Američki industrijalci i Trgovinska komora protiv sankcija Rusiji

Američki industrijalci i Trgovinska komora protiv sankcija Rusiji

26 juna 2014

komoraBela kuća upozorena: „Jedini rezultat takvih sankcija biće to što će kompanije SAD biti otsečene od stranih tržišta i ostati bez mogućnosti za vođenje biznisa, a tim mogućnostima će se okoristiti kompanije drugih zemalja“

Dve vodeće organizacije za zaštitu interesa poslovnih krugova SAD – Nacionalna asocijacija industrijalaca i Trgovinska komora SAD – zvanično su danas upozorile Vašington da se protive uvođenju novih sankcija protiv Rusije.

Zajednička izjava je došla kao reakcija na upozorenje Džona Kerija Moskvi da će SAD i eU Rusiji uvesti nove sankcije uako ne bude uticala da dođe do deeskalacije situacije u Ukrajini.

Zajednička izjava Nacionalne asocijacije industrijalaca i Trgovinske komore SAD pojavila se pod nazivom „Interesi Amerike u opasnosti u Rusiji i Ukrajini“. A pojavila se istovremeno – kao plaćeni prilog – u nekoliko vodećih izdanja u SAD, uključujući New York Times, Wall Street Journal i Washington Post.

Izjava je dosta dugačka (u Washington Post zauzima celu stranicu lista) i sa argumentacijom, a potpisali su je lideri dve oraganizacije – Džej Timons i Tomas Donahju.

U Zajedničkoj izjavi, pored ostalog, se ocenjuje i upozorava administracija baraka Obame:

„U uslovima eskalacije globalne napetosti, neki američki političari operišu sa primenom sankcija koje, kako pokazuje istorija, nanose štetu i interesima Amerike. Mi smo zabrinuti zbog dejstava koja mogu biti udar po američkim proizvođačima i ostaviti Amerikance bez radnih mesta“.

U izjavi se dalje ukazuje: „Jedini rezultat takvih sankcija biće to što će kompanije SAD biti otsečene od stranih tržišta i ostati bez mogućnosti za vođenje biznisa, a tim mogućnostima će se okoristiti kompanije drugih zemalja. Tako će američke firme i radnici platiti za jednostrane ekonomske sankcije koje će ostaviti malo nade za povečanje sposobnosti SAD da realizuju svoje sponopolitičke ciljeve“.

Zajednička izjava se pojavila u vreme posete Džona Kerija Parizu i pred sam početak dvodnevnog samita lidera EU na kojem će se razgovarati i o zahtevu Vašingtona da se uvedu sankcije protiv celih sektora ruske ekonomije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *