АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Америка претвара Европу у свог вазала за борбу против Русије и Кине

AMERIČKI MEDIJI: Amerika pretvara Evropu u svog vazala za borbu protiv Rusije i Kine

11 jula 2021

Za Ameriku je Evropa važna u kontekstu suprotstavljanja Rusiji i Kini, piše „Politiko“ i dodaje da Evropa u odnosima sa Amerikom prelazi iz statusa partnera u status vazala.Autor članka, portugalski politikolog Bruno Macaes, navodi da se Evropa pretvorila u igralište Sjedinjenih Država koje više ne smatraju da bi trebalo da uzimaju u obzir interese svojih prekookeanskih partnera. Evropljani postepeno gube nezavisnost što ide u prilog Vašingtonu, ali s druge strane vodi ka raspadu transatlantske zajednice.

„Evropa danas više liči na igralište nego na igrača“, dodaje politikolog.

Nekoliko je razloga za to.

Pre svega, to se tiče promene konfiguracije snaga na svetskoj sceni gde je Kina zamenila Rusiju kao glavni oponent za Ameriku.

„Evropa je sada daleko od centra zbivanja, a Japan i Indija su dobili na značaju“, objašnjava ekspert.

Pored toga, Evropljani više ne raspolažu ranijim ekonomskim i vojnim potencijalom i prema tome, u slučaju da ih napadnu Rusija ili Kina, teško da će moći sami da im se suprotstave.

Tome treba dodati i to što se Vašington oseća ranjivo zbog toga što Peking nadmašuje 70 odsto američke proizvodnje, dok, na primer, SSSR u tom smislu nikad nije prelazio 40 odsto.

„Pojava ravnopravnog suparnika dovešće do toga da Amerika bude manje darežljiva i daleko više merkantilna“, ističe autor.

Kako je naveo, Amerika se kreće u pravcu novog Hladnog rata, dok Evropu, sudeći po svemu, očekuje geopolitički sumrak.

KOMENTARI4 komentara

 1. padre says:

  Pa i dajih napadne Kina ili Rusija (mada ne tnam, zašto, jer oni ipak nemaju mentalitet zapada), kakva bi bila razlika, samo bi se zamenio gazda!

  • Covid histery imbecils says:

   Ovaj autor je degen. Kina je prema realnom bdp-u presisala USA za 30% a SSSR je itekako imao priblizan bdp americkom, verovatno i veci jer je od '50-ih SSSR imao daleko vise stanovnika od USA a USA nije ni smjela obracunavati bdp SSSR-a do '70-ih da se to ne vidi, ai tada '70-ih je SSSR bio na 2.mestu, odmah iza USA, to su morali da priznaju,pa i '90-te tokom tzv."ekonomske propasti" SSSR-a on je bio na 4.mestu! Ekonomiju SSSR je unistila cionisticko-komunistickaafija na celu sa Gorbacovom i posebno Jelcinom, obojicom nerusa, jevreja. Sve statistike imate na internetu, ne verujte ovim "strucnjacima" bez provere. I sada je realni bdp Rusije veci od realnog bdp-a Nemacke, ali zapadne drzave favorizuju nominalni bdp jer po njemu ispada da je njihov bdp mnogo veci nego realno jeste a to proizlazi iz NEREALNIH KURSEVA usd i eura; svako zna da je juan podcenjen u odnosu na usd i euro, ali tako je i sa rubljom. Zato nominalni obracun u usd i evrima daje precenjen obracun americkog ili evropskih bdp-a. To je ono kad vam razni zapadni placenici govore kako je ruski bdp velicine ko talijanski ili grada Njujorka a nije logicno da tako jako Italiju Rusija ipak moze da zgazi za pola sata,pa da je kineski na 70% americkog, i vi znate da lazu jer nije logicna njihova prica ali ne znate ekonomiju i kako vas lazu. Samo je stvar u obracunu bdp-a uz koristenje laziranih kurseva usd i evra.

   • Rista says:

    SSSR se raspao kao najobičniji trulež i zasmrdio ceo svet. Ko se tome nadao? Ja nisam sigurno a vi se gospon Histeri niste ni danas opasuljili. Ni Staljin nije bio Rus. Lepota je kratkotrajna. Bolje da je bdp SSSRa bio ružan ali da je preživeo nego što je nako ukrasan eksplodiro ko septička jama. Danas ružni i lažni dolar i evro drmaju svetom. I tako već vekovima. To je stvarnost koja traje a SSSR je stvarnost koja je kratko trajala. Nešto kao uteha. Vi još niste shvatili da ekonomski zakoni važe samo za fakultete a kad ga završite, onda ulazite u stvarnost koja nije fakultetska ni blizu. Stvarnost je pomalo siledžijska i nema baš mnogo veze sa finim studentskim učenjima. Mona Liza je na slici tajanstveno lepa, ali bolje da je ne vidite u stvarnosti. Imala je 157 kila, koliko ja znam.

 2. Rista says:

  Padre lepo kaže, samo što naši ljudi to neće da shvate. Nije važno, nego nešto drugo. Kada ste držali Fatu onako snisko na naslovnoj strani godin dana, nekoliko puta sam zatvorio intermagacin oma kad sam je vido. Što ja moram da gledam jednu staru, oronulu babu za dobro jutro svaki božiji dan? Sit sam i svoga ostarelog lika a ne još i tuđih. Polako mi se smučio svet gledajući je svaki dan. Znam, stara je, nije ukrasna više ali što mi je lupaste mesecima u mozak? Koj će vam taj članak uopšte više na vidiku? I sada nova rugoba. Šta će mi koji đavo slika te krajnje ružne načelnice Čikaga svaki božji dan? Da vam kažem nešto što nisam hteo ranije a nisam hteo da kvarim ni uvrnute i uzaludne misli naših Srba. Nek se malo uteše, nemam ništa protiv ali evo istine...Ta načelnica Čikaga nema nikakvu niti vlast niti ona donosi odluke. Ona je izabrana po KLJUČU, samo zato što je crnkinja. Svi znaju šta znači izbor po ključu. I Vučić je morao da izabere "premijerku" po ključu a taj ključ je amerika nabila Vučiću u bulju i mora da ga koristi. Nije to Vučićev ključ. Ni to naši Srbi ne shvataju. Eto, to se danas događa u Americi, mada ja o tome ne pišem. Zaboli me i to što se amerika koristi komunističkim metodama kada im treba tako nešto. Vi kao da nas mučite sa tim nakaznim slikama? Nije lepo da to kažem, ali nije to na meni. To vi forsirate i naravno da je na kraju efekat koji spominjem. Neću više da komentarišem sve dok se te nakazne slike ne uklone. Nemam pojma šta je to tako privlačno sa jednim jezuitskim popom kao što je onaj Šarić, fatinim napornim "likom" ili načelnicom Čikaga ali slika sa odorom nekog fratra i one dve ženske su već zaista naporne. Naš narod je zaista zalutao a vi mu pomažete. Izgleda bar tako. Ni jedan od ta tri članka nema nikakvog značaja za Srbe, nijedna slika nije ni blizu gledljiva i nije mi jasno ponekad da forsirate tako isprazne i članke i slike. Nemam ništa protiv kada se pojave, ali kad ih zalepite mesecima na udarno mesto, onda dobijem ospice. I onda moram da napišem jedan ovako sniski komentar, jer kolikogod to na početku ne bi bilo ljudski, toliko posle dugog vremena jeste ljudski. Na kraju krajeva, jedan jezuitski fratar, jedna muslimanka Fata i jedna načelnica čikaga NEMAJU nikakav značaj za Srbe i za njihov život. Dajte nam naše ministre da ih malo čerečimo i da im se divimo, oni snishodljivo zarađuju pare na našoj grbači iako nisu krivi što su iskrivljeni poltroni i autošovinisti, ali bolje oni nego ovi bezvezni i krajnje nevažni stranci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *