АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Американци не треба да гину за независност Украјине

AMERIČKI MEDIJI: Amerikanci ne treba da ginu za nezavisnost Ukrajine

13 decembra 2021

Ukrajina se nalazi u sferi uticaja Rusije i američki vojnici ne treba da ratuju za njenu nezavisnost, piše „Ameriken spektejtor“.

„Ukrajina se, govoreći rečima starih diplomata, nalazi u ruskoj sferi uticaja. Mi možemo svim srcem da se nadamo i da joj želimo nezavisnost i slobodu, ali da budemo pošteni, američki momci ne treba da se bore i ginu za nezavisnost Ukrajine“, naveo je stručnjak za geopolitiku Frensis Sempa u članku.Prema njegovim rečima, većina Amerikanaca začudila bi se kada bi saznala da je Amerika, prema sporazumu, dužna da brani Albaniju, Estoniju, Letoniju, Litvaniju, Rumuniju, Bugarsku, Slovačku i Hrvatsku.

„Nezavisnost Ukrajine nije od životnog značaja za Ameriku u oblasti nacionalne bezbednosti“, naveo je ekspert.

Dodao je i da je pogoršanje odnosa između Rusije i Zapada prouzrokovalo neosnovano širenje NATO na istok.

Sempa kaže da Rusija ne predstavlja takvu pretnju za SAD i Evropu, kao što je to bio slučaj sa SSSR za vreme Hladnog rata. Prema njegovom mišljenju , glavna opasnost za Ameriku danas dolazi od Kine i pogrešna politika Vašingtona samo doprinosi zbližavanju Moskve i Pekinga.

„Naši državni zvaničnici trebalo da postignu određenu deeskalaciju u odnosima sa Rusijom da ne bi vodili hladne ratove na dva fronta“, zaključio je Sempa.

Podsetimo, zapadne zemlje i Kijev u poslednje vreme optužuju Rusiju da priprema navodnu invaziju na Ukrajinu zbog čega sve češće govore o spremnosti da Moskvi u tom slučaju uvedu do sada neviđene sankcije. Rusija je u više navrata opovrgla da planira tako nešto, ističući da je pomeranje vojnih snaga na njenoj teritoriji, koje izaziva uznemirenost Zapada a posebno susednih država, njeno suvereno i ustavno pravo.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Dejan says:

    Pa ko je rekao da ce zlotvori da ginu???? Oni teze propagandom koja I'm je u proslosti davala rezultate,da lako Verne evropljane uvuku u rat TJ pi*** engleske pod piruju vatru, a I oni ce da posmatraju dok ostatak EU "ratuje".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *