АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Јачање Кине угрожава Европу

AMERIČKI MEDIJI: Jačanje Kine ugrožava Evropu

17 avgusta 2019

Jačanje kineske vojne moći predstavlja pretnju za bezbednost i interese evropskih država, a za obuzdavanje Kine odgovorne su prevashodno SAD. Prepreku za suprotstavljanje Kini predstavlja neprijateljski stav Trampove administracije prema nizu evropskih država, kao i ograničeno vojno prisustvo u Aziji, piše američki portal „Hil“.

Tokom Hladnog rata, brojni saveznici SAD usredsredili su se na stratešku pretnju koju je predstavljao SSSR, dok su Sjedinjene Američke Države bile odgovorne za stabilnost na Bliskom istoku.Prema pisanju portala, ista situacija je karakteristična i za azijsko-pacifički region, u kome odgovornost za stabilnost leži na Kini.

Međutim, danas se sve izmenilo, ocenjuje autor članka. Uprkos činjenici da Rusija i dalje predstavlja pretnju, evropske sile su aktivno uključene u dešavanja na Bliskom istoku.

Kina, koja se nekada smatrala neiskorišćenim poljem za evropske investicije i izvoz, danas izaziva zabrinutost u Evropi.

Prošle nedelje, za vreme posete Australiji, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio da, iako postoji mnogo razloga za održavanje dijaloga s azijskim partnerima, Alijansa istovremeno mora da proceni posledice usled rasta vojne moći Kine, što može da ugrozi bezbednost svih.

Prema mišljenju autora članka, Stoltenberg je u pravu kada kaže da nagli rast kineske vojne moći ima posledice za NATO i Evropu u celini. On poziva da se ne dopusti Pekingu da potkopa bezbednost i stabilnost u azijsko-pacifičkom regionu.

Međutim, da bi uspešno sledile svoju strategiju nacionalne bezbednosti i kako bi se suprotstavile vojnoj moći Kine, SAD moraju da povećaju svoje vojno prisustvo u Aziji, kao i da modernizuju svoje snage na toj teritoriji.

Ipak, portal navodi da koncentracija američkih snaga u Aziji neće omogućiti zemlji da se suprotstavi ruskoj pretnji, jer je vojno stanje glavnih evropskih zemalja i dalje nezadovoljavajuće.Širenje kineskog uticaja u svetu

Prema mišljenju autora članka, Stoltenberg je u pravu da Kina više ne želi da bude samo azijska sila. Peking je jasno stavio do znanja da namerava da proširi svoje prisustvo u mnogim regionima sveta, na primer, na Arktiku i u Africi. Istovremeno, očigledan je i rast kineskih investicija u Evropi.

Pored širenja svog prisustva na evropskom tržištu, Kina ima za cilj i da investira u manje i slabe države Istočne Evrope i Sredozemlja, kako bi stekla politički i diplomatski uticaj, ocenjuje autor.

Portal podseća da važnu ulogu u tom pitanju igra mehanizam EU za razmenu informacija o stranim ulaganjima, koja bi mogla da ugroze nacionalnu bezbednost ili najvažnije evropske interese. Ipak, takva kontrola nad investicijama nije obavezna za brojne evropske države, što čini takve napore nedovoljnim.

Pored toga, autor članka ukazuje na važnost činjenice da je Evropa pokrenula pitanje pretnje, koja dolazi iz Kine. Ipak, često neprijateljski stav administracije predsednika SAD Donalda Trampa prema zemljama EU značajno otežava da se iskoriste prednosti započete diskusije, zaključuje autor.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. teoretičar says:

    Možda bih ja nešto napisao protiv kineskog globalizma, ali očigledne laži Zapada, zamena teza, uvrtanja i izmišljanja su veći problem za ovaj svet nego kineski globalizam. Evo jedne od takvih laži koje plasiraju zapadni mediji i ispiraju mozgove svome narodu. "Kina, koja se nekada smatrala neiskorišćenim poljem za evropske investicije i izvoz..." Kad je to "neklada"? Pa Kina je krv propljuvala u dva Opijumska rata i izgubila ih a Britanija je ognjem i mačem nakon toga zauzela kinesko "tržište" i crpila kapital iz Kine ili već sve što je dohvatila. Ta britanska imperija je jahala kineski narod prilično dugo i masovno mu otvarala pušionice opijuma i podosta na tome izgrađivala kapital carice lize. A sad nema pristup tržištu kine? Pa ima, ali Kina se bori da joj amerika ne osvoji domaće tržište kao i Britanija prethodno i tu je nastao sukob. Ne mogu da uđu u Kinu kao što je ušla Britanija, ne mogu da uđu kao u Srbiju i ostale članice bivšeg varšavskog pakta i to je to. A od država bivšeg varšavskog pakta su napravili države sadašnjeg pakla. Naravno, da li im pomalo oligarh sjaja i počistili centre gradova, uvezli svoja osvetljenja i narod gleda u novi "bljesak" svojih države praznog stomaka. Bljesak i pesma krčećih creva. Bar je kineski narod gladovao vekovima i danas će da gine bez zastoja ako treba i ako njegovo rukovodstvo proceni da treba. Nisu više gladni, šetaju čak dupeta kao turisti i svi misle jedno. Gadno sada udariti na Kinu. Nažalost, Kina je još rovita i sve zavisi dal će i koliko izdržati. Ali te laži oko tržišta su zasita previše.

  2. Velika Metla says:

    Kod ovih fašista sa zapada bolest uzela maha! Svuda vide neprijatelje! I neka vide,jer posle sveg zla šta su radili i šta rade po svetu nije nikakvo čudo da ih paranoja drma. Takve će batine vrlo brzo da popiju,da će ih se sećati dok postoji ovaj i ovakav sistem stvari.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *