АМЕРИЧKИ ФИНАНСИЈСKИ РАТ ПРОТИВ РУСИЈЕ ДОБИО ЈЕ НЕОЧЕKИВАН ОБРТ – Десиле су се чудне ствари први пут у историји

AMERIČKI FINANSIJSKI RAT PROTIV RUSIJE DOBIO JE NEOČEKIVAN OBRT – Desile su se čudne stvari prvi put u istoriji

23 maja 2022

Sjedinjene Države su objavile finansijski rat Rusiji, i on je dobio prilično neočekivan preokret. Takve zaključke izneli su ekonomski analitičari iz Kine.

Američki dolar ima status glavne rezervne valute, kao najtraženiji finansijski instrument na svetu.Poseban položaj nacionalne valute daje SAD ogromne prednosti u odnosu na sve ostale, a Amerikanci to aktivno koriste.

Pretvorili su dolar u opasno oružje i koriste ga da izvrše pritisak na svoje protivnike.

Prema kineskim stručnjacima, SAD već dugo mašu svojim „dolarskim štapom“ i čak njime udaraju Rusiju kroz uvođenje sankcija.

„Dugi niz godina, Sjedinjene Države mašu svojim „dolarskim štapom“ da bi udarile na protivnike. Međutim, sasvim neočekivano, sistem je zakazao“, kažu analitičari iz Kine.

U kontekstu pogoršanja odnosa sa Ruskom Federacijom, SAD i njeni saveznici uveli su joj nekoliko paketa sankcija u nadi da će srušiti rusku ekonomiju, a sa njom i nacionalnu valutu.

A u trenutku kada je izgledalo da je plan Vašingtona uspeo i rublja počela da pada, desile su se veoma čudne stvari.

Finansijski rat Sjedinjenih Država počeo je da dobija neočekivani obrt. Valuta Ruske Federacije počela je da poskupljuje, toliko da je ne samo povratila svoju vrednost, već se vratila na nivo od pre pet godina.

Došlo je do toga da se na Zapadu ruska rublja naziva najefikasnijom valutom na svetu. U Kini su otišli ​​i dalje, veruju da je uspela da izbori impresivnu pobedu.

„SAD su koristile staromodnu taktiku sa Rusijom i uvele joj sankcije. U početku je funkcionisalo, kurs rublje je pao za 30%. Ali na kraju „dolarski štap“ nije uspeo da pobedi neprijatelja“, naveli su analitičari kineskog medija.Ovo je prvi put u istoriji da je američki protivnik ne samo izdržao udarac „dolarskog štapa“, već ga je i slomio na leđima SAD.

Posle stabilizacije rublje, Rusija je preuzela inicijativu i, kao odgovor na sankcije Zapada, zahtevala od neprijateljskih zemalja da plaćaju gas u rubljama.

Efekat ovog koraka je prevazišao očekivanja: mnoge evropske kompanije su posle kratkog otpora usvojile nova pravila plaćanja energenata.

U tom kontekstu, finansijski analitičari su sve češće počeli da postavljaju sledeće pitanje: „Može li rublja okončati hegemoniju američkog dolara„?

(Webtribune.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. milorad5 says:

  Rublja će SRUŠITI dolar.Na duže staze dolar nema šanse,ne posle svega što je američka privatna bankarska grupica uradila od te NACIONALNE valute.Kada plaćate i koristite dolar vi ustvari pristajete na valutu iz igrice MONOPLY to je FAKAT.Svaka ozbiljna i nezavisna centralna banka bi trebala da se ponaša kao i ruska,ali iz nekog razloga svi i dalje koriste dolar,neko zbog profitiranja preko dolaa nego zbog pretnji i ucena preko dolara.Prvi će od dolara odstupiti profiteri:) i to se vidi kroz lagani ali stalni rast rublje.Ovo je samo preliminarno oprezno ispitivanje ne-američkih kapitalnih grupa ali ako zaključe da je rublja održiva kao rezervna valuta sa POKRIĆEM u ROBI i ZLATU,dolaru je odzvonilo kao i monopolističkoj bankarskoj lopovskoj grupi pogotovo što je ta banda iskoristila priliku i finansijski uštinula sve redom kad god je mogla.Sigurno je da ima mnogo onih koji bi da nplate gubitke koje su im izazvale američke bankarske "institucije",bolje reći prevarantske institucije,lopovsko gnezdo lešinara.Zbog toga je rat ,zbog toga galama,NATO,finska,švedska, trt--mrt,zbog toga sanjare o putinovim "bolestima" i kremaljanskim "zaverama",vidi se da su VAN SEBE jer im je jasno kuda ovo ide ZA NJIH.:)Rublja IMA REALNO POKRIĆE i to VELIKO REZERVNO POKRIĆE REALNIH SIROVINA a kasnije i industrije koja će iznići na toj bazi a u SVETU LAŽMOG MONOPOLY NOVCA to je za lažni novac smrtna presuda.Realni kurs rublje je istovremeno mogućnost REALNE ŠTEDNJE gde za svoj uloženi kapil dobijate i REALNU kamatu za koju onda možđete da kupite REALNU rusku NAFTU i da jer PRODATE ako vam baš trebaju DOLARI :):)PUKLI SU NA ZAPDADU I TO DOBRO ZNAJU OVA INFLACIJA JE MOMNETALNA POSLEDICA NJIHOVIH MALVERZCIJA A NE RUBLJE DIREKTNO SAMA NAJAVA RUBLJE IH JE OGOLILA I URNISALA,RUBLJA ĆE REALNO TEK U KASNIJE U TOKU SLEDEĆE GOD.DA IM J.MAMU MAMINU.TEK ONDA ĆE DA VIDE ŠTA JE KRIZA.

 2. Suzuki Vitara says:

  Rublja je proglasena za najbezbedniju valutu na svetu. Sa zlatnom podlogom.

 3. Za Srbiju says:

  Može. Amin!

 4. Petrovgrad says:

  Do je USA ratovala u Iraku. Rusi napredovali u svim sverama. Sada dok traje rat u Ukrajini Kona istim šablonom napreduje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *