AMERIČKI KONGRESMEN: Zašto amerikanci plaćaju naciste u Ukrajini da ubijaju, a onda za to okrivljuju Rusiju

AMERIČKI KONGRESMEN: Zašto amerikanci plaćaju naciste u Ukrajini da ubijaju, a onda za to okrivljuju Rusiju

10 maja 2014

nushi20120423214657420Izvor trenutne krize u Ukrajini nije u potezima Rusije, već u svrgavanju legalno izabranog predsednika. Takvo mišljenje izneo je kongresmen-republikanac iz Kalifornije Dejna Rorabaher slušanjima posvećenim situaciji u Ukrajini.

U Predstavničkom domu on se nalazi funkciji predsednika pododbora za Evropu, Evroaziju i nove pretnje spoljnopolitičkog odbora, a u prošlosti je bio spičrajter predsednika Ronalda Regana.

„Mi svi treba da shvatimo da je situacija u Ukrajini mnogo složenija nego što se to predstavlja svaki dan“ – kazao je on.

„Kada je počela ta kriza? – pita se Rorabaher. – Ona je počela tako što je legalno izabrani predsednik Viktor Janukovič smenjen sa svoje funkcije uličnim nasiljem. Upravo tada je i počeo haos“.

Nasilje je, kako je istakao Rorabeker, počelo nakon što je predsednik Janukovič rešio da zaključi ekonomski sporazum sa Rusijom, na šta je, kao šef države, imao puno pravo.

Kako je primetio Rorabaher, Obaminu administraciju, izgleda, u tom trenutku nije zanimalo svrgavanje zakonski izabranog predsednika, koji je pobedio na, verovatno, najpoštenijim izborima u istoriji Ukrajine.

Kongresmen je uveren da SAD ne treba da se mešaju u unutrašnje stvari Ukrajine i šalju joj pomoć od sredstava američkih poreskih obveznika.

Rorabaher je bio jedini kongresmen koji je tokom slušanja postavio pomoćnici državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Viktoriji Nuland nekoliko pitanja koja se tiču ekstremističkih aktivnosti Desnog sektora.

Rorabaher je, između ostalog, pitao: da li su, prema informacijama Obamine administracije, neonacističke grupe i organizacije umešane u nerede u Kijevu, koji su doveli do svrgavanja predsednika Janukoviča?

Nuland je odgovorila da su u ogromnoj većini učesnici majdana bili „mirni demonstranti“.

Na to je kongresmen primetio da se na snimcima videlo kako ti „mirni demonstranti“ pucaju u policiju i bacaju na nju „Molotovljeve koktele“.

Pomoćnica američkog državnog sekretara je rekla da su na majdanu bile „predstavljene gotovo sve boje“ političkog spektra Ukrajine, „uključujući odvratne“.

„Onda treba računati da je odgovor potvrdan“ – zaključio je Rorabaher.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *