АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Бајден учинио Путина најсрећнијим човеком на свету

AMERIČKI MEDIJI: Bajden učinio Putina najsrećnijim čovekom na svetu

25 jula 2021

Kolumnista američkog lista „Njusvik“ Džoš Hamer smatra da su SAD pretrpele veliki poraz po pitanju „Severnog toka 2“, a Rusiji poklonile pobedu.Kolumnista je podsetio da je bivši predsednik Donald Tramp vodio politiku „jastrebova“ prema Rusiji, iako su ga stalno optuživali za „zaveru“ sa Moskvom. On je bio protiv ruskog gasovoda koji se proteže do Nemačke. Štaviše, uveo je oštre sankcije u pokušaju da zaustavi realizaciju ovog projekta.
Sada, administracija novog predsednika SAD Džozefa Bajdena odobrila je izgradnju „Severnog toka 2“.
„Merkelova je nesumnjivo zadovoljna ovakvim ishodom, dok nema srećnijeg čoveka od Putina“, smatra komentator.

Po mišljenju Hamera, radikalna promena stava Vašingtona po ovom pitanju omogućiće Rusiji da potisne američki prirodni gas, a Evropu dovede u energetsku zavisnost od Moskve. Sporazum Bajdena i Merkelove nanosi udarac američkim proizvođačima tečnog prirodnog gasa i lišava ih dostupa ključnom evropskom tržištu. Ovaj sporazum se poklopio i sa „izdajničkom“ zabranom izgradnje gasovoda Keystone XL u SAD, navodi se u tekstu.

Hamer je siguran da je predsednik SAD sklopio sporazum sa Nemačkom kako bi smirio Merkelovu i Berlinu doneo veliku i vidljivu geopolitičku pobedu. Nemačka je najmoćnija država u sastavu EU koja ima ogroman uticaj na ekonomska i politička pitanja kontinenta. Nakon izlaska Velike Britanije iz evropskog projekta, Nemačka je postala njegov biser i uporište. Levičarski globalisti, uključujući i američku Demokratsku stranku, žele da ojačaju njegov status transnacionalne institucije. Sporazum Bajdena i Merkelove o „Severnom toku 2“ pomaže ovom procesu, siguran je novinar.

„Liberalni režimi, kao što su Nemačka i Belgija pobeđuju, dok nacionalistički režimi, kao što su Poljska i Mađarska – gube. SAD, nesumnjivo, takođe gube. Kao i pritvorna i neiskrena moralna superiornost demokrata kao protivteža navodnoj Trampovoj proruskoj „politici mira““, zaključio je Hamer.

KOMENTARI2 komentara

  1. Milan says:

    Pre su optuživali Trampa da popušta Rusiji, sad Bajdena. I biće toga još... Suština je da Ameri ne smeju sebi da priznaju da je Rusija prilično jaka i pametna te da se sama izborila za ovu pobedu. Nego se foliraju i zavaravaju da Rusija pobedjuje samo kad nesposobni američki predsednici to dozvole.

  2. padre says:

    Ovi su stvarno umislili, da su gospodari sveta!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *