AMERIČKI „HUFFINGTON POST“: Da li se neko seća kad je Amerika bez izvinjenja srušila iranski putnički avion?

AMERIČKI „HUFFINGTON POST“: Da li se neko seća kad je Amerika bez izvinjenja srušila iranski putnički avion?

25 јула 2014
ukraine-plane-malaysian-russia.siAnalitičar kalifornijskog Nezavisnog instituta i ekspert za pitanja nacionalne bezbednosti Ajvan Eland kritiovao je američke vlasti i medije zbog licemerja i lošeg znanja istorije.

U autorskom tekstu za Huffington Post, on je prvo podsetio da su SAD obarale putničke avione i da se zbog toga uopšte nisu kajale.

„Da li se Amerikanci sećaju iranskog putničkog aviona koji je bez bilo kakvog izvinjenja oboren iznad Persijskog zaliva raketnim sistemom Aegis kada su se SAD `80-tih umešale u iransko-irački rat i stale na stranu Sadama Huseina? Naravno da se ne sećaju, zato što se nesrećni slučaj svodi na gorku istinu da se Amerikanci ne bave istorijom“ – piše Eland.

Autor teksta je zaprepašćen time što je malezijski avion uopšte leteo nad zonom borbenih dejstava. Odmah potom je podvukao da zapadni povici o „ratnom zločinu“ – u uslovima kada se može dogoditi bilo kakva tragična slučajnost – uopšte nisu umesni.

„To je krivica ukrajinske vlade koja iz samo sebi znanih razloga nije zatvorila vazdušni prostor za letove civilnih aviona“ – smatra Eland.

Po Elandovoj proceni, američki mediji su „refleksno“ počeli sa optuživanjem Rusije, jer je to „lak plen“. Ali su, na kraju, prema mišljenju ovog analitičara, Sjedinjene Države ponovo svetu pokazale svoje licemerje u spoljnoj politici.

U SAD, ističe ovaj analitičar, odnos prema istoriji rusko-američkih odnosa otprilike je ovakav: po završetku hladnog rata SAD su „milostivo“ pustile Rusiju u G-8 i dodelile joj svoje „eksperte“ za pomoć u izgradnji demokratije. Ali, Rusi su, kako piše Eland, „dozvolili „surovom“ Vladimiru Putinu da sruši sve pokušaje uvoza demokratije“.

„Amerikanci se osećaju odbačenima jer Rusija ne želi da liče na nas“ – smatra Eland.

Onje još optužio SAD za „amneziju“: Sjedinjene Države su zaboravile da su same doprinele pogoršanju rusko-američkih odnosa. Autor teksta napominje da je nakon završetka hladnog rata Zapad – kao i ranije – bio sumnjičav prema Rusiji i isključio je iz NATO i EU.

Nakon pada Berlinskog zida, Džordž Buš je obećao Mihailu Gorbačovu da se NATO neće širiti na Istok, ali je to obećanje prekršeno. Potom su SAD nastojale da pojačaju svoj uticaj u bivšim sovjetskim republikama Srednje Azije bogatim energetskim resursima.

Ne tako davno, podseća Eland, SAD su pomogle „Oslobodilačkoj vojsci Kosova“ da otkine Kosovo od Srbije, tradicionalnog saveznika Moskve.

Rusija se takođe osetila prevarenom kada je nakon pristanka na rezoluciju OUN o Libiji Zapad to iskoristio da svrgne Moamera Gadafija.

Autor teksta je podsetio i na mešanje CIA u državne prevrate po čitavom svetu, uključujući i Ukrajinu.

Stezanje oko Rusije „prstena obuzdavanja“ nije bilo mudar korak, ističe Ajvan Eland.

„Videći kako se ruši za nju najvažnija tampon zona, Rusija pokušava da spasi sve što da spasti <…> A američko licemerje, koje kritikuje Rusiju što ojačava svoju tampon zonu, prosto je zapanjujuće“ – piše ovaj američki analitičar.

(za Fakti.org preveo: Goran Šimpraga)

KOMENTARI5 коментара

 1. Za Srbiju says:

  Sve međunarodne ratove i konflikte, amerikanci su vodili izvan svoje teritorije. Vreme je da se bombe sruče na njihovu teritoriju.

 2. АРТИЉЕРАЦ says:

  Треба бомбардовати америчке нацисте.

 3. buchkalo says:

  Njih ceka kazna, i bice verovatno spektakularna. Amerika ce sama sebe da proguta, poklopac na loncu polako se drmusa samo se ceka momenat da provri.

 4. Spasoje says:

  Čir mora da sazri,pa onda puca. E tako ti je i u politicii.Treba nešto da sazri,pa će samo pući. To čeka Ameriku,V.Britaniju,Francusku.

 5. jugoslav mitic says:

  vreme je da i amerikanci dobiju racak i markale

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u