АМЕРИЧKИ ЛОВЦИ УБИЦЕ KРЕЋУ НА РУСИЈУ И ТО СА СРПСKИХ ГРАНИЦА!

AMERIČKI LOVCI UBICE KREĆU NA RUSIJU I TO SA SRPSKIH GRANICA!

7 januara 2021

RUMUNI su izabrali da budu vazali Sjedinjenih Država, a Pantagon je izabrao da tu zemlju pretvori u svoju polaznu i udarnu tačku za napad na ruski Krim i rat sa ruskom Crnomorskom ratnom flotom.

Američka ratna avijacija prebacila je u Rumuniju „neodređeni broj dronova MQ-9 Reaper“ i oko 90 operatera koji će njima upravljati. I dronovi i operateri su raspoređeni u rumunskoj vojnoj bazi „Kampia Turzi“.Komandant američke ratne avijacije za Evropu i Afriku – general Džefri Haridžijan – tim povodom je rekao:

„Raspoređivanje dronova na toj ključnoj strateškoj lokaciji ima za cilj da uveri naše saveznike i partnere, kao i da pošalje poruku našim protivnicima, da možemo brzo da reagujemo na svaku hitnu pretnju“.

Prema njegovim rečima, dronovi poslati u Rumuniju povećaće nadzorne i izviđačke sposobnosti u oblasti Crnog mora, gde SAD redovno optužuju Rusiju za opasno presretanje američkih vojnih aviona i za druge incidente.

Sve što je Kampia-Turzi“ biće potčinjeno komandi američkog avio-puka koja se nalazi u bazi Aviano u Italiji.

Poznati moskovski vojni ekspert Aleksej Leonkov povodom njihovog koncentrisanja u Rumuniji ukazuje:

„Amerikanci aktivno koriste dronove u crnomorskom regionu u izviđačke svrhe. Takođe se ozbiljno brinu o Ukrajini. Poslednjih godina su aktivno gradili centre za upravljanje dronovima, pa se može pretpostaviti da će ih koristiti za rešavanje problema sa ruskim odbrambenim zonama A2/ AD“, u ovom slučaju – naročito sa zonom koja `zatvara` Crno more, tako da NATO u njega ne može da prodre bez `neprihvatljivih gubitaka`.

Rusija takve zone ima još isprem Kalinjingrada, Murmanska, Sevastopolja, Novorosijska, Vladivostoka i Petropavlovska Kamčatskog. Isti je slučaj i sa ruskom vojnom bazom Hmejmim u Siriji i sa Moskvom.

Da bi „hakovali“ ruske zone A2/AD, Amerikanci koriste vojne objekte, opremu i vojnike na teritoriji Bugarske, Rumunije, Ukrajine, Poljske i baltičkih zemalja. A da bi se suprotstavili Rusiji u crnomorskom regionu, ulog se stavlja na Rumuniju.

Leonkov tim povodom ukazuje:

„Svuda će se pojaviti i američke protivrakete i krstareće rakete Tomahavk. U Rumuniji se izvodi mnogo vojnih vežbi čiji je fokus na suprotstavljanju ruskoj Crnomorskoj floti i grupaciji vojnih snaga smeštenih na Krimu. Amerikanci računaju da će im dronovi pomoći da održavaju vezu sa vojskama susednih zemalja“.

Leonkov smatra da uopšte nije slučajno što je Pentagon rasporedio dronove na zapadu Rumunije, u okolini Kluža:

„Vojni vrh SAD smatra da će ih tu – ako dođe do realnog rata sa Rusijom – lakše odbraniti. Amerikanci, zapravo, pred očima celog sveta u Rumuniji spremaju teatar za ratna dejstva. Izgleda da je Rumuniji i Turskoj namenjena ključna uloga u planovima SAD-a i NATO-a u crnomorskom regionu.“„Bespilotne letelice ne treba smatrati super oružjem. Savremeni sistemi PVO i elektronskog ratovanja brzo i efikasno neutrališu udarne bespilotne letelice. To su pokazali ratovi i u Siriji i u Libiji, čak i u Karabahu. Moderni sistemi PVO i sistemi za elektronsko ratovanje pokazali su se nadmoćnijim. Dronovi su praktično beskorisni kada se koriste protiv tehnički razvijenih zemalja“, naglašava Leonkov.

Jačanje vojnog prisustva Sjedinjenih Država u Rumuniji pokrenuo je još Barak Obama.

Počelo je sa moćnijim naoružanjem američkih ratnih brodova u rumunskim lukama, pa sa gomilanjem oružja u toj zemlji. Sada su stigli i udarni dronovi.

Dronovi MQ-9 Reaper imaju turboelisni motor i mogu da lete brže od 400 kilometara na sat. Maksimalno trajanje leta je 24 sata. Raketom jednog MQ-9 Reaper ubijen je iranski general Kasem Sulejmani.

Iran je ranije uspeo da presretne i spusti američki MQ-9 Reaper uz pomoć ruskih sistema za elektronsko ratovanje.

KOMENTARI7 komentara

 1. milorad 4 says:

  ne bih baš reako da su dronovi toliko bezopasni,kamikaza dronovi su OPASNO orudje ,a ko se postigne masovna jeftina proizvodnja sa jednostavnim reprogramibilnim samonavodjenjem i pristojnom razornom moći ti dronovi mogu da budu nešto skuplji od teške granate za arti. i daleko daleko opasniji od bilo koje artiljerije naročito ako se rasporede i vrše napade u većem broju.Naša armija mora da ima kamikaza dronove inače smo jako ranjivi.Ostale upotrebe dronova su diskutabilne nesigurne i lako mogu da se neutralizuju to je tačno naročito za dronove koji se navode od strane operatera i predvidjeni su za dalekometne misije, ali mali dron sa 100kg bombom u sebi dometa samo 100-150 km samonavodjen prema topografiji je ozuzetno ubojito precizno i gotovo neuhvatljivo orudje.Dok neka diskutabilnon efikasna PVO reguje oni su već pobili sve oko sebe.Da ne pričamo o mikro dronovima iste vrste.Za kamikazza dronove će morati da se razvija i rasporedi na bojištu sasvim NOV PVO sistem i BOLJE NAM JE DA GA IMAMO ali čak i tada to je ozbiljna pretnja svakoj stacionarnoj meti(štabovi, PVO lokacije,skladišta ili razni drugi depoi u pozadini, i sa dometom od 150 km što je sasvim jeftino izvodljivo za te dronove danas oni imaju veći domet od bilo koje art.i pri tome ne moraju da budu preterano ni brzi ni da imajuu neke super manevaeske osobine , cela caka je u plastici , jeftinim pogonskim motorima na TEČNO gorivo (običan benzin tu radi posao) jeftin set senzora i prozvodna linija koja to pravi masovno kao municiju za ostala orudja.KAMIKAZA dronovi su definitivno budućnost bojnog polja iako nisu za strateška bombardovanja oni su jako opasni kao taktički udari protiv žive sile pa i tenkova a naročito su upotrebljivi protiv neprijateljskih jedinica za podršku u neposrednoj taktičkoj zoni.

 2. Karital says:

  Da, to su pokazali ratovi u Siriji,Libiji i Nagorno Karabahu?Nema smisla lagati sam sebe!Američki dronovi puno su opasniji od turskih.Turci su u nekoliko dana razbili obranu Armenaca, a to su napravili i Haftaru u Libiji.U Siriji se boje Rusa zato ne koriste prave dronove.

 3. Vlad Cepeš says:

  Do otvorenog sukoba između Rusije i amerike neće doći NIKADA,jer rusi do sada nisu napali nikoga a ameri nemaju muda da napadnu ruse.Ameri će huškati PUDLICE da kevću na ruse,maksimalno će podržavati NEZADOVOLJNE ruse da iznutra urušavaju,drobe i razaraju Rusiju,snadom da se Rusija uruši sama.To se desilo sa SSSR-om,umalo ne i sa Rusijom,malo je nedostajalo.Rumuni su u drugom svedskom ratu aktivno sarađivali sa neprijateljima SSSR-a u svim oblicima,pa su se posle sloma fašizma čudili šta ih je snašlo.Umesto da se opamete oni ponovo srljaju u svoju propast - ne vide da će u ponovljenom slučaju biti IZBRISANI.Da,da,izbrisani,ko FLEKA,mrlja,brljotina.To ,da će članice nato-a braniti jedna drugu u slučaju napada na neku od njih je LAŽ.Braniće ih baš toliko da ih posle takve odbrane NESTANE.U celokupnoj dosadašnjoj istoriji,uvek su rat GUBILI OSVAJAČI,nažalost nekada je oslobođenje trajalo dugo,često i predugo,ali svako ko je imao iskrenu želju da se oslobodi to je i postizao.

 4. sasulja says:

  Nece ameri tako lako na Ruse,nego traze poguzne muve (rumuni,ukrajinci,mozda i turci i naravno balticke vojne sile,letonija estonija i litvanija a skoro da zaboravim najvaznije poljake. Ja, bice govana na sve strane,cim im Ruje sjebu prvu vojnu bazu.Bice veselo i bilo bi dobro za ceo normalan Svet da taj "vasar" jednom pocne i da konacno Svet odahne i pocne normalo da zivi,bez zapadne demo-n-kratije.Pola nemaca bi ovaj put stalo uz Ruse,dobar deo francuza i mozda cak deo engleza.

 5. M says:

  Jedan način borbe protiv dronova jest-da se unište njihove baze(uzletišta,sletišta,upravljački,logistički itd.centri)!A oni su u Rumuniji,itd.!

 6. I Love persida says:

  Knezu Tame iz američkog kongresa je ovo prioritet veći nego smenjivanje Trampa. Odavno se fokusiraju iz okolnih zemalja nasuprot rusije, probali su nešto čak i sa Belorusijom i probaće svaki put iznova. Šta će sada pomoći Putinu, ruska zima ili ruska elektronika? Segodnaja, mi sejčas uvideli. Nastavljamo sa kokicama naravno, jer i oni sami tvrde da je Putin nepobediv. Valjda tako hoće da opuste neprijatelja pa da ga pridave u tami jer smatraju da je Rusija dokle god postoji njihov večiti cilj i neprijatelj. Svaka i potencijalan pretnja je pretnja?

 7. Vlada says:

  Da li je to rumunija srpska, kad napadaju sa srpskih granica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *