АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ: САД немају право да се налазе у Сирији, а Руси имају право да нам кажу…

AMERIČKI GENERAL: SAD nemaju pravo da se nalaze u Siriji, a Rusi imaju pravo da nam kažu…

22 jula 2017

Zvanični Damask tradicionalno se protivi stranom vojnom prisustvu na svojoj teritoriji bez dozvole. Međutim, vlasti u zemlji praktično moraju da se pomire sa prisustvom američkih trupa na svojoj teritoriji i ne sukobljavaju se sa njima, iako je američka vojska više puta napadala sirijsku vojsku.

– Sjedinjene Američke Države nemaju pravnog osnova da ostanu u Siriji, gde bez dozvole Damaska obavljaju vojne operacije protiv terorista, izjavio je komandant Komande za specijalne operacije SAD general Rejmond Tomas.

„Bliži se dan kada će Rusi da kažu: ’Zašto ste vi i dalje u Siriji?‘ Mi smo tu (u Siriju) ušli iz opravdanih razloga, ali ako Rusi budu igrali na ovu kartu, onda kada budemo želeli da ostanemo, nećemo to moći da uradimo. Oni (Rusija) to mogu“, rekao je Tomas, govoreći na bezbednosnom forumu u Aspenu u američkoj državi Kolorado.

General je istovremeno podsetio da je jedini osnov za boravak američke vojske u Siriji borba protiv terorizma. U tom smislu je odbijanje Vašingtona da prekine svoje operacije prkos protestima vlasti u zemlji.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je u intervjuu za „En-Bi-Si njuz“ rekao nije protiv američkih baza u Siriji, ali da bi one trebalo da budu razmeštene na zakonskoj osnovi. Prema njegovim rečima, on je u medijima video informacije da su SAD napravile u Siriji deset vojnih baza. Lavrov je istakao da će posle pobede nad terorističkim grupama u Siriji zemlja biti oslobođena i biće postignut dogovor koji će zadovoljiti sve etničke i verske grupe, a prisustvo stranih vojnika i baza će biti zakonski definisano samo od strane vlasti u Damasku.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *