АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ НУДИ ВУЧИЋУ ТРИ УСЛОВА!

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ НУДИ ВУЧИЋУ ТРИ УСЛОВА!

18 септембра 2020

Бивши командант копнених снага САД у Европи, генерал Бен Хоџис, похвалио је председника Србије Александра Вучића због успеха у постизању економског споразума у Белој кући и нагласио чињеницу да је Вучић привукао личну пажњу председника САД Доналда Трампа.

„Без обзира како и шта људи мисле о председнику Трампу, сама чињеница да је амерички председник делом лично ангажован на тражењу решења за ово питање (односи Београда и Приштине), није безначајно. Верујем да та врста пажње и пријем који је добио, иде у прилог Вучићу. Лично му желим успех у отварању пута ка економском бољитку земље“, рекао је Хоџис за Глас Америке.Примећује, међутим, да председник Србије има и друге обавезе према својим грађанима.

„Није искључиво реч о економији, већ о свим осталим стубовима либералне демократије: изборни процес, правосудни систем и слободни медији. Нисам уверен да су медији потпуно слободни“, рекао је Хоџис.

Истиче да је једно од кључних питања на трансатлантском дневном реду наоко неразрешиви спор између Србије и Косова.

По њему, недавни разговори у Овалној канцеларији између Вучића и Авдулаха Хотија са председником Трампом унели су нову наду да би Београд и Приштина, у догледно време могли да дођу до коначног договора о дугогодишњем спору.

Хоџис, при том, излаже три услова које сматра битним да би се договор и постигао.

„Прво да Вашингтон мора да буде континуирано, а не повремено ангажован на том питању. То подразумева даље не само значајне дипломатске потезе, већ и видне економске пројекте. Друго, тај процес треба да тече у сарадњи са нашим пријатељима и савезницима. Лично се надам да ћемо на дуже стазе ближе сарађивати са нашим европским пријатељима. Треће, недавни конкретан договор у Белој кући представља корак напред, али не и окончање спора између Србије и Косова. Неопходно је и то да Србија и Европска унија дођу до узајамно сагласних критеријума. На Србији је, иначе, да испуни оно што Европа очекује“, рекао је Хоџис.

Важно је да Сједињене Државе и Европска унија наставе заједнички рад и посвете истрајну пажњу региону Западног Балкана, сматра Хоџис, који је сада високи сарадник Центра за анализу европске политике (ЦЕПА).

Последњих година, каже Хоџис, Запад се оштро такмичи са Кином и Кремљом у региону.

„Морамо да пружамо економске инвестиције како би Србија осетила да јој предстоји боља будућност у окриљу западних интеграција. Да осети да није осуђена на статус Венецуеле на Балкану, потпуно зависна од Кремља. Приштина такође има свој део одговорности у том домену“, додао је он.

Пензионисани амерички генерал уз то истиче геополитичку важност Западног Балкана, који се граничи са можда стратешки још важнијим црноморским регионом, залеђем Русије.Хоџис је говорио и за телевизију Нова и то о приватним разговорима које је имао са председником Вучићем прошле године у Београду.

На питање да ли је већ тада било планирано ово што се десило у Вашингтону, Хоџис каже да то није био план, бар не да је он знао.

“Али, знам да наша администрација озбиљно ради билатерално и са Србијом, и са Приштином, и то паралелно са европским напорима. Био сам свестан да администрација жели да пронађе решење за ситуацију, да бисмо могли да наставимо то дуготрајно партнерство са Србијом”, објашњава он.

Додао је да је он на састанку био као физичко лице, односно пензионисани официр, и да није имао неке посебне везе са Белом кућом.

„Оно што сам ја чуо је да он искрено жели да обезбеди бољу будућност за младе Србије. Он је мени причао о демографској слици и о младим људима који напуштају цео регион“, рекао је Хоџис.

Додаје и да је након састанка схватио да је лидерима у Београду и у Приштини “потребан један простор ван спољних притисака, без црвених линија, без претњи, без предавања”.

Другим речима, да им се омогући “простор да могу да испреговарају све што треба”, рекао је Хоџис.

KOMENTARI7 коментара

 1. Maratonac says:

  Zato što su postali 99% etnički čisti i ne žele Srbe na Kosovu zato i nema pregovora. Odavno su dobili široku autonomiju i to je bilo vrh, oni su to shvatili kao da su dobili državu i ne žele dole ni jednog Srbina. Ako se povrate pameti biće pregovora, ali zlikovci moraju da izađu na sud a tu su i Haradinaj i Tači i bar 40% ostalih šiptara. Ako ovo reši američki gušter-general onda može da nastavi sa svojim uslovima. Realno gledano u NATO agresiji mnogo se bombardovalo i Kosovo i lepo je i ono ozračeno, nego šiptari valjda ne vode statistiku od čega najviše umiru. NATO kampanja "Milosrdni Anđeo" je mnogo pomogla da se svi razbole i lagano izumiru, onaj ko je njih upoznao ni pakao mu neće teško pasti.

  • Slobodanka says:

   Katastrofalno su niske i naše plate, ali na Kosovu reč je o platama od 150 EUR. Pa još na to dodati katastrofalne posledice razbacanog osiromašenog uranijuma koje ubija stanovništvo. Na Kosovu su kasno uklonili takve projektile, ako su ih uopšte otklonili. E sad sa ovim razvojnim programom železnica, autoput, a preko ko zna koliko skupih američkih kredita koje bi uglavnom otplaćivala Srbija stvara se nekakva razvojna šansa za odmetničko Kosovo. Zašto da rizikujemo ekstremno se zadužujući ulaganjima u odmetnuti jadac, naš prioritet treba da su opštine jugoizstočne i jugozapadne Srbije od kojih su mnoge u najgoroj mogućoj kategoriji - u kategoriji devastiranih opština. Mi najpre treba da završimo već započeti koridor 11 i da drugim merama omogućimo ubrzavanje razvoja opština Raška, Novi Pazar, Tutin, Sjenica, Prijepolje, Priboj i Nova Varoš. Značaj za celu zemlju je sledeći: umesto da uvozimo sve i svašta a spisak takvih roba je poduži smestimo deo proizvodnje toga u ove opštine. Zamislite zaokret i paradoks da nam iz Tutina koji je odavno na spisku nerazvijenih opština stižu štedljive sijalice koje bi osvetlile celu zemlju. Zatim i druge korisne robe koje su sa relativno malom cenom koštanja a korisne su i tražene u celoj zemlji, ne mora nova i za sve nas korisna proizvodnja u nekoj opštini biti vezana samo za prirodne resurse te opštine . U slučaju teritorijalno udaljenog Tutina to bi čak bilo i jednostavno za transport. Takodje treba od hitno pospešiti razvoj i zaposlenost u nerazvijenim i nedovoljno uposlenim opštinama jugoistočne Srbije. Takvim razvojem dobili bi smanjivanje nepokrivenosti našeg uvoza izvozom. Trenutno to je tek 75 posto, a ekonomisti veoma dobro znaju koliko to iz godine u godinu doprinosi stalnom rastu ukupnog duga zemlje. Zatim rastao bi ukupan BDP, rasla bi i suma poreza u državni budžet. U našem razvoju treba da se ponašamo dvojako: 1. da pospešimo razvoj onih područja koje su stvarno nerazvijena 2. da ojačamo područja za koja iz iskustva znamo da jesu motori našeg razvoja a i u njima se vidi veliki pad razvijenosti. Ne može se razvoj zemlje kao što sada rade meriti količinom izgradjenih puteva, jer putevi su tek uslužni servis za privredu. Nama treba prava, zdrava i konkurentna proizvodnja koja će povećati izvoz zemlje i smanjiti uvoz, itd.

 2. Miraš says:

  General Ben Hodžis neka pošalje najpitomijem vuletu-vulencetu hemisku olovku. Imaćemo vrhunskog kolekcionara. Hebi ga makar i samo to malo da postignemo. Neće biti nikakvog iznenadjenja ako mu Hodžis ponudi i ključeve od NATO-a.

 3. Slobodanka says:

  Biznismen Tramp je veoma lukav. Amerika je odavno uzjahala Kosovo*, de fakto to je američka teritorija a mudrac Tramp nastoji da Amerika bude rasterećena od troškova razvoja 52-ge američke države, nego da to plaća i za to se zadužuje već prezadužena Srbijica. Što bi mi odustajli od najprioritnijih ciljeva razvoja naše zemlje, a ulagali u razvoj 52-ge američke države? Zbog one skupocene hemiske olovke? Postoji već razvijena luka Solun, nama luka Drač nije potrebna ali potrebna je američkim vojnim snagama i NATO-u sve sa savremenom drumskim i železničkim saobraćajnicam do Bugarske i Rumunije, zatim preko cele teritorije Srbije i Madjarske do srednje Evrope. Dakle vojno neutralna Srbija, siromašna i već prezadužena Srbija, nedovoljno uposlena Srbija, odsad će se prioritetno zaduživati investirajući u putnu infrastrukturu neophodnu NATO-u. To nije sve, jer na tome će zaraditi američki fond za razvoj koji stiže, a preko skupih kredita. Lele, lele.

 4. Miraš says:

  Da dopunim prethodne komentare. Tkzv. Kosovo uporno nastoji da mu Srbija prizna nezavisnost i još pored toga da se Srbija zaduži i plaća njegov razvoj slično kao nekad u SFRJ. Da se Srbija prioritetno zadužuje za razvoj odmetničkog Kosova*, u poledjini i za potrebe Albanije, za potrebe vojnih snaga SAD i NATO-a, za nama sasvim nepotrebnu luku Drač, zatim za rasterećenje troškova američkih poreskih obveznika na teritoriji koju oni drže pod kontrolom na kojoj se oni šire i vojno i sa svojim firmama, i još za potrebe "siromašnog" i veoma "ugroženog" Izraela. To nije sve jer mini šengen će omogućiti da narkomanska mafija kupuje sve i svašta po veoma nerazvijenim opštinama jugoistočne Srbije. U dugoj istoriji Srbije ovo je ubedljivo najlošiji ikada potpisan sporazum. Kako može baš toliko da mrzi zemlju u kojoj je čas premijer čas predsednik? Boleština?

 5. За Србију says:

  Nemojte nam više "pomagati".

  • Pajo says:

   Reče Patrijarh Pavle: "Pomoći ćete tako što nam nećete odmoći."

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u