АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Америка прави тајну војску

AMERIČKI MEDIJI: Amerika pravi tajnu vojsku

18 maja 2021

Za poslednjih deset godina Pentagon je stvorio ogromnu tajnu vojsku od oko 60 hiljada ljudi. Do ovog je zaključka došao je portal „Njuzvik“ nakon dvogodišnje istrage.

Prema navodima časopisa, brojnost ove vojne formacije deset je puta veći od broja podzemnih agenata CIA.U članku se navodi da „tajni“ vojnici rade i u zemlji i u inostranstvu, obavljajući zadatke u vojnoj uniformi ili prerušeni u civile.

Osim toga, prema izveštajima medija, u ovom programu učestvuje oko 130 privatnih kompanija koje godišnje troše više od 900 miliona dolara.

Radi se o stvaranju lažne dokumentacije, plaćanju računa i poreza lica koja rade pod lažnim imenima, kao i proizvodnji specijalnih uređaja i opreme za prisluškivanje i nadzor u najudaljenijim krajevima Bliskog istoka i Afrike.

Snage za specijalne namene američke vojske čine više od polovine ukupnog sastava tajnih trupa. Njihov glavni zadatak je progon terorista u ratnim zonama i neprijateljskim zemljama.

Najnovija i najbrže rastuća grupa ove vojske su sajber-borci, koji rade pod izmišljenim imenima i prikupljaju informacije sa interneta, a takođe mogu da učestvuju u kampanjama uticaja na društvenim mrežama.

Autori istrage smatraju da je Vašingtonu ova tajna formacija potrebna ne samo za borbu protiv terorizma, već i za povećanje konkurentnog potencijala u hibridnom ratu protiv Rusije i Kine.

„Njuzvik“ je uspeo da razgovara sa jednim od penzionisanih visokih oficira tajne vojske. On je ispričao da se ništa ne zna o stvarnim razmerama programa, a takođe je istakao da je želja da se bude neranjiv za neprijatelja korisna samo Sjedinjenim Američkim Državama, međutim, na globalnom nivou ovaj trend otežava rešavanje sukoba.

KOMENTARI6 komentara

 1. Beli Orao says:

  Sve dođe na viđelo , kad tad pa tako i ova tajna vojska tj. tajni regrutovani agenti! Ime mu možeš dati koje hoćeš ali posao ne to se otkrije jer je vidljiv a tim i ovakvi postaju vidljivi !!!

 2. Beli Orao says:

  Uvijek te neko gleda ! Upamtite ameri !!!

 3. Velika Metla says:

  Toliko je "tajna" da su je i novinari otkrili. Daj bre............! Oni misle da su svi narodi na svetu lobotomirani kao taj američki.

 4. Isukrst of evil says:

  Nevidljivi su ko F 117.

  • Ivke says:

   HEHE ako i nisu srbi ce to srediti

 5. persida says:

  Cim se sakriju pod kuhinjski astal, postace nevidljivi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *