АМЕРИЧКИ КОНГРЕС САОПШТИО: Република Српска има моћ…

AMERIČKI KONGRES SAOPŠTIO: Republika Srpska ima moć…

13 januara 2018

Republika Srpska ima moć da spreči ulazak BiH u NATO, navedeno je u izveštaju američkog Kongresa o uticaju Rusije širom sveta, u delu koji se odnosi na BiH.

– Da bi BiH mogla da nastavi put ka NATO, moraju se usaglasiti sva tri konstitutivna naroda – Hrvati, Bošnjaci i Srbi, koja su predstavljena u Predsedništvu BiH, te da budu sprovedene potrebne reforme – navodi se u izveštaju.

U izveštaju se naglašava da je Srpska autonomni entitet u BiH koji je većinom naseljen Srbima i održava bliske odnose sa Moskvom, prenose „Nezavisne novine“.

– Iako su centralne vlasti u Sarajevu izrazile podršku implementaciji mera iz Akcionog plana za članstvo, parlament RS je usvojio neobavezujuću rezoluciju u oktobru 2017. godine u kojoj se izražava protivljenje potencijalnom članstvu BiH u NATO – podseća se u izveštaju.

U ovom dokumentu se napominje da je Rusija intenzivirala odnose sa Miloradom Dodikom, što će usporiti nastojanje zemlje da postane član NATO.

– Predsednik Rusije Vladimir Putin se s njim više puta susretao, iako Dodik nema nikakvu državnu funkciju. Pritom, Putin se nije susretao sa centralnim vlastima BiH, što predstavlja kršenje diplomatskih protokola. Putin je time jasno pokazao ko je za njega poželjan sagovornik – navodi se u izveštaju.

U izveštaju stoji da je Rusija javno podržala „referendum za nezavisnost Srpske“ /referendumu o Danu Republike/, za koji je Ustavni sud BiH istakao da krši prava nesrba u zemlji.

– Ako BiH krene da pravi napredak na putu ka NATO, Rusija bi mogla iskoristiti uticaj na Srpsku da taj proces uspori. Medijski prostor je već pripremljen za tu mogućnost, jer se mediji u RS oslanjaju na anti-NATO i anti-EU sadržaj iz „Sputnjikove“ redakcije u Beogradu – navedeno je u izveštaju američkog Kongresa.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je da je izveštaj da se Rusija meša u odnose unutar drugih zemalja nekorektan.

KOMENTARI4 komentara

 1. RS300 says:

  Republika Srpska je u Dejtonu na pregovorima ucestvovala kao Drzava pregovarac i potpisnik sporazuma,sta tu nije jasno?

 2. Trifun says:

  Iz istig razloga su americki zlocinci i NATO napali Srbe u Hrvatskoj sa Hrvatima ustasama i podrzavaju ubijanje i protjerivanje i oduzimanje prava Srbima u svim vazalskim drzavicima, kako ne bi mogli kao konstitutivni narod da blokiraju krvavi genocidni NATO koji ide ka svom samounistenju sasvim sigurno. 100% Nema nazad.

 3. Zaharije Serak says:

  Vise nego korektan.

 4. Rastko says:

  Voleo bih znati kada se sve u politici naroda isplatlo biti snishodljiv do mazohizma, dakle tolerantan, demokratičan i uviđavan po svaku cenu. Dakle, koje su to tačno situacije kada bi strah od sile (i odmazde) bio važniji od slobode ili tradicije? Kada je, naprotiv, bolje imati inicijativu i biti voljan na rizik? Naravno, ne mislim na ličnu korist političara interesdžije (manipulatora).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *