АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ ПРИЗНАО: Последње што желимо је рат са Русијом и Кином

AMERIČKI GENERAL PRIZNAO: Poslednje što želimo je rat sa Rusijom i Kinom

24 februara 2021

U ovom trenutku, američki sistemi protivraketne odbrane su fokusirani na Severnu Koreju, a prati se i Iran zbog njegovog programa razvoja balističkih raketa, saopštio je zamenik predsednika Komiteta načelnika štabova oružanih snaga SAD general Džon Hajten.

„Potencijal naše nacionalne protivraketne odbrane u ovom trenutku je, očigledno, fokusiran na Severnu Koreju, a ne na Kinu, Rusiju i Iran. Počinjemo pažljivo da pratimo Iran, pošto Iran značajnim tempom nastavlja da gradi rakete“, rekao je Hajten tokom video-konferencije koju je organizovao vašingtonski Centar za strateška i međunarodna istraživanja.„Protivnici SAD nas prate već 25 godina. Napravili su strategije borbe protiv naše jake zemlje, i odlučili da ulože značajna sredstva u rakete“, smatra Hajten.

On je podsetio da su Oružane snage SAD „uvek odvojeno razmatrale svoju nuklearnu doktrinu, PRO, kosmos“.

„Moramo početi da gledamo na strateško odvraćanje na način koji uzima u obzir sve (ove faktore) u celini“, dodao je general.

SAD pažljivo prate „značajna ulaganja“ Rusije i Kine u raketne tehnologije radi obuzdavanja ovih izazova, jer ne žele rat sa ruskom i kineskom vojskom, izjavio je Hajten.

„Sagledavamo praktičan problem (ravnoteže) ruskih nuklearnih snaga i njenog potencijala sa našim mogućnostima za efikasno reagovanje. Ako pogledate na regionalne potencijale Rusije i Kine, njihova ulaganja u rakete srednjeg dometa (krstareće, hipersonične i balističke), onda je to izazov. Potrebno je proučiti ovu situaciju, zaštititi sebe, boriti se protiv ovih izazova, obuzdavati, jer poslednje što želimo je rat sa Rusijom i Kinom“, izjavio je general.

Prema njegovim rečima, SAD moraju da budu u stanju da reaguju na izazove. Hajten tvrdi da kineske rakete srednjeg dometa prete SAD u zapadnom Pacifiku.

„Pažljivo to pratimo. Rusija i Kina izdvajaju značajna sredstva za raketnu tehnologiju. Apsolutno je potrebna pažljiva analiza, kako se najbolje tome suprotstaviti“, zaključio je general.

KOMENTARI2 komentara

  1. M says:

    Ne,nego poslijednje što USA želi,je rat protiv udruženih Rusije,Kine,itd.,tj.Velike Istočne Koalicije!To je noćna mora za USA-NATO,i mnoge uzputne!

  2. Miraš says:

    Ali kad bi tamo neki pijandura i bloger dobio u šake rusko nuklearno koferče, vaš strah bi splasnuo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *