АМЕРИЧКИ КОНГРЕСМЕН ЗАВРШИО ПОСЕТУ СРБИЈИ и изнео шта све Србија мора да уради и чега да се држи

AMERIČKI KONGRESMEN ZAVRŠIO POSETU SRBIJI i izneo šta sve Srbija mora da uradi i čega da se drži

10 oktobra 2017

Kongresmen Ted Po, jedan od potpisnika inicjative ka državnom sekretaru SAD za političku podršku Srbiji, preneo je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da će nastaviti angažman u tom pravcu i izrazio zadovoljstvo što će po povratku u Vašington moći da posvedoči o političkoj i ekonomskoj stabilnosti Srbije.

Predsednik Vučić primio je sinoć američkog kongresmena i kopredsedavajućeg Srpskog kokusa u Kongresu SAD Teda Poa, koji boravi u poseti Srbiji.

Vučić je zamolio Poa da prenese predsedniku SAD Donaldu Trampu da bi bilo važno da uskoro poseti Srbiju, jer bi to bio najbolji pokazatelj uspona srpsko-američkih odnosa.

Kako je saopštila Pres služba Predsednika, Vučić je sa Poom razgovarao o bilateralnim odnosima, evropskom putu Srbije, regionalnoj stabilnosti i drugim pitanjima od zajedničkog interesa.

Vučić je Pou zahvalio na pismu koje je, sa još 13 članova Predstavničkog doma američkog Kongresa, poslao državnom sekretaru Tilersonu, a u kome je naglašena potreba da SAD pruže političku podršku Srbiji, na bazi zajedničkih ciljeva i partnerskih odnosa.

Po je rekao da će nastaviti da radi na boljem razumevanju stavova i politike Srbije u SAD, kao i na sveukupnoj promociji naše zemlje.

Američki kongresmen je naglasio značaj Srbije za stabilnost celog regiona i izrazio zadovoljstvo što može da posvedoči o njenoj političkoj i ekonomskoj stabilnosti.

Vučić je, kako se navodi, izrazio zahvalnost na podršci koju SAD pružaju Srbiji na evropskom putu, kao i na podršci očuvanju regionalne stabilnosti, koja ostaje spoljnopolitički prioritet zemlje.

Srpski predsednik je zamolio američkog kongresmena da predsedniku Trampu prenese poruku da bi bilo važno da uskoro poseti Srbiju,

Po: Poseta Trampa Srbiji bi ugrozila dezinformacije Rusije

Odnos Srbije i SAD važan za stabilnost i sigurnost u Evropi, izjavio je u intervjuu za „Alo“ Po i izrazio nadu da će predsednik SAD Tramp posetiti Srbiju.

„Nadam se da će predsednik Tramp doći u Srbiju, jer bi to poslalo snažan signal prijateljstva među našim zemljama. To bi takođe ugrozilo dezinformacije koje Rusija pokušava da plasira da su SAD samo prohrvatske ili proalbanski orijentisane, što nije istina. Odnos Srbije i SAD je važan za stabilnost i sigurnost u Evropi, tako da podstičem ne samo predsednika, već i kolege u Kongresu da posete vašu veliku zemlju“, rekao je Po.

On je ocenio da su odnosi između Srbije i SAD jaki, ali se moraju negovati i ojačati, s obzirom na izazove s kojima se suočavamo.

Po kaže da su bezbednosne veze Srbije i SAD „veoma dobre, ali da Rusija pokušava da podrije naše partnerstvo sa narativom da ona više čini da vojno pomogne Srbiji“.

„To je jedan deo dezinformacione kampanje koju trenutno sprovode Rusi na Balkanu“, rekao je Po.

Prema njegovim rečima, još ima područja na kojima moramo raditi, uključujući i nasledstvo ratova devedesetih godina i nezavisnost Kosova.

„Međutim, postepeno vraćamo poverenje između SAD i Srbije. Postoji izvrsna prilika za poboljšanje odnosa sa fokusom na dugoj istoriji zajedničkih interesa. Na primer, 100 godišnjica Prvog svetskog rata pruža niz mogućnosti za raspravljanje o zajedničkim vrednostima i interesima kroz konkretne primere saradnje i podrške“, kaže kongresmen Po.

Upitan kako SAD gledaju na stav Srbije prema Kosovu, on je rekao da Vašington podržava i podstiče normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

„Predsednik Vučić igra pozitivnu i aktivnu ulogu. On ima tešku unutrašnju političku dinamiku, a to je pogoršano ruskim naporima u vezi sa dezinformisanjem. Na kraju, želimo da održimo mir u regionu Balkana i nađemo odgovarajuće političko rešenje“, rekao je Po.

Prema njegovim rečima, status pravoslavne crkve, manastira i svetih lokacija od velikog je značaja za bilo kakvu šansu da se mir održi u regionu.

„Osim toga, bezbednosna i demokratska prava srpskog stanovništva na Kosovu su važna pitanja. Verujem da dijalog ima konstruktivnu ulogu i da predsednik Vučić taj dijalog shvata veoma ozbiljno“, zaključio je Po.

Dačić i Po zadovoljni odnosima dveju Srbije i SAD 

Ivica Dačić sastao se danas u Beogradu sa Poom, kopredsedavajućim Srpskom kokusu, koji je izrazio spremnost da nastavi sa zalaganjem na daljem unapređenju bilateralnih odnosa dveju zemalja.

Šef srpske diplomatije je izrazio zahvalnost kongresmenu Pou na njegovom dosadašnjem angažovanju o okviru Srpskog kokusa, s ciljem afirmacije odnosa dve zemlje i boljeg razumevanja politike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama, što je potvrđeno i izlaganjem u Predstavničkom domu Kongresa, povodom obeležavanja godišnjice „Halijard“ misije, kao i upućivanjem kongresnog pisma podrške državnom sekretaru Tilersonu, 3. oktobra.

Sagovornici su izrazili obostrano zadovoljstvo zbog unapređenja ukupnih bilateralnih odnosa, od napretka u političkom dijalogu do razvoja ekonomskih odnosa.

Tokom razgovora ohrabrene su aspiracije Srbije ka članstvu u EU, kao i konstruktivna uloga u očuvanju stabilnosti regiona Zapadnog Balkana.

Zahvalivši na gostoprimstvu, kongresmen Po je izrazio spremnost da, sa svoje strane, nastavi sa zalaganjem radi daljeg unapređenja bilateralnih odnosa, podsećajući da prijateljstvo naša dva naroda datira još iz vremena savezništva u Prvom svetskom ratu.

Brnabić sa Poom o ekonomskim i političkim reformama 

Predsednica vlade Ana Brnabić je naglasila da je za Srbiju, pored evropskih integracija, regionalna stabilnost takođe na vrhu priorioteta i dodala da se kroz brojne susrete sa regionalnim liderima uverila da su i oni svesni da je saradnja neophodan preduslov za stabilnost regiona.

Po je ponovio da Sjedinjene Američke Države podržavaju članstvo Srbije u Evropskoj uniji i pozdravio reforme koje Srbija na tom putu sprovodi. On je potvrdio da je stabilnost regiona ključna, kako na političkom, tako i na ekonomskom planu jer ohrabruje američke kompanije da u većem broju posluju u Srbiji.

Po: Migovi? Nemam mišljenje, Srbija odlučuje o ulasku u NATO

Američki kongresmen Ted Po rekao je danas da nema mišljenje o dolasku ruskih migova u Srbiju, kao i da bi podržao članstvo Srbije u NATO.

„Nemam mišljenje o tome što ste kupili ruske avione. Mi imamo dobru saradnju sa Srbijom i Vojskom Srbije, na mnogo načina. Tu našu saradnju ne ugrožava vaša saradnja sa Rusijom ili bilo kim drugim“, rekao je Po za televiziju Prva.

„Svrha pisma srpskog kokusa je informisanje državnog sekretara da se na Srbiju treba fokusirati i da naše prisustvo na Balkanu treba da bude snažnije. Srbija je ključna država za stabilnost na Balkanu i mi smo obavestili državnog sekretara da je Srbija izvor stabilnosti i da igra važnu ulogu u procesima koji čine Balkan mirnim“, rekao je Po, koji je jedan od kongresmena koji su potpisnici pisma koje je adresirano na državnog sekretara SAD Reksa Tilersona.

Prema njegovim rečima, važno je da Srbija uđe u EU.

„Ako bi Srbija htela da uđe u NATO, ja bih to svesrdno podržao, ali je na Srbiji da donosi odluke. Važno je da Srbija ide u Evropsku uniju, podržavamo taj proces i to bi ključno uticalo na stabilnost u regionu“, rekao je Po.

Kongresmen: „Vučić u pravu što nastavlja da odbija da da diplomatski status ruskom osoblju centra u Nišu“

Upitan za zahtev Rusije da njen humanitarni centar u Nišu dobije diplomatski status, on je rekao: „Ne verujem da možemo verovati (Vladimiru) Putinu. Koristio je humanitarne uzroke i mirovne operacije kao način za zauzimanje kontrole nad teritorijom ili izazivanje napetosti“.

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u pravu što nastavlja da odbija da da diplomatski status ruskom osoblju.

„Njima ne treba diplomatski imunitet da bi pomogli u vanrednim situacijama“, kaže Po.

Tanjug/Alo

KOMENTARI3 komentara

 1. Trifun says:

  SAD je izvrsio GENOCID 1999 nad Srbijom i 1995 nad RS bacanjem nuklearnog otpada po nasoj djeci!! GENOCID. Polazim od toga. Za te krvoloke svijet je pun Indijanaca koje ce oni da istrijebe, na milione, kao sto su starosjedioce zemlje koju su uzeli za sebe. Srpski narod je tim GENOCIDOM STEKAO PRAVO NA NUKLEARNO ORUZJE. Nema nazad.

 2. Trifun says:

  Zapamtite ovo sto cu vam reci. Srpski narod ce morati da zauzme neke od susjednih teritorija koje nisu kontaminirane kako bi se spasio od genocida putem nuklearnog otpada kojeg su posijali zapadne genocidne hijene. Ili cemo nestati 100%. Trece nema.

  • Atomski mrav says:

   Pa da, upravo i zapravo. Ima mesta u ameriki i u njemačkoj, i neka nam ga dignu po standardu. Pa kad prođe milenijski poluraspad plutonija da se vrnemo. Ili još bolje da ništa ne diramo kako jeste, već samo da prihvatimo spasenje u Gospodu našem i Spasitelju Isusu Hristu i u veri sačekamo Njegovo pravedno carstvo koje nikad neće propasti. Tako ćemo dobiti večni život i platu ne propadljivu. Pravednima sledi pravednost Božija koja neće propasti do veka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *