Амерички извоз „демократије“ пред хапшењем

Američki izvoz „demokratije“ pred hapšenjem

21 marta 2017

djoko-kesic-press_0

Piše: Đoko Kesić

Rušenje stranih vlada, odnosno uspostavljanje njima odgovarajućih režima i štampanje dolara u inostranstvu, dugo su već dva najunosnija izvozna proizvoda Sjedinenih Američkih država. Da li je ovom prvom specifičnom i za mnoge nacije i države pogubnom „izvoznom artiklu“ došao kraj?

To je u predizbornoj kampanji obećao predsednik SAD Donald Tramp, a tome se s razlogom ovih dana obradovala i naša javnost. Za početak odigrao se događaj bez presedana:Sjedinjene Američke Države su najzad javno priznale zločine, što je i bez njihovog priznanja znao ceo svet. Od njihovog „izvoza demokratije“ do juče strahovao je ceo svet, a da li je taj  strah definitivno otišao na smetlište istorije, tek treba da se vidi.

Naime, pre neki dan šest američkih senatora: Ted Kruz (Teksas), Majkl Li (Juta), Džejms Inhof (Oklahoma), David Pardu (Džordžija), Tom Titis (Severna Karolina) i Bil Kasidi (Luzijana) uputili su pismo američkom državno sekretaru Reksu Tilersonu u kojem traže da on i predsednik Donald Tramp hitno istraže kako je administracija Baraka Obame i njegova državna sekretarka Hilari Klinton organizovali revolucije na Balkanu.

U pismu se navodi da je Obamina vlada za te svrhe koristila novac već zloglasnog milijardera Džordža Soroša. Senetori traže da se ispitaju osnovane sumnje da je oholi milijarder, inače žestoki protivnik Donalda Trampa, (u izbornoj kampanji potrošio milijardu dolara za podršku Hilari Klinton) posredno organizovao i finansirao građanske proteste protiv predsednika Mađarske Viktora Orbana 2011.- 2012. protiv Milorada Dodika, predsednika RS sorošova fondacija finansirala je proteste opozicije u RS 2016. Navodi se i sumnja da je Soroš finansirao i građanske proteste „Ne da(vi)mo  Beograd protiv Vlade Aleksandra Vučića.

Oholi i beskrupulozni milijarder Džordž Soroš, inače mađarski Jevrejin koji dugo živio u SAD, nije se mnogo skrivao u ovim surovim rabotama. U Srbiji se dugo već zna da on finansira Fond za humanitarno pravo na čijem čelu je poznata Nataša Kandić, kao i još nekoliko nevladinih organizacija sličnog profila.

Nema sumnje da će Trampova Vlada pokrenuti istragu o kriminalnim radnjama Džordža Soroša, odnosno tajne poltike Baraka Obame koja je, istina malo odimljena, imala dušu i srce krvave politike Bila Klintona. S tim u vezi, za balkanske narode biće posebno zanimljivo obelodanjivanje kako je Šiptarsko-Albanski lobi, uz Sorošovu podršku, unosio krvave nemire u Srbiji i okolini uz svesrdnu pomoć Vašingtona.

U prvi plan iskočili su interesi Šiptara na Kosovu, Makedoniji i Crnj Gori, a neprikosnoveni njihov vođa bio je premijer Albanije Edi Rama. Na krajnje surov način to dokazuju aktuelni događaji u Makedoniji. Dokazano je da je Soroš uz pomoć Obamine administracije od 2012. do danas platio pet milona dolara za rušenje Vlade Nikole Grujevskog. U tu rabotu i u poslednjim bornim događajima u Majkedoniji umešan je i američki ambasador Džes Bejli, koji će se takođe naći pod istragom. Suština ove akcije se svodi da američki pion Zoran Zaev, sa Šiptarima napravi dvodomnu federaciju u Makedoniji i da otvori vrata njenom cepanju.

U agendu ovih događaja svakako valja uvrstiti i otimanje srpske imovine na Kosovu, stvaranje oružanih snaga Kosova, kao i posetu Edija Rame Preševu.

Da li sve pomento najava da će Donald Tramp održati predizborna obećanja i prekinuti sa izvozom ružičastih revolucija, izazivanje novih ratnih sukoba i proizvodnju energetskih i drugih kriza – što bi ostavilo bez značajnog posla NSA, CIA i druge brojne bezbednosne organizacije u SAD? Iskreno, to nije moguće. Jer bezbednosne službe u Vašingtonu su posebna moć, država u državi, to u žargonu u Vašingtonu zovu „duboka država“.

Jer, Donald Tramp je ovih dana najavio da bezbednosne službe, prvenstveno CIA, NSA, zatim vojne bezbednosne službe, ne moraju za svoje akcije da konsultuju Belu kuću, što zapravo potire sve ono što je rekao u predizbornoj kampanji. On se prihvatio prakse predsednika Harija Trumana (1945. – 1953.) koji je osnovao CIA i dao joj odrešene ruke.

CIA je prvu veću operaciju, svrgavanje iranskog  premijera Muhameda Mosadika izvela, a da za to nije imala nalog Dvajta Ajzenhauera niti Harija Trumana.Analogono tome, Cia bi mogla da nastavi staru praksu. Jer ukupan budžet obaveštajne zajednice u SAD za 2015. iznosio je 66,8 milijardi dolara, baš toliki je celovit vojni budžet Ruske federacije. „Duboka država“ je zajednica javnih i privatnih institucija koje vladaju Sjedinjenim Državama, a Tramp u svakom slučaju ne bi želeo da izigrava Džona Kenedija, koji je javno saopštio „Razbiću CIA u paramparčad“ i znamo kako je završio.

Drugim rečima, o tome su u SAD mudri iskusni ljudi napisali brojne knjige koje dokazuju dve važne čuinjenice: Bezbednosne strukture u SAD određuju stepen demokratičnosti kod kuće i u svetu i prava vlast ne stanuje U Beloj kući.

Uprkos svemu, valja očekivati da će zahtev šestorice senatora izazvati proces koji će razotkriti svu beskrupuloznost i nemilosrdnost američke politike na Balkanu, pod dirigentskom palicom Džordža Soroša. U ovoj akciji, verujem, biće u prvom planu lični obračun Trampa sa Sorošom, što je bilo za očekivati.

U svakom slučaju ova događanja donela su presedan. SAD su javno priznale da su učestvovale u rušenju stranih vlada i režima. To su priznale za neke prljave akcije na Balkanu, za Ukrajinu, Siriju, Libiju, Irak, Avganistan,…nisu i neće.

(Pravda)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *