АМЕРИЧКИ ИСТОРИЧАР ОТКРИО КАКВО МИШЉЕЊЕ ТРАМП ИМА О СРБИЈИ: Ево шта Трамп мисли о нама!

AMERIČKI ISTORIČAR OTKRIO KAKVO MIŠLJENJE TRAMP IMA O SRBIJI: Evo šta Tramp misli o nama!

25 aprila 2017

trump

„Tramp nema snažne stavove niti znanje o zbivanjima u svetu. Nije čitao o spoljnoj politici pa mora da uči u hodu. Sumnjam da bi mogao da pronađe Srbiju na karti“, izjavio je Majkl Kejzin, profesor istorije na univerzitetu Džordžtaun u Vašingtonu.

– Verovatno će menjati mišljenje kad god pomisli da je došao na ideju bolju od prethodne. Ne zaboravite i da svaki vojni uspeh znači veliki podsticaj za predsednika, makar bila reč i o samo jednoj akciji poput one u Siriji istakao je Kejzin u intervjuu za Politiku.

Srbija, koja je i sama na početku veka imala koristi od američkog angažovanja, na kraju veka postala je meta meričkog intervencionizma inspirisanog američkim predsednikom Vudroom Vilsonom. Iako Kejzin ističe da se između ta dva događaja dogodilo mnogo toga, tačno je da je s Vilsonom počela era u kojoj je Amerika preuzela obavezu da deluje kao svetski policajac, kao što se desilo sa Klintonom devedesetih.

– To je ta ideja da mi idemo u rat samo iz ispravnih razloga. Gledali smo u i u Vijetnamu, ili na Kubi, pri čemu je bilo jasno da naše intervencije nisu služile najboljim interesima zemalja u kojima smo intervenisali – objasnio je istoričar i dodao da iako je Vilson pobedio na izborima pod sloganom „On nas je sačuvao rata“, a onda Amerikance ubedio da moraju u rat, nikad nije rekao da ga ne zanimaju dešavanja u svetu i nikad nije koristio Trampovu krilaticu „Amerika na prvom mestu“.

– Kad je reč o Trampu, on je rekao da ga ne zanimaju sukobi u svetu, ali je isto tako rekao i da želi da američka vojska bude nadmoćna. S obzirom na njegov mačo stav prema svetu, uopšte me ne čudi da je počeo da koristi američku vojnu silu – istakao je Kejzin.

(Politika)

KOMENTARI2 komentara

  1. Trifun says:

    Uopste nas vise ne interesuje njegovo misljenje nakon siledzijskog nametanje volje nasem narodu u Crnoj Gori i pokusaja okupacije te zemlje silom preko NATO!

  2. Anđe says:

    Da, tako je, jedno su reči, retorika i td. Ali po delima njihovim poznaćete ih. Uostalom gledajte dela i naših političara, to je poltronizam i izdaja. Ako nije tako zašto nam tako loše ide? Gde su nestali mudri? I gde pametni? "Kada su temelji pokvareni, šta će učiniti pravednik?" Pita se David u psalmima. Svako naše drvo bog poznaje po plodovima njegovim, i savakome od nas daće po delima našim. Amin i amen.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *