glavniot zbor go vodi Amerika i nekolkute korporacii za proizvodstvo i trguvawe so oruzje. No sepak stanuva zbor za ogromen kriminal so mnogu mnogu milijardi dolari koi ednostavno isceznuvaat od drzavnite budzeti na zemjite clenki na NATO a pred se SAD na ime na ogromni skrieni troshoci za platenicite koi se obucuvaat vo ogromniot broj na voeni bazi shto vo zemjite clenki na NATO shto nadvor po okupiranite drzavi. No izgleda dojde vreme koga pred se Amerikanskite intelektualci a i gragjanite na SAD koj go polnat budzetot se pozestoko ja kritikuvaat vlasta na celo so Pretsedatelot. Toj trend se prenesuva i na ostanatite zemji clenki na NATo a pred se zemjite od EU bez Turcija, Japonija i Kanada.

 2. Milenko says:

  BATINA IPAK IMA DVA KRAJA

 3. Veselin says:

  Dokaz o stanju NATO i USA je prekid pregovora Rusije sa USA o nuklearnom oružju 3.decembra 2011.godine.

 4. marko says:

  VESELINE NATO I AMERIKA VISWE NEMAMU DOVOLJNO SIROVINA ZA VISOKO MODERNU VOJSKU IMAJU ALI NEMAJU DOVOLJNO. BLISKA BUDUCNOST JE SIGURNO RUSKA KAD SE ZAVRSI MODERNIZACIJA ZA 4 GODINE RUSIJA POSTAJE 1 SILA SVETA

 5. vuk SAMOTNJAK says:

  ODAVNO SAM REKAO DA TREBA UNISTITI HOLIVUD CNN I VOL STRIT I AMERICKA MOC CE POTPUNO NESTATI. TADA NECE BITI NI ZA VRTIC. ONO STO SU NA VOJNOM PLANU NAPRAVILI NAPRAVILI SU U VREME HLADNOG RATA. POSLE PADA BERLUINSKOG ZIDA I SSSR-a USPAVALI SU SE NA LOVORIKAMA, SMATRAJUCI DA SU POBEDILI,ZAUVEK. NE LEZI VRAZE; MALI, NOSATI UZURPATORI I POROBLJIVACI SU SE ZAJEBALI ZAUVEK!

 6. sinisa says:

  PA STA SU MISLILI AMERIKANCI DA CE DRUGI SPAVATI I GLEDATI SVE OVO MIRNO.TO JE VELIKA ZABLUDA AMERA I NISU SVESNI KAKO CE PROCI I STA IM SE SPREMA.......

 7. baki says:

  ALI CE ZATO UVUCI EVROPU U RAT.ZAR SU EVROPSKI LIDERI SLEPI ILI RADE ZAJEDNO SA USA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *