АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ ПАНИЧНО ПОРУЧИО СЕНАТОРИМА: САД немају чиме да се бране од „Путинових хиперсоничних ракета“

AMERIČKI GENERAL PANIČNO PORUČIO SENATORIMA: SAD nemaju čime da se brane od „Putinovih hipersoničnih raketa“

21 marta 2018

ŠEF američke Strateške komande Džon Hejten upozorio je – u nastupu u senatskom komitetu za oružane snage – da SAD nemaju čime da se odbrane od supersoničnih raketa o kojima je nedavno govorio ruski predsednik Vladimir Putin.

„Naša odbrana od tih raketa u stvari ne postoji”, rekao je Hejten, prenosi uticajni portal Business Insider, uz navođenje da su supersonične rakete, iako trenutno u fazi razvoja ili testiranja, odavno oružje broj jedan koje ubrzano razvijaju Rusija i Kina.

I podsećanje da je Kina u novembru 2017. testirala funkcionalnost supersoničnog vozila, a da je o ruskim supersoničnim raketama govorio Vladimir Putin, u poslanici parlamentu i naciji, pred same predsedničke izbore.

„Obe zemlje, i Kina i Rusija, ubrzano razvijaju supersonične sposobnosti. Mi smo gledali kako se testiraju te sposobnosti”, izjavio je Hejten pred istim komitetom.

Kada ga je predsednik tog tela Senata SAD upitao kakvu vrstu odbrambenog oružja ima Amerika protiv takvog naoružanja, Hejten je odgovorio da SAD ne poseduju takvo oružje.

„Nemamo ga. Nemamo oružje koje bi moglo onemogućiti takav napad na SAD“, rekao je general.

Putin je u obraćanju naciji pred predsedničke izbore u Rusiji 1. marta, predstavio najnovije rusko hipersonično oružje – rakete „Kinžal“ i „Avangard“, a posebno je govorio o mogućnostima interkontinentalnih raketa „Sarmat”, koje SAD mogu atakovati i preko Južnog pola, podvodnim dronovima, i laserskom oružju.

Kako je general rekao, jedina odbrana koju SAD imaju je pretnja garantovanom nuklearnom odmazdom.

„Raspolažemo strateškom nuklearnom trijadom. Naš odgovor bi bio zastrašivanje sa naše strane”, rekao je Hejten i dodao da SAD moraju, pored ostalog, da unaprede svoje senzorske mogućnosti, kako bi „pratile, karakterisale i određivale odakle dolaze pretnje”.

Za sada, prema njegovim rečima, otkrivanje raketa uglavnom se vrši preko satelita koji kruže oko Zemlje.

Gerasimov i Skaparoti razgovarali telefonom, sledi susret

NAČELNIK Generalštaba oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov razgovarao je danas telefonom sa vrhovnim komandantom savezničkih snaga NATO u Evropi Kurtisom Skaparotijem i saglasili su se da se i lično sastanu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Tokom telefonskog razgovora, dve strane su razmenile stavove o gorućim pitanjima globalne bezbednosti, navodi se u saopštenju, koje je preneo TASS.

NATO je 21. marta inicirao telefonski razgovor između Gerasimova i Skaparotija.

General Gerasimov je prihvatio predlog generala Skaparotija da se lično sastanu”, navodi se u saopštenju.

KOMENTARI4 komentara

 1. Velika Metla says:

  Ne kevćete vi zato što se plašite od Rusije,jer znate da vas Rusija neće napasti nikada,braniti se hoće i te kako,nego kevćete što vi NE SMETE Rusiju da napadnete!

 2. goksi says:

  Ništa bez Putina! On je za zapad streptomicin!

 3. zlatko says:

  Pa ako nemate, nemojte Rusiju da čačkate. I vaš problem rešen.

 4. Trifun says:

  U prevodu general tim antiruskim rasistima imperijalistima kaze 'ne dirajte ih, zbrisace nas sa lica planete, ne mozemo se odbraniti', ali tesko da ce to doprijeti do mozga tih ostarjelih ratnika opjenih slavom pobjede iz hladnog rata! Rusija neka ne racuna na logiku i razum tih degenerika nego da se pripremi za SVEOPSTI DIREKTAN RAT protiv tih genocidnih hijena. Za pocetak 150,000 vojnika u Siriji ce ih staviti u izbor: da kapituliraju ili krenu u samounistenje. Nema nazad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *