Амерички генерал који се БОРИ ЗА СРБИЈУ! Специјалац ГАРДЕ води БИТKУ за СРПСKО KОСОВО УСРЕД ВАШИНГТОНА

Američki general koji se BORI ZA SRBIJU! Specijalac GARDE vodi BITKU za SRPSKO KOSOVO USRED VAŠINGTONA

30 januara 2019

Premijerka Srbije Ana Brnabić se u sklopu svoje posete Sjedinjenim Američkim Država sastala i sa šefom srpskog kokusa u američkom Kongresu Stivom Stajversom koji će lobirati za interese Srba u Americi!

Srpski kokus u američkom Kongresu prilično je aktivan u proteklom periodu. Aktivno je bio uključen u obeležavanje stogodišnjice podizanja srpske zastave iznad Bele kuće, a nedavno su i pisali američkom predsedniku Donaldu Trampu.Ipak u njemu je došlo do promene jer je najaktivniji član ovog tela kongresmen Ted Po otišao u penziju, a na položaju u kokusu zamenio ga je republikanski kongresmen iz Ohaja, brigadni general Stiv Stajvers.

Stajvers je republikanac, koji predstavlja Ohajo od 2011. godine.

Ovaj diplomirani ekonomista, koji je stekao i MBA diplomu, ima čin brigadnog generala. Čin je zaradio u Nacionalnoj gardi Ohaja. Služio je u Iraku kao komandant bataljona do decembra 2005. godine. Osim ovog vojnog angažovanja, dužnost je obavljao Kuvajtu, Kataru i Džibutiju .

Nagrađen je Bronzanom zvezdom za dostignuća kao komandant bataljona tokom operacije „Iračka sloboda“.

Osim vojne karijere, Stajvers je radio i u banci, kao i trgovac hartijama od vrednosti.

To što je služio u Nacionalnoj gardi Ohaja, ima posebnu simboliku, s obzirom na to da ova formacija ima program partnerstva sa srpskom vojskom već 12 godina.

Budući član srpskog kokusa kaže da je posetio Srbiju u tom kapacitetu i kao član kongresne delegacije.

– Imate divnu zemlju i divan narod, i zaista sam uživao u prijateljstvima koja sam sklopio. Drago mi je što preuzimam dužnost od kongresmena Poa koji ima sjajno nasleđe kao glas razuma, neko ko povezuje ljude i rešava probleme. Ovo je vrlo opasan trenutak u regionu i drago mi je što ću raditi na tome da probamo da podstaknemo dijalog, pomognemo, ne namećemo rešenja ali posredujemo u pronalaženju rešenja na fleksibilan način, koja će biti u interesu srpskog naroda, vlade i crkve – rekao je svojevremeno Stajvers.

Kaže da će vojna saradnja biti jedan od njegovih prioriteta.

– Ali takođe i skretanje veće pažnje na Zapadni Balkan u celini. Sa taksama koje je Kosovo uvelo Srbiji, sa transformacijom Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, trenutno postoji mnogo tenzija. Voleo bih da vidim da ljudi bolje sarađuju i da ta pitanja budu više vidljiva u američkoj administraciji kako bismo preuzeli aktivnu ulogu, ne da namećemo svoje ideje drugima nego kao posrednik. Podržavamo dijalog pod pokroviteljstvom EU koji će, nadam se, dati rezultate – kazao je on.

Kongresmen Stajvers namerava da novoizabrane članove Kongresa, ali i iskusne kolege koji nisu u srpskom kokusu, informiše i kako kaže „edukuje“ o značaju Zapadnog Balkana i vrednostima koje Srbija deli sa SAD.

(Espreso)

KOMENTARI2 komentara

  1. Zoran says:

    Ma da, bori se za Srbiju. Hahahahah.

  2. kwaka says:

    najbolje bi nam svi pomogli da se pokupite i odete odavde a nas ostavite na miru sa nasim vjekovnim komsijama pa mi cemo se dogovoriti ili sta vec. Zahvaljujemo vam se na trudu, super ste ali ajte odavle.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *