АМЕРИЧКИ КОНГРЕСМЕНИ ТРАЖЕ ДА СЕ СРБИЈИ УВЕДУ САНКЦИЈЕ!?

AMERIČKI KONGRESMENI TRAŽE DA SE SRBIJI UVEDU SANKCIJE!?

14 aprila 2020

Kongresmen Eliot Engel, predsedavajući odbora za spoljnopolitička pitanja i senator Bob Menendez, najviše rangirani demokrata u istom odboru u Senatu, pozvali su Trampovu administraciju da nastavi diplomatsku podršku rešenju konflikta tzv. Kosova i Srbije na način koji je, kako navode, “pravedan prema obe zemlje” i u skladu sa američkim zakonom i dugogodišnjom politikom.

U pismu upućenom državnom sekretaru Majku Pompeu, demokrate Engel i Menendez upozoravaju da pristup “teške ruke”, koji administracija primenjujuje prema Kosovu “nepravedno kažnjava novu vladu zemlje”, dok srpska kampanja protiv priznavanja Kosova i njene tesne veze sa Kremljom u velikoj meri prolaze nekažnjeno.Kongresmen Engel je isti stav izneo u saopštenju objavljenom 27. marta.

“Dok se slažemo da kosovske tarife uvedene na robu iz Srbije – koje su sada ukinute – pre svega naudile tzv. Kosovu i njegovim građanima, to sredstvo koriste vlade širom sveta, a često i sama Trampova administracija. Tzv. Kosovo je blizak saveznik SAD-a i pozivamo vas da usvojite strpljiv i konstruktivan pristup prema njegovoj demokratski izabranoj vladi”, napisali su kongresmen Engel i senator Menendez.

Vlada tzv. Kosova je 1. aprila donela odluku da ukine taksu od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine i krene sa postepenom primenom mera reciprociteta prema Srbiji. Takse je uvela prethodna vlada Ramuša Haradinaja, 2018. godine, uz obrazloženje da je to odgovor na „agresivnu kampanju Srbije“ protiv priznanja Kosova i njegovog članstva u međunarodnim institucijama.

„Neuravnotežen odnos prema Srbiji i Kosovu“

Američki zakonodavci podsećaju da je 23. januara, Ričard Grenel, američki ambasador u Nemačkoj i vršilac dužnosti direktora nacionalnih obaveštajnih službi, koji je ujedno specijalni predsednikov izaslanik za pregovore Srbije i tzv. Kosova, pozvao Srbiju da zaustavi kampanju protiv priznanja nezavisnosti tzv. Kosova u isto vreme kada je pozvao tzv. Kosovo da ukine takse.

“Od tada, američki pritisak na Srbiju po svemu sudeći je opao dok je pojačan pritisak na tzv. Kosovo”, konstatuju američki zakonodavci.

“Neravnoteža u odnosu Trampove administracije prema Beogradu i Prištini odvija se u kontekstu jačanja srpskih veza sa Moskvom i povećanog uvoza ruskog oružja. Te nabavke oružja od administracije zahtevaju uvođenje sankcija Srbiji po zakonu o suprostavljanju američkim neprijateljima kroz sankcije (CAATSA), koji je Kongres usvojio posle ruskog mešanja u izbore 2016″, navode Engel i Menendez.

“Molimo Vas obavestite nas zbog čega administracija nije uvela te sankcije niti aktivno izvršila pritisak na Srbiju da okonča svoje globalne aktivnosti protiv priznavanja nezavisnosti Kosova”, navode Engel i Menendez u pismu državnom sekretaru Pompeu.

„Rešenje uz koordinaciju sa evropskim saveznicima“

U pismu sekretaru Pompeu, dvojica članova Kongresa ističu da “snaga i trajnost američkih diplomatskih napora mogu da budu uspešni samo uz tesnu koordinaciju sa saveznicima u Evropi.”

“Srbija i tzv. Kosovo su evropske zemlje sa krajnjom aspiracijom da se pridruže EU, a tzv. Kosovo se nada i budućem članstvu u NATO-u. Svaki pokušaj da se pregovorima dođe do rešenja između Beograda i Prištine treba da se obavlja zajednički sa Briselom i drugim ključnim evropskim prestonicama”, konstatuju američki zakonodavci.

Američki zakonodavci smatraju i da bi Korporacija za milenijumski izazov odmah trebalo da ponovo pokrene primenu svojih investicionih programa, koji su suspendovani sredinom marta. Engel i Menendez izneli su mišljenje da kosovska primena tarifa, kao sredstva u rešavanju bilateralnih sporova, ne predstavlja kršenje programa korporacije, a američkoj administraciji postaviili su pitanje da li je potrebno tradicionalno apolitičnu organizaciju koristiti kako bi se vršio politički pritisak u diplomatskom sporu.

“Ohrabruje nas što je Stejt department uspeo u posredovanju mera izgradnje poverenja, uključujući nedavne ugovore o uspostavljanju vazdušnog saobraćaja između Srbije i tzv. Kosova. Drago nam je zbog tog napretka, ali pozivamo administraciju da u narednim danima izbegne neizbalansirane taktike ‘teške ruke’, dok zajedno sa tzv. Kosovom I Srbijom radi na postizanju sveobuhvatnog mirovnog sporazuma, koji će odražavati volju naroda obe zemlje”, zaključuju u pismu državnom sekretaru Pompeu kongresmen Eliot Engel i senator Bob Menendez.

(Glas Amerike)

KOMENTARI13 komentara

 1. persida says:

  Daj Boze, ja ne znam zasto uopste razgovaramo sa kaubojima. Zabraniti ulazak smrdonogim kaubojima na teritoriju Svete Srbije, za svagda.

 2. Kulak says:

  Židovskog bandita Engela treba tući a ne dat mu plakat.

 3. Kosovac says:

  Evo nam školskog primera šarlatana sorošoida, kerova Hitleri Klintonke. Laju, laju, reže, a demokratske bale im cure i na nos i na usta. Naročito onom Engelu.

 4. Miraš says:

  Obadvojica su iz Demokratske stranke. Ovim zahtevom oni štite interese klana Klintonovih na Kosovu*. Kosovo* je jedino blizak saveznik klana Klinotonovih, a ne države SAD. Amerika nikad neće biti normalna država. Naprimer samo ovo kad se pogleda ko sve kroji spoljnu politiku SAD. Robert Menendez rodjen je 1954 u SAD u kubanskoj porodici koja je emigrirala u SAD 1953 godine i baš on se razume u spoljnu politiku SAD. Eliot Engel, njegovi baba i deda su ukrajinski jevreji koji su emigrirali u SAD iz Ruske imperije. Ispada da američki jevreji nadležni su za celu Evropu. Ukrajinski Jevreji gde god da stignu znaju samo da mrze i uništavaju sve slovensko. Otimačina Kosova i Metohije bila je tek vežba za ono što će prepotentne Ješe raditi sa Ukrajinom.

 5. D says:

  Kad oni vrate Indijancima zemlju, onda moze. Amerika je nastala otimanjem i ubijanjem starosedeoca. Istu postojbinu ima i KiM.

 6. petrovgrad says:

  Je su li to Jevreji ili Hazari. Velika je razlika među njima. Nije to isti narod. Jeste ista vera, ali ne i narod. To mu dođe kao Rusi i Gruzijci, Ista vera a ne i narod.

 7. Rafmanjinov says:

  Ovi totalno ne bitni kongresmeni, politički pokojnici, verovatno na račun leglo koje milionce od siptarskih narko dilera pa se oni oglase eto da se zna da su dobili.

 8. Marko kraljević says:

  To vam je dokaz, da Amerika živi od sankcija nabijenim drugim zemljama. Sve što jim ne paše - udaraj sankcije, sve što ne shavćaju - udaraj sankcije. To vam je još jedan dokaz kako polako ali sigurno dolazi razpada sistema u USA. Uskoro Demonkrate ima na trepavice da se bacaju od nepostiganja svojih ciljeva - posebno kada je KIM u pitanju. Preživećemo i te sankcije...

 9. Za Srbiju says:

  Ovo mi se naročito dopada; " ...radi na postizanju sveobuhvatnog mirovnog sporazuma, koji će odražavati volju naroda obe zemlje". Amerikanci su nas izdali u oba svetska rata, u Otadžbinskom ratu dvedesetih, pa još predvodili bomardovanje 99. Oteli deo teritorije, napravili svoju bazu na našoj teritoriji, a sada to zovu voljom srbskog naroda.

 10. Istina says:

  Izgubili su razum, izgubili su poverenje, izgubili su pamet, izgubili su Srbiju i sada hoče da pobede sa sankcijama, mislim da će izgubiti još i sa sankcijama... Đabe udarate kad su Kina i Rusija uz Srbiju, za 15 godina ima da naprave Srbiju velesilu na Balkanu...

 11. On says:

  Ne znam kako su Srbi na severu pokrajine preživeli ove dugoročne sankcije sve do sada, ali ćemo verovatno uskoro i sami to da saznamo. Show must Go On.

 12. Žarko says:

  Ne zaboravite da su ti "kaubiji", tj. ljudi krave i debili englezi bombardovali Srbiju i 1944, uz pomoć i zahtev krvnika Tita i KP partije iz tog vrmena. A sada im pridajete neku važnost, i njima i Vimerovoj kučkici Merelovoj, koji su na sve načine nastojali da unište Srbiju. Na sve načine, i ekonomski i fizički.

 13. Žarko says:

  A kauboju sa smrdljivim nogama treba objasniti da američki zakoni ne važe van jebene amerike jebenih raspadajućih država.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *