АМЕРИЧКИ КОНГРЕС спрема понижавање СРБА!

AMERIČKI KONGRES sprema ponižavanje SRBA!

24 aprila 2019

Koji je motiv obraćanja Albanaca pred komitetom američkog kongresa? Predstavnicima Prištine omogućili da govore o navodnim zločinima Srba.

Moralna diskreditacija Srbije kako bi bila što podložnija pritiscima uoči konačnog presecanja kosovskog čvora, prava je namera koja stoji iza najavljenog obraćanja Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa bivše predsednice kosovskih privremenih institucija Atifete Jahjage, Vasfije Krasnići Gudman, koja je, kako se tvrdi, preživela seksualno nasilje na KiM, i Ilira Bitićija, brata trojice američkih državljanina ubijenih u Srbiji 1999. godine.Ovako sagovornici tumače zakazano svedočenje pomenute trojke pred Komitetom na čijem je čelu poznati albanski lobista, kongresmen Eliot Engel. Iako se u prištinskim medijima najavljuje da će oni 30. aprila govoriti o ciljanim zločinima prema civilnom stanovništvu Kosova i nedostatku pravde, kao i o zahtevu za pravdom kao preduslovu za normalizaciju odnosa između Prištine i Beograda, nekadašnji diplomata Milovan Božinović kaže, da ovaj događaj može biti deo šire akcije pošto se u ovoj godini očekuje rešenje za kosovsko pitanje:

– To liči na stvaranje štimunga za pritiskanje Srbije preko granice podnošljivog ne bi li prihvatila ono što joj se diktira. To što je silovanje uzeto kao tema saslušanja govori da se ide na „emotivni nerv“ neobaveštenog sveta – kaže Božinović.

Po načinu kako je organizovano saslušanje, sagovornik zaključuje da je to tipičan lobistički, plaćeni poduhvat, a to što je Engel kongresmen, kako kaže, ne znači da nije plaćen.

– Ovakvih akcija je bilo i pre, ali treba znati da su režirana svedočenja ograničenog dometa, iako uvek obuhvataju i predvidiv ođek u štampi – navodi Božinović, dodajući da svedočenja u komitetima ima svaki čas, na razne teme i da su vrlo česta ona usmerena protiv Rusije, na kojima po pravilu učestvuju Ukrajinci.

S obzirom na to da će se na Kapitol hilu povesti razgovor o silovanim ženama na KiM, može se pretpostaviti da će Jahjaga izneti brojku koju prištinski zvaničnici koriste u svakoj prilici, a to je da je tokom sukoba seksualno nasilje pretrpelo 20.000 žena. Međutim, na poziv privremenih institucija u Prištini da se prijave žrtve silovanja u ratu na KiM odazvalo se njih oko 800, a 137 je ostvarilo pravo na mesečnu nadoknadu u iznosu od 230 evra, jer je za toliko njih procenjeno da su pretrpele seksualno nasilje.

Saslušanje pred Komitetom sa najavljenom temom i izborom govornika, u režiji neskrivenog albanskog lobiste Engela, nekadašnji ambasador pri UN Vladislav Jovanović vidi kao nastavak moralne diskreditacije Srba koja se proteže još od Srebrenice:

– Ovo je akcija koja se odvija u dva kraka. Ona treba da pomogne Albancima da poprave svoj položaj u trenutku kada stižu pozivi Specijalnog suda za zločine OVK kosovskim političarima, jer je u takvim situacijama najlakše podviknuti na drugu stranu. Drugi cilj je da se pred završetak dijaloga sa Beogradom Priština nađe u ulozi žrtve, uprkos nizu jednostranih poteza koje je povlačila – kaže Božinović.

Tačan broj žrtava seksualnog nasilja na Kosovu i Metohiji nisu utvrdile međunarodne organizacije koje su se bavile ovim pitanjem, pa su tako eksperti UN koji su radili izveštaj o tome napisali da se precizna brojka ne zna, a podatak ne poseduje ni Svetska zdravstvena organizacija. Zbog toga nije poznato kako su prištinski zvaničnici došli do broja koju uporno pominju.

– Apsolutno ne očekujem sporazum Beograda i Prištine do oktobra i nemam razlog da verujem da to može da se desi. Sve smo dalje od dijaloga, a samim tim i od konačnog rešenja, kao i dogovora o normalizaciji odnosa – izjavila je u utorak premijerka Ana Brnabić.

Ona je navela i da razgaraničenje nikada nije bilo na dnevnom redu, niti je bilo nekih konkretnih predloga u vezi sa tim, već da se pominjalo samo kao jedna od opcija.

– Neki političari iz zemlje definisali su svoj stav prema tome da li bi bili za takvo rešenje ili ne, ali nikada na stolu takav predlog nije bio, kao što nikada nije bio nijedan konkretan predlog – pojasnila je premijerka.

(Večernje novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Velika Metla says:

    Kad bi Srbiju ponizila normalna država,i normalan narod,tek tada bih se baš zabrinuo! O ovoj bagri genocidnoj neću da trošim "mastilo"!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *