АМЕРИЧКИ КОМАНДАНТ ИЗ БОНДСТИЛА ПОРУЧИО ШИПТАРИМА: „Ако војска Косова пређе линију ми то морамо да решимо“

AMERIČKI KOMANDANT IZ BONDSTILA PORUČIO ŠIPTARIMA: „Ako vojska Kosova pređe liniju mi to moramo da rešimo“

8 aprila 2019

Komandant američkih snaga na Kosovu pukovnik Roj Makareg izjavio je u bazi Bondstil kod Uroševca da bi vojnici pod njegovom komandom „morali da reše situaciju“, ukoliko bi tzv. Kosovske bezbednosne snage (KBS) prekršile svoj mandat.

„Zavisi od okolnosti. Ukoliko bi aktivnost KBS prekršila mandat onda bi na nama bilo da rešimo tu situaciju. Ukoliko bi okolnosti zahtevale angažman na visokom nivou, obratili bi se komandantu Kfora. Moram da naglasim da se naš mandat nije promenio. Mi smo nepristrasni. Svojom misijom pružamo bezbedno okruženje i stabilnost ne samo Kosovu već i celom regionu. Za nas je važno da obe strane nastave sa političkim dijalogom i pronalaženjem političkog rešenja. To je cilj kome se teži“, rekao je Makareg u intervjuu portalu Balkanska bezbednosna mreža (https://balkansecurity.org/latest-analysis).Na pitanje kakav je odnos američkih snaga na Kosovu prema KBS, Makareg je rekao da odluka Prištine da transformiše tu formaciju u oružane snage nije promenila mandat američkih snaga.

„U decembru je Priština odlučila da transformiše KBS u oružane snage. Mnogi su izrazili zabrinutost zbog toga. Odluka Prištine nije promenila naš mandat, on je ostao isti. Mi sarađujemo sa kosovskim snagama bezbednosti u neborbenim aspektima poput obuke saniteta i deminiranja. Naravno, nama su naši zadaci na prvom mestu. Ne bavimo se opremanjem i obučavanjem KBS. To pitanje se tiče Tima za savetovanje i vezu NATO (Nato Advisory Liasion Team). Naši odnosi sa KBS su minimalni, mi njih ne obučavamo za ratovanje i prioritet su nam sopstveni zadaci“, rekao je on.

Američki pukovnik je rekao da je saradnja sa Vojskom Srbije izvanredna i da je nedavno imao sastanak sa komandantom 4. brigade Kopnene vojske brigadnim generalom Slobodanom Stopom u Vranju.

„Vaša vojska je izuzetno profesionalna. Naši i vaši oficiri sarađuju svakodnevno. Svakog drugog meseca idem u Srbiju, bio sam u Vranju i video sam se sa Stopom. Razgovaramo o tome kako možemo da unapredimo saradnju, da sve funkcioniše kako treba. Sada planiramo fudbalsku utakmicu naše i vaše vojske“, rekao je on.

Makareg je dodao da je situacija u zoni odgovornosti njegovih snaga veoma bezbedna i da je sve dobro, kao i da se i sam u to uverio obilaskom većine gradova na Kosovu.

On je dodao da se sada vode politički razgovori i da taj dijalog treba da se nastavi jer postoji političko rešenje, dok su njegove snage tu da obezbede da se taj dijalog nastavi.

Makareg je rekao da su zadaci američkih snaga na Kosovu isti kao i ranije, odnosno, da su u skladu sa Rezolucijom UN 1244 i vojno-tehničkim sporazumom dužni da omoguće bezbedno okruženje i slobodu kretanja svim ljudima na tom prostoru.

„Ovde u Bondstilu imamo 800 vojnika iz SAD, Turske, Poljske i Rumunije. Raspolažemo sa helikopterima i imamo dosta medicinske opreme za brigu o vojnicima. Imamo i deminere koji rade na celom Kosovu. Nema tenkova i drugog teškog naoružanja jer to nije potrebno. Moje snage koje broje 800 vojnika su spremne za sve. Obučeni su za sve zadatke uključujući kontrolu nereda. Svake sedmice uvežbavaju se za to. I ne samo to. Prošlog meseca, na primer, bili smo na Krivolaku u Severnoj Makedoniji i uvežbavali upotrebu vatrenog oružja“, rekao je Makareg.

On je dodao da je štab tih snaga iz sastava Nacionalne garde Havaja, ali da ima i ljudi koji su iz drugih delova SAD poput Njujorka ili Džordžije, dok jedinica za razminiranje dolazi iz Nemačke.

„Nacionalna garda Havaja tradicionalno je angažovana na prostoru Azije i Pacifika i sarađuje sa Indonezijom, Singapurom i Korejom. Ovo je za nas nešto novo. Ovde je multietnički prostor. Susreti sa ljudima i zajednicima za nas su najvažvniji. Nije važno da li ste Srbin, Albanac ili Rom. Idemo u sve zajednice i sa svima razgovaramo“, rekao je Makareg u intervjuu za Balkansku bezbednosnu mrežu u bazi Bondstil kod Uroševca.

Pukovnik Roj Makareg je artiljerijski oficir koji je u Nacionalnu gardu Havaja stupio 1990. godine. Osim na Havajima i na Kosovu, službovao je i u Vašingtonu i u Iraku.

(Novosti)

KOMENTARI7 komentara

 1. Ivana says:

  Toliko nepristrani da otvoreno rade za šiftare kao šta su i Hrvatima pomogli počiniti genocid i etničko čišćenje nad Srbima Krajine.

 2. Rale says:

  Priče za decu iz predškolskog....i Vučića...

 3. Slobodanka says:

  Najpre je 1999 došao američki igrač Vilijam Voker da napravi slučaj Račak i da srećno (za njih) krene nelegitimna američka i NATO agresija na SR Jugoslaviju. Za njih je srećno jer zna se da rudnike uglja na Kosovu preuzeo je bivši američki general Vesli Klark koji je komandovao napadima na Srbiju 1999 godine, a Trepču najčešće su pominjali da če preuzeti Džordž Soroš i to za malo novaca. Sada je došao američki igrač Makareg da održava mir na otetom KIM. Šta se od nas sad očekuje u nastavku političkog dijaloga i u pronalaženju političkog rešenja? Malo ratom, malo mirom da im trajno predamo Kosovo i Metohiju te da se ne desi da Vesli Klark i ostala globalistička i američka banda uzalud su ratovali. Istovremeno baza Bondstil koja sad služi za potrebe mirovne misije UN, nakon pronalaženja trajnog rešenja za tkzv. Kosovo, postala bi trajna i najveća američka baza u jugoistočnoj Evropi. Ujedno NATO nikad ne bi odgovarao za nelegitimnu agresiju. Može li se zamisliti veći i sramniji spomenik našim porazima i padovima od strane i trajne vojne baze na našoj teritoriji? Koliko teritorija smo tako izgubili unazad dva veka, a uvek zbog samovolje velikih sila? Mi smo razne velike sile navikli da od nas lako mogu da uzmu deo teritorije na mirovnim pregovorima. Misli li neko glavom? Ili ona služi samo za uzimanje hrane i tečnosti i za nošenje frizure?

  • samostalan says:

   Otimaci srpske imovine na Kosovu; Klark, Soros, Olbrajt, sve Jevreji. Sasvim slucajno.

   • Slobodanka says:

    Ovo je velika pozorišna predstava koja dugo traje. Scenario pripada državi SAD sa ciljem da NATO i američke trupe dovedu i trajno smeste na teritoriji države Srbije. Sve uloge im odgovaraju i sve glavne role su njihove ma koliko da su suprotstavljene. Jednom potpirivač rata Voker razradjuje obuku albanskih terirosta sa ciljem da isprovociraju sukobe, a posle kada su trupe nezakonito uveli na tudju teritoriju glumataju velike mirotvorce. Ta podvala je grozno velika. Veoma je uočljiva razlika da igraju veoma različite i suprotstavljene uloge, jednom su potpirivači sukoba i agresori, a zatim su navodno mirotvorci. Ali, ničija nije gorela do zore.

   • Slobodanka says:

    Ne možemo gledati samo nacionalnost, nego za koju državu rade. Evo Roj Makareg nije Jevrej.

 4. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Koje tačno okolnosti i koji tačno mandat??? Treba da ti verujemo na te tvoje rekla-kazala priče bez jasno izgovorene informacije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *