АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Европа се дигла против Сједињених Држава због Русије

AMERIČKI MEDIJI: Evropa se digla protiv Sjedinjenih Država zbog Rusije

21 aprila 2024

Evropski zvaničnici, uprkos pritiscima Vašingtona, odbijaju da konfiskuju rusku imovinu, smatrajući takvu odluku potencijalnim kršenjem međunarodnog prava, ali i zbog činjenice da bi uzvratne mere Moskve prvenstveno mogle da utiču na članice Evropske unije, piše „Vašington post“.

Na prošlonedeljnim godišnjim sastancima Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke u Vašingtonu, američki zvaničnici izvršili su pritisak na evropske kolege da koriste blokiranu rusku imovinu, uprkos protivljenjima, navodi se u članku.Tokom sastanaka, ministarka finansija SAD Dženet Jelen sastala se sa Evropljanima u nadi da će postići kompromis.

Kako napominje sagovornik lista, američki saveznici i partneri u Evropi slažu se da je Ukrajini potrebna veća pomoć, ali ne postoji konsenzus o konkretnim pitanjima.

Prema pisanju lista, zvaničnici EU su odbili da konfiskuju rusku imovinu, strahujući da bi to moglo da naruši međunarodno pravo, da potkopa poverenje investitora u evro i da izazove uzvratne mere Rusije.

„Evropski zvaničnici su takođe ljuti zbog insistiranja Amerike jer se u njihovim trezorima nalazi najveći deo zamrznute ruske imovine, i bilo kakva ruska odmazda bi verovatno pala na Evropu, a ne na Sjedinjene Države“, navodi „Vašington post“.

Istovremeno, predstavnik američkog trezora, pod uslovom anonimnosti, rekao je za publikaciju da ministarstvo smatra rusku suverenu imovinu „održivim srednjoročnim i dugoročnim rešenjem za problem finansiranja“ Ukrajine.

Osim toga, evropski ministri finansija takođe strahuju da bi konfiskacija ruske imovine mogla da izazove odliv kapitala sa kontinenta. S tim u vezi, u članku se naglašava da se „Sjedinjenim Američkim Državama predstoji dugotrajna borba“ da obezbede finansijska sredstva Ukrajini.

EU, Kanada, SAD i Japan zamrznule su sredstva Rusije u iznosu od oko 300 milijardi dolara nakon početka specijalne vojne operacije. Od toga se oko 5-6 milijardi dolara nalazi se u Sjedinjenim Američkim Državama, a najveći deo je u Evropi, uključujući na međunarodnoj platformi „Juroklir“ u Belgiji, gde se čuva 210 milijardi dolara.

Dan ranije, Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je predlog zakona o konfiskaciji ruske imovine u korist Ukrajine. To uključuje „zabranu odmrzavanja suverene ruske imovine“, „ovlašćenje da se Ukrajini da nadoknada korišćenjem zaplenjene ruske imovine“ i „korišćenje imovine za obnovu Ukrajine“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Ficko says:

    Nisu se oni podigli protiv Amerike, već shvataju da bi imali ogromnu štetu slušajući monstruozne diktate koji bi ih odveli u kameno doba

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *