АМЕРИЧKИ Ф-18 УЛЕТЕО У ИРАН, А ОНДА ЈЕ УСЛЕДИО БРУТАЛАН ОДГОВОР ТЕХЕРАНА! Пентагон бесан, ко је Ирану дао ово електронско оружје и радарски систем?!

AMERIČKI F-18 ULETEO U IRAN, A ONDA JE USLEDIO BRUTALAN ODGOVOR TEHERANA! Pentagon besan, ko je Iranu dao ovo elektronsko oružje i radarski sistem?!

26 marta 2020

Objavljeni su snimci kako je vazdušna odbrana iranske vojske „zaključala“ (automatsko praćenje mete) borbeni avion F-18 koji se približavao južnim vodama i upozorila ga, nateravši vojne eksperte i medije da spekulišu o tome koji iranski radarski sistem se koristi za presretanje ratnog aviona

U videu se vidi kako Boing F-18 Super Hornet prima nekoliko upozorenja od iranskih vazdušnih odbrana pre promene kursa i skretanja sa iranskog južnog vazdušnog prostora.Iranske snage upozorile su borbeni avion da će, ukoliko nastavi svoj put prema iranskom vazdušnom prostoru, ga gađati raketama za vazdušnu odbranu.

Nedavno objavljen video prikazuje iransku vojsku koja upozorava avion F-18 u južnom Iranu. Snimak, koji je nedavno objavila Radiodifuzija Islamske Republike Iran (IRIB), datira iz prvog dana iranske Nove godine (počela je 20. marta).

Iranska baza za protivvazdušnu odbranu na jugu – koja se nalazi u blizini lučkog grada Bandar Abas upravlja nizom radarskih sistema koji prate nebo u tom uglu zemlje, ali posmatrači veruju da je video snimak incidenta snimljen od strane domaćeg iranskog radarskog sistema, nazvan Fath-14 (Konkver 14, srp. Osvajaš 14).

Presretanje ima visoku tehničku i psihološku operativnu vrednost s obzirom na to da je borbeni avion uočen noću od strane vazduhoplovne snage iranske vojske, koje su opremljene različitim vrstama sistema elektronskog ratovanja, javila je u utorak persijska služba ruske novinske agencije Sputnik.

Fath-14 radarski sistem, predstavljen 2015. godine, ima domet od 600 kilometara i može da otkriva male ciljeve u vazduhu na velikoj nadmorskoj visini.

Visoka spretnost i brza povezanost sa komandno-upravljačkom mrežom su među ostalim karakteristikama poluvodičkog radara.

Otporan je na elektronsko ratovanje i smatra se najboljim radarom za raketne sisteme.

Navodno je avion pripadao američkoj vojsci. Vašington nije komentarisao izveštaje, ali incident se dogodio samo nekoliko dana nakon što je Nju Jork Tajms izvestio da je američki državni sekretar Majk Pompeo nedavno najavio „tešku akciju“ protiv Irana, dok je zemlja bila zauzeta borbom protiv epidemije korona virusa.

U junu 2019., iranske vazduhoplovne odbrane oborile su napredni američki RK-4 Global Hok nad iranskim teritorijalnim vodama kraj obalne provincije Hormozgan, nakon što su bespilotne letelice tokom špijunske misije prekršile vazdušni prostor zemlje.

(Pravda)

KOMENTARI3 komentara

 1. persida says:

  Kaubojske gluperde zamisljaju da ostatak sveta jos zivi u srednjem veku, a i Rusi i Kinezi su ih u tehnologiji odavno nadmasili. Mogu samo da onduliraju.

 2. Duh proroštva says:

  Pa valjda Srbija? Jedino Srbija ima radarski sistem iz 50tih godina koji uspešno otkriva te nevidljive američke kantice." Izvinite nismo znali da je nevidljiv."

  • Zapadnjak says:

   Ko si ti?šta ti znaš šta Srbija ima i samo da znaš,za ovakve izjave negde bi zaglavio duboku robiju a i radio bi kao konj što i jesi,jedino Srbija toleriše takve izrode kakav si ti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *