АМЕРИЧКИ ЛИСТ: И ако нападнемо први, Русија је у стању да нас уништи

AMERIČKI LIST: I ako napadnemo prvi, Rusija je u stanju da nas uništi

23 septembra 2019

UTICAJNI američki list The National Interest objavio je da su ruske podmornice klase „Borej“ u stanju da razore gradove protivnika čak i ako ostatak nuklearnih snaga Rusije bude uništen pri prvom udaru.

Isti list navodi da su podmornice „Borej“ – za razliku od sovjetskih – postale bešumne zahvaljujući novom tipu oplate i atomskom pogonu koji im omogućava da pod vodom ostaju i po nekoliko meseci.Za primer je naveo podmornicu „Jurij Dolgoruki“ koja je naoružana sa 16 raketa R-30 „Bulava“ i šest bojevih manevrišućih blokova individualnog navvođenja na cilj mase od 150 kilotona.

„To znači da je samo ta jedna podmornica u stanju da na protivničke gradove i vojne baze usmeri 72 nuklearne bojeve glave. Sa udaljenosti većoj 9.000 kilometara“.

The national Interest je ukazao i da Rusija već aktivno radi na podmornicama nove generacije Borej-A. I da će prva među njima – „Knez Vladimir“ – uskoro biti „uvedena u funkciju“.

Podmornice Borej-A biće još bešumnije, sa povećanim manevarskim mogućnostima i opremljene modernizovanim lanserima, radarima i sistemima veze.

The National Interest svojim čitaocima predočava da su podmornice klase „Borej“ samo polovina ruskih pomorskih snaga za nuklearno obuzdavanje. I opominje da će uskoro zaploviti i četiri podmornice klase „Habarovsk“ sa bespilotnim atomskim aparatima „Posejdon“ koji su u stanju da unište priobalne gradove i ratne luke protivnika bombama snage nekoliko megatona.The National Interest izvodi zaključak da je Rusija garantovano u stanju – u slučaju nuklearnog rata, čak i ako bude `uhvaćena naspavanju` – da odgovori i da uništi protivnika.

Nemački list Stern izrazio je zabrinutost svoje zemlje zbog mogućnosti nove ruske podmornice „Belgorod“ i torpeda „Sudnjeg dana“ („Posejdon“).

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *