АМЕРИЧКИ И ИЗРАЕЛСКИ ДРОНОВИ МОГУ У ПЕНЗИЈУ: Руси имају супер оружје против дронова

AMERIČKI I IZRAELSKI DRONOVI MOGU U PENZIJU: Rusi imaju super oružje protiv dronova

19 aprila 2018

Ruski odbrambeni koncern „Automatika“ razvio je tri najnovija tipa naoružanja za radio-elektronsku borbu protiv dronova — prenosne verzije „Piščalj“ i „Sapsan“, kao i stacionarni „Taran“, koji su u stanju da ih otkrivaju, prate i obaraju.

Prema rečima glavnog inženjera Sergeja Širjajeva, oružje funkcioniše tako što direktno utiče na radio-vezu sa dronovima — blokira daljinsko upravljanje, ometa navigaciju i resetuje učitane podatke.

„Efekat je da dron jednostavno poludi. Ako je u pitanju dron sa četiri elise, on jednostavno ostaje da visi u vazduhu, nakon čega ga vetar izbacuje iz balansa i dron pada. U slučaju da je dron sa krilima, on počinje nekontrolisano da gubi visinu dok ne udari u tlo“, objašnjava on.Najmoćniji je „Sapsan“, precizira Širjajev, koji je u stanju da otkrije dron na udaljenosti od preko 100 kilometara i da ga obori ili da preda svu neophodnu informaciju PVO sistemima.

Na drugom mestu je „Taran“, koji je izuzetno efikasan u slučaju masovnog napada dronovima. To oružje je u stanju da iznad objekta koji se brani napravi nevidljivu kupolu prečnika skoro jednog kilometra koju dron ne može da probije.

Sa druge strane, „Piščalj“ je izuzetno praktičan za borbu u pokretu, budući da je naprava teška svega tri kilograma.

Širjajev navodi i da su trenutno u toku ispitivanja, a predviđa se da će serijska proizvodnja krenuti najkasnije krajem godine.

KOMENTARI7 komentara

 1. goran says:

  Kako onda objasniti da Izraelci bombarduju Siriju kad god hoce, a Rusi po pravilu cute? Pogledajte biografiju Putinove sestre i njegovog zeta, shvaticete.

  • Miraš says:

   Supruga Živojina Mišića zvala se Lujza Krigner, bila je Nemica. Za vreme prvog svetskog rata isto se mogao naći po koji domaći tupan koji nije imao poverenje u nemačkog zeta. Vojvoda Živojin Mišić je najznamenitiji vojskovođa Prvog svetskog rata!

   • Miraš says:

    Živojin Mišić je najznamenitiji od svih vojskovodja koji su učestvovali u prvom svetskom ratu, dakle ne samo na nivou Srbije.

  • Miraš says:

   Ne odvija se u Siriji sportska utakmica pa da Putin kao selektor kaže igrač Izrael izadji napolje iz igre i još da ga Izrael posluša. Na poslednju Putinovu opomenu da Izrael ne sme da napada suverenu državu Siriju, a povodom napada na avio bazu Tijas kada je poginulo ukupno 8 iranskih vojnika i više njih je ranjeno usledio je ovakav odgovor. Izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman: Izrael neće dozvoliti da Rusija nametne ograničenja na izraelske aktivnosti u Siriji. On je odbio da potvrdi da je Izrael odgovoran za udar iz vazduha na sirijsku vazduhoplovnu bazu prošle nedelje, uprkos tome što je neimenovani visoki izraelski vojni izvor istog dana rekao da Izrael stoji iza tog napada. "Morali smo da obavimo naš posao. Sve opcije su na stolu. Nećemo dozvoliti integrisanje Irana u Siriji. Nećemo dozvoliti bilo kakvo ograničenje kada je reč o bezbednosnim interesima Izraela - rekao je Liberman…." Bez obzira što iz Izraela često tvrde da samo ne dozvoljavaju širenje Irana u Siriji, verovatnije je da Izrael konstantno nastoji da izazove veći sukob na Bliskom Istoku, a koji bi se odvijao i preko teritorije Sirije. Takodje netrpeljivost Izraela prema Iranu može da zloupotrebi i neko treći i da ratne bukne punom snagom. Strateški interes Sirije sada nije da je poseti još jedan rat, jer to bi usporilo sveukupno oslobadjanje Sirije. Prema tome iranske trupe prisutne u Siriji moraju imati što bolju PVO odbranu. Naravno i snage SAA moraju imati što bolje PVO sisteme. Ali ti najbolji sistemi moraju biti dobro čuvani na zemlji od sabotaže i eventualne kradje nekih najvažnijih komponenti. U šarenilu raznih pobunjeničkih zona po Siriji koje je ranije bilo i veće takva diverzija se može izvesti sa ciljem da delovi ruskog naj oružja stignu glavnom rivalu u ruke. Sad čitamo vest da su dve krstareće američke rakete stigle Rusima, ali moguć je i suprotan slučaj.

  • Miraš says:

   Znaju svi tamo u regionu na šta je sve spreman Izrael pa neka se što bolje čuvaju. Sem Izraela sada su tamo prisutne i britanske i američke specijalne snage i verovatno su i oni zainteresovani. Pronadji tekst na internetu: Izraelski zračni napad na irački nuklearni reaktor (1981.). Od tada do danas samo su napredovale tehnike snimanja, špijuniranja, itd.

 2. goran says:

  Putinova cerka je udata za jevrejskog milionera, Jevrejina. Dok su neki drugi Jevreji hapseni i prognani iz Rusije, ovaj nije. To valjda nesto govori o Putinovom moralu i njegovoj politici.

  • Branko says:

   Zar se nisu razveli? Mislim da jesu. Procitao pre nekog vremena u kuriru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *