АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Британци близу одлуке да пошаљу ракете дугог домета Кијеву

AMERIČKI MEDIJI: Britanci blizu odluke da pošalju rakete dugog dometa Kijevu

9 maja 2023

Velika Britanija se priprema da pošalje rakete dugog dometa Kiejvu, piše „Všaington post“.

U obaveštenju o nabavci koje je 2. maja objavio Međunarodni fond za Ukrajinu predvođen Britanijom, Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva „iskazalo je interesovanje“ za obezbeđivanje rajeta dugog dometa do 300 kilometara. U obaveštenju je traženo da se odgovori u roku od tri dana.Konačna odluka nije doneta, rekao je britanski zvaničnik koji je odbio da potvrdi o kojim raketama je reč, vreme ili količinu naoružanja koje se razmatra. Ali obaveštenje je suštinski korak ka tome da sama Britanija isporučuje takvu municiju, a tražene specifikacije i mogućnosti su u potpunosti usklađene sa njenim krstarećim projektilima „storm šedou“, piše „Vašington post“.

Ukrajina je dugo molila Zapad za rakete većeg dometa, tvrdeći da bi takvo oružje moglo da promeni tok sukoba dozvoljavajući njenim snagama da gađaju ruske komandne centre, linije snabdevanja, skladišta municije i goriva duboko unutar Krima i teritorije koju drži Rusija na istoku.

Rakete „storm šedou“ mogu da se montiraju na ukrajinske sovjetske avione. Kijev je dugo tražio tu mogućnost i pokušavao je da ublaži strahove Zapada od eskalacije sukoba obećanjima da će se uzdržati od upotrebe doniranog oružja u takvim napadima.

„Ako bismo mogli da udarimo na udaljenosti do 300 kilometara, ruska vojska ne bi bila u stanju da obezbedi odbranu i moraće da izgubi“, rekao je ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov govoreći u Evropskoj uniji ranije ove godine. „Ukrajina je spremna da pruži sve garancije da vaše oružje neće biti umešano u napade na rusku teritoriju“, rekao je on tada.

Moskva je optužila Kijev da je prilagodio bespilotne letelice za upotrebu na velikim udaljenostima u sporadičnim napadima duboko u Rusiji. Kijev nije preuzeo odgovornost ni za jedan od napada, ali je zatražio svoje pravo da svojim oružjem gađa unutrašnje ruske ciljeve.

HIMARS takođe ima sposobnost da ispali rakete dugog dometa, ali Bajdenova administracija nije htela da popusti nakon zahteva Kijeva. Zvaničnici Pentagona su, pored straha od eskalacije sukoba, naveli i to što nemaju dovoljno zaliha u američkim arsenalima.

Britanski premijer Riši Sunak odbacio je tvrdnje „ukrajinskih dobrotvora“ o iscrpljenim zalihama.

„Ako postoji trenutak u ovom sukobu koji možemo da promenimo, zašto ga ne iskoristiti? Šta čekamo“, pitao je evropske saveznike na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji u februaru. „Koja je svrha ovih zaliha? Ako oružje degradira ruske oružane snage, to povećava našu bezbednost.“

(RT Balkan)

KOMENTARI2 komentara

  1. milorad5 says:

    Te rakete mogu da nose nuk.bojeve glave..očigledno je da britanija kao država i nacija više ne postoji,nego se pretvorila u bazu medjunarodne grupe marodera i ubica.Niko,nijedan NACINALNI LIDER ili VLADA ne bi mogla da donose ovakvu samoubilačku odluku jer su NACIONALNI,ali očigledno je da ANACIONALNA banda terorista koja danas vodi britaniju bez izbora ili znanja većine gradjana te nepostojeće monarhije,uopšte ne vodi računa niti razmišlja o posledicama ulaska nuklearne "države" u rat s nuklearnom supersilom.Tragedija je na pomolu,teroristi su se dočepali nuk.oružja,jedino je pitanje koliko oni to mogu efikasno da upotrebe i koji scenarijo će ispasti iz toga na kraju,ali je sigurno da će biti grozno i katastrofalno za britance čak i u najgorem scenariju za ruse.Vidimo danas potpuno razbijanje britanskog nacionalnog suvereniteta i legalnih institucija i zakona.Kada njih vode narkomani pijanci i stranci to ne može na dobro da izadje sigurno.Da sam na mestu prosečnog engleza ozbiljno bih bio uplašen,jer ih očigledeno podmeću kao živi zid i taoce jedne poremećene grupe ozbiljnih medjunarodnih zločinaca i lopova koji se spremaju da naprave pare čak i od nuklearno razorene britanije a možda i cele evrope.Ovo što danas gledamo i doživljavamo u formi EU i briselske birokratije je zavera manje grupe bankara i plaćenika,i ozbiljna opasnost za čitavu z.evropu bez presedana do sada.Svim evropskim nacijama je oduzeta mogućnost uprave i samouprave i njihove vlade i parlamenti su potpuno pod kontrolom anacionalne,i multi-nacionalne većinom vanevropske bankarske oligarhije,njih ne zanima šta će se desiti sa evropom i evropskim narodima,očigledno.Gledati sumanute likove koji glume lidere kao što je fon lajsna ili borelj je znak zaprepašćujućeg odsustvo bilo kakvog upliva ili postojanja nacionalnih i lokalanih političkih snaga,temeljno su očišćeni ,denucirani i zbačeni iz sistema odlučivanja SVI koji su postavili nezgodna pitanja povodom ovog rata protiv rusije u neverovatnom krešendu propagandne mržnje i političkog i policijskog pritiska.Brisel smeštenu u PRVOJ potpuno nadnacionalno razorenoj državi evrope ...belgiji..je tvrdjava diktaure i laži ovoga momenta i ako se evropske nacije ne oslobode te mafije u vrhu pod hitnmo,sledi im uništenje i to kolektivno kako njima tako i britancima ako tako nešto više postoji uopšte...Ja bih rekao da britanija više ne postoji kao koherentna dominantna nacija i kultura,čak im je i jezik pod direktnim napadom i razvaljivanjem u neki pigeon english ili bilo koju vrstu english narečja..to više nije engleski jezik to je sve više nakazni esperanto,po tome vidite da su englezi bacili kašiku definitivno i zato je to ogroman opasnost po svetski mir.Nema kontrole nad podivljalim oligarsima ali baš nikakve,a svi oni se spremaju da napuste britaniju čim zagusti:)i već imaju obezbedjena utočišta van te države.Na kraju krajeva većinom su to ljudi sa VIŠE RAZNIH PASOŠA kao i svaki krijumčar ubica i lopov što treba da ima:)iskusno nema šta.

  2. Velika Metla says:

    Potopiti pirgavo ostrvo zla. Svima ostalima ponuditi iseljenje u svrhu spašavanja , samo NE englezima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *