АМЕРИЧКИ ИСТРАЖИВАЧИ: Хрватска је једна од најпроблематичнијих земаља у Европи

AMERIČKI ISTRAŽIVAČI: Hrvatska je jedna od najproblematičnijih zemalja u Evropi

26 januara 2019

Hrvatska je jedna od najproblematičnijih zemalja u Evropi, kada je reč o istorijskom revizionizmu i umanjivanju zločina počinjenih u Drugom svetskom ratu, navodi se u izveštaju istraživača sa univerziteta Jejl i Grinel.

U izveštaju o reviziji Holokausta, u kome se govori o načinu na koji se pojedine države EU bave nasleđem zločina iz Drugog svetskog rata, navodi se da Hrvatska ima jedan od najgorih problema sa istorijskim revizionizmom i umanjivanjem zločina.U izveštaju, koji je objavljen u okviru projekta „Sećanje na Holokaust“ i koji se zasniva na radu istraživača sa univerziteta Jejl i Grinel, kaže se da je revizionizam Holokausta najgori kada su u pitanju nove članice EU u srednjoj Evropi — Hrvatska, Mađarska, Litvanija i Poljska, piše Balkaninsajt.

„Sećanje na Holokaust u Hrvatskoj je problematično“, navodi se u izveštaju, pri čemu se ukazuje na kontinuiranu upotrebu ustaškog pozdrava, na nejasan stav hrvatske Vlade i Katoličke crkve prema nasleđu Holokausta u ovoj zemlji, kontroverze u vezi sa logorom Jasenovac i objavljivanje knjiga koje umanjuju broj žrtava u njemu.

U izveštaju se naglašava, da Hrvatska pati od nedostatka konsenzusa o glavnom ratnom koncentracionom logoru u Jasenovcu, uz podsećanje da su u protekle tri godine jevrejska, srpska i romska zajednica bojkotovale zvaničnu komemoraciju u Jasenovcu.

U njemu se pozivaju „zemlje sa problematičnom prošlošću kao što su Hrvatska, Bugarska, Poljska i druge“ da slede primer Rumunije i da osnuju slične nezavisne komisije, koje bi proučile njihovu istoriju Holokausta.

Autori izveštaja potenciraju da su želeli „da podrže one zemlje koje preduzimaju snažne akcije za borbu protiv revizionizma Holokausta i ukažu na one koje moraju učiniti mnogo više kako bi se pomirile sa svojom prošlošću.

Nakon što su u Drugom svetskom ratu sile Osovine napale Jugoslaviju, ustaški pokret je 10. aprila 1941. proglasio Nezavisnu Državu Hrvatsku (NDH).

Ustaše se, uglavnom po uzoru na nemački SS, primenjivale nacističke rasne zakone, ciljajući i ubijajući Srbe, Jevreje, Rome i antifašiste, prenela je RTRS.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. Gardista says:

  A rts1 i rtv1 i KiM televizija jesu prenele?

 2. Vesko says:

  A u isto vrijeme je Hrvatska clanica EU rajha i NATO! Sta nam to govori? Da EU Rajh i NATO nemaju nikakve veze sa ljudskim pravima, vladavinom prava i visokim standardima vladavine! Nego da su te organizacije upravo suprotno od onog za sta se izdaju. Nikada nas nece pokoriti, NIKADA. Ni pod kakvim uslovima, miliom niti silom.

 3. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  hrvati će da plate za Jasenovac sa KAMATAMA !!!

 4. milorad says:

  hrvati su pukli , smao što oni to još ne vide zažaliće za jugoslavijom najgorče od svih...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *