АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ У СЕНАТУ: Рањиви смо — опасност из Русије, Кине, Северне Кореје и Ирана

AMERIČKI GENERAL U SENATU: Ranjivi smo — opasnost iz Rusije, Kine, Severne Koreje i Irana

26 aprila 2018

Komandant američkih marinaca general Robert Neler izjavio je na saslušanju u Senatu da su američke snage u inostranstvu u prilično nezavidnoj poziciji, jer baze u kojima su razmeštene širom sveta nisu dovoljno branjene od potencijalnih vazdušnih napada, što podriva njihovu mogućnost da sprovode borbena dejstva.

Kako je objasnio, razlog za to je razvoj naoružanja visoke preciznosti i dalekog dometa najvećih američkih konkurenata — Rusije, Kine, Severne Koreje i Irana.

„Moramo da ojačamo odbranu tih baza, da povećamo mogućnosti brze popravke avio-baza i da modernizujemo sisteme protivvazdušne odbrane“, ukazao je general.

Neler je dodao i da SAD ne mogu više da se pridržavaju onih vojnih koncepata koji su zasnovani na neospornoj kontroli mora.

Prethodno je šef strateške komande Pentagona Džo Hajten izjavio da su američke snage bile posmatrači prilikom ruskih i kineskih testiranja raznih tipova raketa.

„Vi morate verovati ruskom predsedniku Vladimiru Putinu kada govori o tome na kakvom oružju radi“, upozorio je.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Radojica says:

    Pre 100 godina bili ste još ranjiviji, pa nikome nije padalo na pamet da vas napada. Nikome niste ni trebali. Da je Rusija tako nešto nameravala sigurno vam ne bi prodala Aljasku. I to budzašto. Nego lažovi uošingtonski stalno tvrde pazar. Kao: oni su uzgroženi, Rusija ih mrzi, moraju jadni da se brane... A napad je, zna se, najbolja odbrana...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *