АМЕРИЧKИ ФАРМЕРИ МАСОВНО БАНKРОТИРАЈУ ЗБОГ ПУТИНА! БРУТАЛНА ОСВЕТА РУСИЈЕ! Најновији маневар Москве и Пекинга сахрањује пољопривреду САД!

AMERIČKI FARMERI MASOVNO BANKROTIRAJU ZBOG PUTINA! BRUTALNA OSVETA RUSIJE! Najnoviji manevar Moskve i Pekinga sahranjuje poljoprivredu SAD!

22 januara 2020

Američko Ministarstvo poljoprivrede objavilo je izveštaj prema kojem je u poslednjih godinu dana 1.088 američkih poljoprivrednihfarmi zatražilo od vlasti da im pomognu kako ne bi bankrotirali.

Glavni problem američkih farmera su poteškoće da svoje proizvode plasiraju na kinesko tržište i to, pre svega, zbog konkurencije iz Rusije.Kina je najnaseljenija zemlja na svetu koja kupuje ogromnu količinu poljoprivrednih proizvoda. Potražnja za sojom je posebno velika, a najveći strani dobavljač do skoro su bile Sjedinjene Države. Zbog teških političkih odnosa sa Sjedinjenim Državama, sredinom 2019. godine kineske vlasti obustavile su kupovinu soje od proizvođača iz SAD, što je stvorilo probleme amerilim farmama, koje su, budući da su bile usredsređene na proizvodnju žitarica za tržište Kine, sada izgubile pristup tom tržištu i počele su da bankrotiraju. Nešto kasnije, Peking je nastavio uvoz američke soje, ali to nije popravilo situaciju.

Pre svega jer je, posle dogovora ruskog predsednika Vladimira Putina i kineskog lidear Si Đinšpinga porastao promet robe u poljoprivrednoj sferi između Rusije i Kine. Potpisan je niz bilateralnih sporazuma, a ova saradnja posebno je izražena u izvozu ruske soje koji je u 2018. godini dostigao milion tona. Pored toga, strane su započele sprovođenje zajedničkih projekata, u okviru kojih je oko milion hektara na ruskom Dalekom istoku dodeljene Kinezima za uzgoj soje. Prednosti ruske soje uključuju činjenicu da zemlja ne proizvodi genetski modifikovane proizvode, dok u SAD-u sve nije tako jasno sa ovim parametrom.

„Kina je postala najveći svetski potrošač poljoprivrednih proizvoda u Rusiji,“ izveštava kineska agencija Sohu. Prema analitičarima, Kina će se u ovom segmentu kladiti na Rusku Federaciju. To se dešava zbog velikog potencijala Rusije u poljoprivredi, geografske blizine dveju zemalja, kao i dobrih političkih odnosa Moskve i Pekinga.

Što se tiče Sjedinjenih Država, Kina će verovatno nastaviti da kupuje američke proizvode, ali u mnogo manjim količinama nego ranije. To znači da ruska poljoprivreda postaje problem za Sjedinjene Države.

„Američki poljoprivrednici osuđeni su na razočaranje, pošto je Kina odlučila da pojača saradnju sa Rusijom u oblasti poljoprivrede. Najverovatnije, ovo će dovesti do nove runde bankrota u Sjedinjenim Državama“, zaključuju analitičari.

KOMENTARI4 komentara

 1. Zoran says:

  Vest od 9. decembra. 14. januara napravljen dil za veci izvoz hrane iz Amerike u Kinu.

  • ralence says:

   Dobra ideja,to isto Vučić treba da ponudi Kinezima ,Srbske oranice koje niko ne obrađuje na duže vreme. Roba koja se proizvodi mogla bi da se izvozi u svet gde žive milioni Kineza.

   • mudrijaš says:

    pročitaj ponovo, nisu Rusi dali Kinezima oranice da ih obrađuju, nego kupuju više robe, a Rusi obrađuju ruske oranice....

 2. petrovgrad says:

  Rusija ima potencijala od energenata, nauke, teritorija i sve ostalo da proizvodi hranu za pola sveta. Može pola Sibira da pretvori u tople plastenika. Čim izbaci dolar iz obračuna eto blagostanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *