Амерички медији: Астронаут Скот Кели постао „делимични мутант“

Američki mediji: Astronaut Skot Keli postao „delimični mutant“

21 marta 2018

BIVŠI komandir posade Međunarodne svemirske stanice – američki astronaut Skot Keli rodio se kao „potpuni blizanac“ svoga brata Marka Kelija.

To je trebalo da ostanu dok su živi, ali oni to više nisu. Skot Keli više nije genetski identičan Marku!

A nije zbog genetski promena u njegovom organizmu do kojih je došlo za vreme boravka u kosmosu.

Kako piše LiveScience, Kristofer Mejson – šef projekta NASA Twins Study – otkrio je da je Skotovom telu došlo do „celog niza izmena u funkcionisanju pojedinih gena“.

Deo tih „kosmičkih izmena“ nestao je nakon njegovog povratka na Zemlju, li su neke ostale zauvek. A tiču se izmena u funkcionisanju imunog sistema, čak i zenica.

Mejson je istupio i sa ovom procenom: „Radi se o velikom broju genetskih izmena, a to potvrđuje da je Skotovo telo – u najbukvalnijem smislu – nastojalo da se prilagodi apsolutno novoj i njenu stranoj životnoj sredini“.

Braća Keli – a obojica su bili astronauti – učestvovali su u eksperimentu NASA, za vreme kojeg su lekari pokušali da ocene – koliko, i kako, život na orbiti oko Zemlje utiče na ljudsko zdravlje.

Skot je na MSS proveo godinu dana. Kada se vratio, od njega su uzeti uzorci krvi i ratnih tkiva koji su bili upoređeni sa istim uzorcima i tkivima njegovog brata-blizanca Marka.

Zahvaljujući tome su bile otkrivene značajne izmene nastale usled Skotovog boravka u kosmosu.

Primera radi, ispostavilo se da su završeci hromozoma, koji ih štite, kod Skota – tokom života u kosmosu – postali duži. To je uticalo da se Skot, odnosno njegove ćelije „donekle podmlade“.

Međutim, u njegovo organizmu su postale češće upale, a još se stanje njegovih kostiju, zbog života u bestežinskom stanju, donekle pogoršalo.

Američki lekari su procenili da Skot i Mark više nisu „savršeni blizanci“ jer 7 odsto Skotovih gena ne radi više kao do godine provedene u MSS.

Kod Skota se izmenio rad gena povezanih sa kostima i nedostatkom kiseonika. Izmenjeni su i geni koji su odgovorni za sprečavanje mutacija u čovekovom organizmu.

Utvrđeno je da jer kod Skota deo gena bio „isključen“ dok su drugi počeli da deluju aktivnije.

Neki američki mediji su već iz svega izvukli svoj zaključak: Skot Keli je postao „delimični mutant“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    Samo mutirajte medju zvezdama, daleko vam lepa kuca. Snaci cemo se i bez vas.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *