АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ: Украјину чека дуго, лоше и врело лето

AMERIČKI GENERAL: Ukrajinu čeka dugo, loše i vrelo leto

11 juna 2021

Bivši komandant američkih trupa u Evropi, general-potpukovnik Frederik (Ben) Hodžis izjavio je da bi ovo leto moglo da bude „veoma dugo, loše i vrelo za Ukrajinu“.

Ben Hodžis, koji je danas šef strateškog istraživanja u Centru za analizu evropske politike (CEPA), predviđa porast napetosti u crnomorskom regionu u avgustu i septembru i poziva zapadne zemlje da povećaju svoje prisustvo u crnomorskom regionu za suzbijanje ruskih oružanih snaga.„Gotovo ništa nije preusmereno odatle. Šojgu je pričao priče, navodno su to bile samo vežbe i trupe su se vratile u kasarne.

Ni mlađi poručnik u Fort Beningu ni na trenutak ne bi verovao da su ti momci otišli. Oni su još uvek tu“, rekao je Hodžis na brifingu 10. juna.

Američki general-potpukovnik žalio se da je reakcija Zapada na događaje iz 2014. na Krimu i Donbasu „nedovoljna“ i sugerisao da bi pogoršanje u crnomorskom regionu bilo „sledeći korak Rusije“ do kraja leta ili početkom jeseni 2021. godine.

„Ovo što sada vidimo je samo nastavak pritiska Rusije. Stoga se postavlja pitanje – kako možemo dobiti inicijativu u crnomorskom regionu?

Ako zaista pogledate Rusku Federaciju, provokacija im nije potrebna, ukoliko ona ne podrazumeva reakciju Zapada.

Ako vide da ne radimo ništa kao odgovor na njihove postupke, to im omogućava da idu dalje“, upozorio je Hodžis kolektivni Zapad.

Prema njegovim rečima, da bi preuzele inicijativu u crnomorskom regionu, SAD i njihovi saveznici treba da povećaju intenzitet zajedničkih multinacionalnih vežbi, sprovodeći ih u Ukrajini i drugim delovima crnomorskog regiona, kao i da stimulišu ekonomsku i zakonske reforme za povećanje stabilnosti zemalja regiona i njihove investicione atraktivnosti (uključujući Ukrajinu).

„Gruzija i Ukrajina moraju da se učine privlačnijim za investicije. Sada u Ukrajini ili Gruziji ne postoji nijedan ozbiljan nemački, francuski ili američki biznis – i to objašnjava nedostatak interesa za ono što se dešava u regionu“, rezimirao je bivši komandant američkih trupa u Evropi.

(Pravda)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Milan says:

    Ben Hodžis predviđa "porast napetosti u crnomorskom regionu u avgustu i septembru..." - ne predvidja nego zna. Ništa nije slučajno. Znaju da su izbori u Rusiji u septembru, i znaju da do kraja jula najverovatnije biće završen i drugi krak gasovoda Severni tok 2. Zato Kijev već sada ima zadatak da što više provocira.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *