АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Америка остаје без свега!

AMERIČKI MEDIJI: Amerika ostaje bez svega!

22 oktobra 2021

Autor: Dmitrij DROBNJICKI

EKONOMISTI, analitičari i finansijski guru po celom svetu zvone na uzbunu.Zato što se ne smiruje dolarska inflacija, logistički lanci pucaju i zapetljavaju, cene energenata i namirnica galopiraju, tržište rada je u degradaciji, na vidiku je neviđeno – deficit robe na tržištima razvijenih zemalja. Stvari su došle dotle da «lider slobodnog sveta» i njegov ministar finansija upozoravaju da dolar može izgubiti status svetske rezervne valute.

Sve oči su okrenute ka centru globalnog kapitalizma, ka motoru svetske ekonomije – ka SAD.

Mnogi se pitaju: šta će uraditi elita zemlje koja je stvorila savremeni model sveta i upravljala njime tokom poslednjih nekoliko decenija? Ali, američka elita kao da se pogubila. Njena poruka ohrabrenja svetu svodi se na ovo: „Neće ovo dugo, uskoro će sve doći na svoje mesto“.

Međutim, od njih nisu to očekivali. Tim pre što su američki mejnstrim-mediji do pre neki mesec uzdizali kao „odrasle koji su se vratili u Belu kuću“.

Sada je sve drugačije. Sada upravo Bajdena i njegovu ekipu krive što svetska ekonomija „nikako da dođe sebi“.

Moglo bi se reći da Bajdenova administracija nema ni sreće. Jer, sve krize su se u 2021-oj dogodile bezmalo istovremeno.

Postoje i oni koji ukazuju da se problemi gomilaju i zbog preterane samouverenosti i, blago rečeno, sumnjive kompetentnosti «odraslih». Tu je i faktor pandemije.

Samo, nisu problem samo posledice pandemije. Već celu jednu godinu se preduzimaju mere bez presedana da se situacija poboljša, a stvari postaju sve gore.

U najgorem periodu pandemije – u jesen-zimu 2020-te – štošta je bilo bolje jer, pored ostalog, nije bilo deficita kompjuterskih čipova i automobila. Nije bilo ni dolarske inflacije, a ni manjka radnika i stručnjaka.

Poznati ekonomista i analitičar tržišta Derek Tompson objavio je članak sa zastrašujućim naslovom: „U Americi nestaje Sve“.

Taj tekst postao je toliko popularan da se na njega poziva čak i panamerički info-agregator Real Clear Politics.

A Tompson, pored ostalog, piše: «Sada se u SAD jednosatni odlasci u kupovinu pretvaraju u višesatne odiseje. U prodavnicama vam govore da će roba stići naredni dan, a stiže posle neke druge isporuke. Treba vam deo za auto… e, to će vam oduzeti celu nedelju. Tražite knjigu, a čujete `dođite u novembru`. Dečji krevetac, koji ste već platili, možda ćete dobiti u decembru. Majstore za nešto u kući možete dobiti tek 2022-ge. Došli smo do manjka – Svega“.

Nešto slično je Amerika prošla 70-ih godina. Tada je došlo i do promene spoljne politike SAD – do detanta sa SSSR i zbližavanja sa Kinom koja je počela da postaje „globalna fabrika“.

Do globalne katastrofe nije došlo, ali se svet ozbiljno izmenio iako su SAD ostale neprikosnoveni lider Zapada u Hladnom ratu.

Otada je američka dominacija stajala na tri „poklona“ saveznicima – strateški kišobran, dostup emisionoj dolarskoj ekonomici i takozvana slobodna trgovina.

Učestvuješ u konfrontaciji sa SSSR i dobijaš zaštitu, blagodeti vašingtonskog finansijskog sistema i pristup bogatom američkom tržištu, ponekad i evropskom pride.

Tako je i nastala američka imperija – Pax Americana.

Koronakrizu od samog početka su «lečili» dodatnim emisijama novca koja je dostigla kosmičke razmere jer su u opticaj ubacivani bilioni dolara. Uprkos tome, ekonomski rast se zaustavio. Da sve bude još gore: ponovo pokrenuti rast doneo je više problema nego kovid-recesija.

Sve se može kako-tako vratiti „u normalu“, ali samo pod uslovom da poverenje u sistem bude sačuvano. Za to je, opet, potrebno da dovoljan broj zemalja ostane u Pax Americana, sa poverenjem u vašingtonski sistem bezbednosti i u vašingtonsko viđenje međunarodne podele rada. Međutim, upravo to postaje problem.

Zasnovana na poverenju, dolarska ekonomija urušiće se čim sumnje u njenu pouzdanost pređu kritičnu tačku.

U ovoj i narednoj godini to će verovatno biti izbegnuto. Ali, na novu krizu se neće dugo čekati.

A zemlje koje žele da ostanu na nogama – moraće da pre toga stvore svoje ekonomske i finansijske sisteme koji će izdržati i bez dolara.

Činjenica da se na takvim alternativnim sistemima uveliko radi – samo dodatno ukazuje da je poverenje u Pax Americana već gotovo iscrpljeno.

Pitanje je samo: kojom brzinom vašingtonska elita potrošiti i ono što je od tog poverenja preostalo.

KOMENTARIJedan komentar

  1. milorad5 says:

    ostali bez robe ,pa oni su učinili sami sve što je bilo potrebno da se uništi dolar ,preterane špekulacije i totalna pljačka finansijskog sistema i sada ne mogu da uvezu robu široke potrošnje jer nemaju para bre a svoju proizvodnju su osakatili.Ovo se NAMERNO radi da bi se izvršila "reindustrijalizacija" amerike ali mislim da su izabrali vrlo loš način i da može doći do CEPANJA amerike,zbog para naravno , zbog čega drugog?Robna inflacija je uvod u finansijsku i dolar će svakako nastaviti da tone polako do neke tačke a onda ide hiperinflacija ako ništa ne preduzmu ozbiljno u vezi toga.Mi u srbiji mamo sreće jer je nadjeno ono zlato u boru i zbog drugih rudnih nalazišta koja ako se otvore donose čistu NETO tantijemu državi i kasi i moglo bi da nas to spase od većih potresa + mi već ionako imamo nizak standard pa ne verujem da će to značajnije pasti ovde kod nas i svakako će moći da se ide u eu na privremeni rad i dalje jer njima će trebati radnici sigurno a gastarbajteri donose lepe pare u zemlji svojim rodjacima i time sprečavaju dalji pad standarda.Najvažnije je da se država drži dalje od nekih eksperimenata ovde na stanovništvu i da se razbije lažni ekološki pokret i otvore rudnici inače ima i mi da najeb.Ako ne dodje do velikog rata u sledećih 5 god će sigurno biti velika kriza i ekonomski slom u celom svetu,i ako se pripremimo na vreme i uspemo da privučemo odredjeni kapital koji traži sigurnu luku za ulaganje srbija bi mogla da dobro prodje u tom haosu jer imamo makar neku kurentnu imovinu da jamčimo za ta sredstva i to bi moglo da dovede do makroekonomske stabilnosti i stabilnosti naše valute koja bi mogla da postane prilično TRAŽENA i CENJENA,možda ne kao franak ali kada je samo zlato i imovina garant finansija mnogi današnji "igrači" ispadaju iz igre a pogotovo će se razvijena proizvodnja hrane smatrati odličnim ulogom i zalogom jer cene će rasti stalno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *