АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ Бари Мекефри: Украјина трпи огромне губитке и у великој је опасности

AMERIČKI GENERAL Bari Mekefri: Ukrajina trpi ogromne gubitke i u velikoj je opasnosti

25 decembra 2022

UKRAJINSKA armija je pretrpela kolosalne gubitke i nalazi se u ranjivoj poziciji, ocenio je američki general Bari Mekefri u intervjuu MSNBC.

– Ukrajina trpi ogromne gubitke i u velikoj je opasnosti, naglasio je.Prema generalovim rečima, jedna baterija američkih raketnih PVO-sistema Patriot, koju je Pentagon obećao Kijevu, neće promeniti situaciju „na terenu“ zbog ogromne nadmoći ruske vojske u avijaciji i artiljeriji.

Mekefri je sugerisao da se Ukrajini isporuče glavni američki tenkovo M1 Abrams, kao i rakete zemlja-zemlja ATACMS, jer bi to „uticalo na ravnotežu snaga“.

Povodom PVO-sistema Patriot još je skeptičniji penzionisani američki mornarički obaveštajac Skot Riter.

On naglašava:„Ukrajina će dobiti staru verziju koja nije u stanju da obara moderne rakete. Ne mislim da će Ukrajinci dobiti poboljšanu verziju, mislim da će dobiti stari model, koji ima manje mogućnosti“.

Prema njegovim rečima, Patriot je loše funkcionisao i tokom obe iračke kampanje američke vojske (1991. i 2003. godine):

„Ti sistemi nisu bili u stanju da presretnu ni zastarele sovjetske rakete Skad, koje su bile u službi Bagdada. Patriot je 2003. oborio više američkih i savezničkih lovaca nego iračkih projektila. Patriot nema šta da traži na savremenom ratištu. On i nije dizajniran da preživi na bojnom polju kakvo je sada Ukrajina“.

Američki list Politico je 22. decembra objavio da Pentagon planira da obuči pripadnike Oružanih snaga Ukrajine za rukovanje sistemima protivvazdušne odbrane Patriot. U vojnoj bazi u Sjedinjenim Državama.

Obuka treba da traje nekoliko meseci.

Vladimir Putin je rekao da je Patriot prilično zastareo sistem, te da će samo produžiti sukob.

(Fakti)

KOMENTARI2 komentara

  1. persida says:

    Ameri ce Ukrima dati staro oruzje jer su u dogovoru sa Rusima do najmanjeg detalja. Samo se budalasti Srbi pale "ko ce pobediti".

  2. Velika Metla says:

    Ukropija u opasnosti ??? Ajdeeeeeee.....!!!??? Ma nije, čini ti se.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *