АМЕРИЧКИ КОНГРЕСМЕН ЗАХТЕВА: „Зауставите Србију на путу у ЕУ“

AMERIČKI KONGRESMEN ZAHTEVA: „Zaustavite Srbiju na putu u EU“

3 juna 2017

Američki kongresmen i albanski lobista Eliot Engel, član Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma, u pismu visokoj predstavnici Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini, izneo je tvrdnju da Srbija „jednostavno nije spremna za EU“.

Kako prenose prištinski mediji, Engel je, obraćajući se Mogerinijevoj, kritikovao srpske vlasti tvrdeći da su sprečili da bivša kosovska predsednica Atifete Jahjaga uđe u Srbiju.

On je izneo tvrdnju da je „nespremnost Srbije da se suoči sa svojim zločinima iz prošlosti“ razlog zbog kog bi njen proces pridruživanja EU trebalo da se uspori.

– U potpunosti poštujem proces pridruživanja zemalja koje žele da postanu članice EU kao i kritične odluke koje Vi i Vaše kolege pritom morate da donosite. Nažalost, moram da vas zamolim da ozbiljno razmotrite suspendovanje procesa pridruživanja Srbije u ovom trenutku – naveo je kongresmen Engel.

On je dodao da to što „Srbija izbegava diskusije i prihvatanje odgovornosti za ratne zločine predstavlja veoma ozbiljan problem“ i da „ukoliko se to ne reši, može rezultirati ponavljanjem ponašanja iz prošlosti“.

– Iskreno, Beograd jednostavno nije spreman da pristupi EU zajednici ukoliko u potpunosti ne prihvati prošlost i ukoliko ne bude odgovornosti za ratne zločine – zaključio je Engel.

Jahjaga je u saopštenju u petak tvrdila da je njen ulazak u Srbiju bio onemogućen iz „apsurdnog razloga“, iako je njena poseta bila planirana u skladu sa Briselskim sporazumom o posetama visokih zvaničnika.

Iz Kancelarije za KiM saopšteno je da građanka Atifete Jahjaga ni u četvrtak ni u petak nije pokušala da sa područja AP KiM uđe u centralnu Srbiju, kao i da ne žele da polemišu sa „intuitivnim procenama pojedinaca da Jahjagi, građanki Republike Srbije sa prebivalištem na području AP KiM, ne bi bilo dozvoljeno da sa područja Pokrajine uđe na područje centralne Srbije da je to pokušala na nekom od administrativnih prelaza“.

Kancelarija za KiM je podsetila da su privremene institucije samouprave u Prištini u proteklih nekoliko meseci u više navrata, suprotno Sporazumu o posetama zvaničnika i bez ikakvog osnova, onemogućile boravak građanima i zvaničnicima Republike Srbije na Kosovu i Metohiji.

KOMENTARI2 komentara

  1. Lazar says:

    Iako su im pobude gadne, podržavam stav da Srbija ne treba da bude primljena u tu smrdljivu organizaciju. Treba zaustaviti i sve pristupne pregovore i suspendovati sve do sada učinjene ustupke u tom pravcu. Svet je veliki i bez te gamadi. Okrenimo se Majci Rusiji i velikoj Kini i društvu oko te dve Sile, pa malo danimo dušom...

  2. Dražen Jovan Petrović says:

    Konačno nešto pozitivno i sa američke strane. Eno je rvacka demografski, ekonomski i moralno potpuno propala otkad je ušla u EU.Što će nama Srbima i državi Srbiji to gnjilo društvo. Nama je bitan čvrsti savez sa Rusijom i sa svakim novim danom jačanje utjecaja Rusije na Balkanu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *