АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ ЈАВЉАЈУ: Србија ће платити високу цену!

AMERIČKI MEDIJI JAVLJAJU: Srbija će platiti visoku cenu!

12 avgusta 2020

„Nabavka odbrambenih resursa je nacionalna odluka. Srbija ima pravo da slobodno bira angažmane iz oblasti politike i bezbednosti“, saopštio je u pisanom odgovoru Glasu Amerike neimenovani zvaničnik Severnoatlantske alijanse (NATO) povodom objavljenih informacija o kupovini kineskog raketnog sistema FK-3 za potrebe Vojske Srbije. EU očekuje da se Srbija ponaša u skladu sa obavezama koje je preuzela, navode iz Brisela, dok bivši zvaničnik američkog Sekretarijata za odbranu Majkl Karpenter kaže da se SAD neće previše baviti time.„Istovremeno, važno je uzeti u obzir pune troškove nabavki u oblasti odbrane, tokom njihovog čitavog životnog veka, koji mogu biti značajni“, navodi se u odgovoru NATO-a na pitanje Glasa Amerike.

Podseća se i da su NATO i Srbija bliski partneri koji su posvećeni jačanju partnerstva – istovremeno poštujući odluku o vojnoj neutralnosti. „Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, u redovnom je kontaktu sa predsednikom Vučićem i drugim zvaničnicima. Naše partnerstvo je obostrano korisno u brojnim oblastima. Na primer, radimo zajedno kako bismo bili što bolje pripremljeni za poplave i šumske požare. Pomažemo Srbiji u reformi snaga bezbednosti i institucija“, navedeno je odgovoru.

NATO, kako je ukazano, obučava srpske vojnike za međunarodne mirovne misije. Uz to, istaknuto je da je Severnoatlantska alijansa u proteklih 20 godina, milionima evra pomogla Srbiji u uništavanju više od 230 tona zastarele municije.

„Srbija i NATO zajedno rade i na pružanju pomoći drugim zemljama, na primer, obučavanjem iračkih vojnih medicinara. Štaviše, Srbija je od 2006. godine doprinela u više od 30 aktivnosti u okviru NATO-ovog programa Nauka za mir i bezbednost. Uključuju energetsku i zaštitu životne sredine, odbranu od hemijskih, bioloških, radioloških, nuklearnih agenasa, protivterorizma, sajber odbrane, kao i beznednost ljudi“, navedeno je u odgovoru u kome se dodaje i da je nekoliko NATO saveznika i partnera, uključujući Austriju, Češku Republiku i Tursku, pružilo važnu medicinsku pomoć Srbiji u borbi protiv pandemije Kovida 19.

„U vezi sa odnosom Srbije prema Evropskoj uniji upućujem vas na zvaničnike EU. Govoreći o tome ukazujem da su bezbednosti i stabilnost Zapadnog Balkana važni za NATO i mir i stabilnost u Evropi. Demokratija, vladavina zakona, unutrašnje reforme i dobrosusedski odnosi su od vitalnog značaja za napredak celog regiona. Više od dvadeset godina pomagali smo održavanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Naša predstavništva u Sarajevu, Beogradu i Skoplju promovišu politički dijalog i saradnju. Politika koju vodimo u region, uključujući i politiku Otvorenih vrata, imaju za cilj jačanje stabilnosti i pospešivanje saradnje“, zaključuje se u odgovoru Glasu Amerike.

Ukazano je i da je NATO odlučan da nastavi pružanje pomoći državama regiona u sprovođenju reformi. To će, kako je istaknuto, koristiti njihovim građanima i čitavoj evroatlantskoj porodici.

Stano: Očekujemo da se Srbija ponaša u skladu sa obavezama koje je preuzela

„Vlasti Srbije su integracije u Evropsku uniju označile kao strateški prioritet države. Očekujemo da se Srbija ponaša u skladu sa obavezama koje je preuzela… Da bi Srbija napredovala na putu integracija u Evropsku uniju potrebno je da se postepeno uskladi sa njenom spoljnom i bezbednosnom politikom na osnovu pregovaračkog okvira“, podvlači u pisanoj izjavi za Glas Amerike Peter Stano, glavni portparol za spoljne poslove i bezbednosnu politiku EU koga je Glas Amerike kontaktirao povodom okolnosti koje ukazuju na intenziviranje vojne saradnje Srbije i Kine.

„Srbija je uključena u bezbednosnu saradnju sa Evropskom unijom kroz doprinose koje pruža u misijama i operacijama“, zaključio je Stano.

Hodžis: Srbija bi trebalo da je svesna rizika

Frederik Ben Hodžis, bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi, kaže za Glas Amerike da bi Srbija trebalo da bude svesna rizika kupovine oružja od kineskih kompanija.

„Poslovanje sa Kinom se za mnoge države uglavnom okonča značajnom krađom tehnologije, angažovanjem kineskih radnika na štetu domaćih i situcijama čije su posledice veliki dugovi„, upozorava u pisanoj izjavi Glasu Amerike general potpukovnik Hodžis.

Motive za takve vidove vojne saradnje Frederik Hodžis, saradnik vašingtonskog Centra za analizu evropske politike (CEPA), vidi u nastojanjima vlasti Srbije da biračkom telu i Srbima na području Balkana pokažu snagu.

Karpenter: SAD se neće previše baviti time

Majkl Karpenter, bivši zvaničnik američkog Sekretarijata za odbranu zadužen za ruska, evroazijska i balkanska pitanja, izjavio je za Glas Amerike da se Sjedinjene Države, kako je rekao, neće previše baviti pitanjem nabavke kineske vojne opreme jer je suvereno pravo Srbije da kupuje oružje od koga god želi.

„Sjedinjene Države nisu glavni dobavljač Srbije“, rekao je Karpenter u pisanom odgovoru Glasu Amerike, dodavši da veruje da je nekoliko faktora moglo uticati na intenziviranje srpsko-kineske vojne saradnje.

„Najznačajniji je cena pošto je za male države poput Srbije sistem S-400 preskup. Drugi mogući faktor su nedavne tenzije u odnosima Srbije i Rusije, koje proizilaze iz navoda od demonstranata na ulicama Beograda bili povezani sa ruskim službama bezbednosti“, rekao je Karpenter.

On je podsetio da Srbija, kako primećuje, već dugo balansira svoju spoljnu politiku između Rusije, Kine, Evropske unije i Sjedinjenih Država.

„Predsednik Vučić bez sumnje smatra da je takav pristup u odnosima sa ta četiri entiteta trenutno najsigurniji za režim koji predvodi, imajući u vidu neizvesnosti članstva Srbije u Evropskoj uniji, kao i veoma visoku prepreku oličenu u ispunjenju kriterijuma vladavine prava koju treba preskočiti da bi se članstvo ostvarilo“, zaključio je Karpenter.Ko su donatori Vojsci Srbije

Prema informacijama objavljenim u Informatoru o radu Ministarstva odbrane Srbije za period od 2008-2019. godine Sjedinjene Američke Države su u tom periodu bile najveći donator Vojsci Srbije. Takođe, u publikaciji je navedeno da je u intervalu od 2014-2019. Srbija od Sjedinjenih Država dobila pomoć od oko 10 miliona dolara u opremi i novcu, dok je druga na listi Kina sa doniranih 5,2 miliona evra, prenosi Glas Amerike.

U informatoru tog ministarstva koji obuhvata 2020. godinu nalazi se pregled ugovora o donacijama u 2018. godini. Rusija se ne nalazi među 23 pobrojana donatora – dok se Kina pominje jednom u kontekstu protokola koji su ministarstva odbrana dve države potpisala o pružanju besplatne vojne pomoći Kine Srbiji. Procenjena vrednost donacije je 30.000.000 kineskih juana – odnosno više od četiri miliona i trista hiljada dolara.

U javnosti Srbije, međutim, Rusija figurira kao najizdašniji donator Srbije – uprkos tome što je država ruskoj strani, primera radi, platila 185 miliona dolara za modernizaciju šest letelica MIG-29 – koje su javnosti Srbije predstavljene kao donacija.

Sada deluje da se kineski faktor aktivnije angažovao u domenu vojne saradnje sa srpskom stranom i to pošto su iz Srbije stizale najave o mogućoj nabavci ruskih protivraketnih sistema S-300 ili čak S-400 – čija su, jeftinija konkurencija, kineski FK-3.

Međutim, opredeljivanje prema kineskom partneru je prema pisanju portala Balkanska bezbednosna mreža, izazvalo razočaranje u ruskoj javnosti. Do sada se tim povodom nisu oglašavali ruski zvaničnici.

Šta je stiglo od objavljenog usporavanja sa kupovinom 2019

Inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je decembra 2019. godine objavio da će država, kako se izrazio, usporiti sa kupovinom oružja. Rekao je tada da će vojska biti dodatno reformisana, mobilnija i brža, što međutim ne znači kupovinu oružja.

Međutim, već u februaru naredne godine Rusija je u Srbiju počela u delovima da doprema delove raketnog sistema “Pancir S” čija je kupovina dogovorena tokom zajedničke vojne vežbe “Slovensko bratstvo” održane oktobra 2019. Nepoznato je kolika je Srbija Rusiji platila za šest šest sistema “Pancir S”. Poznato je, sa druge strane, da jedan takav sistem na tržištu košta 13 i 14.6 miliona dolara, u zavisnosti od verzije.

Od tada su, međutim, stigli kineski dronovi – kao i nabavka, ili kako kaže predsednik Srbije, razmišljanja o kupovini kineskog raketnog sistema FK-3.

(glasamerike.net)

KOMENTARI11 komentara

 1. rade says:

  S-300/400 su vezane za americko/evropske sankcije.Kineski sistemi nisu na listi za sankcije.Kad se Srbija uveze u evro-azijsku uniju i Bricks,onda ce Rusi poslati S-400, i to ne radi Srbije nego da bude trn u oku Natoa.Vremenom ce se Srbija totalno okrenuti prema Rusiji,pa je za ocekivati da ce napraviti i svoje vojne baze,sa mogucnoscu rasporedjivanja nuklearnog naoruzanja.U tom slucaju americki i nato planovi koje su pravili za obuzdavanje Rusije,padaju potpuno u vodu.To ce biti osveta Srbije za Nato bombardovanje,I to kakva.

  • persida says:

   Nema sanse da se ovo desi iz najmanje deset razloga.

  • da da says:

   Turska Rusiji obori bombarder SU-24 i ubije pilote kao kerove i sve to snimi i stavi na you tube da svi gledaju,pre toga ubiju ruskog ambasadora kao kera na izložbi slika i sve to snimi i postavi na you tube,da svi gledaju i šta se desi posle toga,Turska dobije za nedelju dana od narudžbe S-400 sa svim elementima koji idu uz taj sistem,a Putin u sav glas objavljuje kako su Rusija i Turska saveznici ili nešto u tom smislu..partneri valjda,komunjare vole taj rečnik...Šta se desilo ovih dana Redžep Erdogan proglašava Aja Sofiju za džamiju što ne bi smeo u snovima da napravi,ali eto on to radi pre izbora u Turskoj...Komu je to montirao već Putin,da pokaže partijarhu Carigrada da nije smeo proglasiti Ukrajinsku crkvu autokefalnom...Ne da mi se više nabrajati..

 2. padre says:

  Pa sloboda nije badava, pa vi analizirajte to!

 3. Smrda says:

  Si Sinjore, aur president sej dat vi have lot of mani. Mani, mani, mani. Će platimo bre, nego daj još jednu turu na recku!

 4. Slobodanka says:

  Aha, a kod vas sno prošli jeftino da ne može biti jeftinije.

 5. 1389 says:

  Srbija je na lažnom spisku za ulazak u evropsku uniju to je onaj lažni spisak koji EU priželjkuje prvo parčanje Srbije pa onda ponovo uslovljavanje još narednih 20 godina - priznajte Kosovo, priznajte Sanđak, priznajte Vojvojdinu, priznajte Vlašku pokrajnu, itd... Rusiji se ne žuri, ona možda ima sankcije za prodaju oružja Evropskim zemljama ali zato Kinezi nemaju sankcije za ponudu kredita i prodaju oružja Evropskim zemljama, zato će Srbija za narednih 10 godina biti trn u oku EU i Americi, sem toga Srbija je naučila lekciju 1999 godine, da bez pouzdanog PVO sistema nemože da se odbrani od posrnulih NATO okupatora, Nemačka i Amerika naveliko naoružavaju Albance kako na Kosovu, tako i u Albaniji. Nisu samo Albanci destabilizirajući faktor na balkanu, tu su i migranti Islamskih zemalja, koji su kao hijene presvučene u ovce, čekaju poziv i naređenje. Ništa se na brdovitom Balkanu ne dešava slučajno, uskoro za narednih par godina bi moglo doći do novih nemira i nereda posebno u okolini Srbije gde NATO želi da sazna kakve su Srbske jedinice za brzu intervenciju i to na Srbskom terenu. Naravno cilj jim je napraviti novo žarište nemira i nereda pa da opet udju u tudju teritoriju kao lažni mirovnjaci. Iako su Globalisti i EU narodi od 20 milijona Srba napravili svoje vazale i antiSrbe koji su prodali veru za večeru ceo pravoslavni narod na Balkanu ne gubi nadu, znajući da neće biti prestanka parčanja Srbije i neće biti mira dok RUSI ne intervenišu i dodju na Balkan. Srbi su sledeća meta novih žarišta i samo Srbija će biti jedina zemlja u Evropi gde se neće primiti čip zveri koji Vatikan uporno želi da narod na silu preuzme i ugradi u telo. Zato je Srbija i izabrala vojnu neutralnost i zato Evropa forsira Srbiju da uporno udje u EUniju, zaboravljajući, da Srbi nikada neće oprostiti Nato bombardovanje 1999 godine kao i nasilno otimanje južne pokrajne Kosovo i Metohije. Rusima je jasno da Srbija bez odličnog PVO sistema nemože da se odbrani i da sačuva svoje granice ali Rusija zna da će kad-tad morati da interveniše braneći svoje vlastite granice u Srbiji. Zato kada bude došlo do ponovog sledećeg nasilnog otimanja Srbske teritorije Bujanovac, Medvedje i Preševo, Rusi neće štedeti ni PVO oružje ni avijaciju.

 6. uddu says:

  Više nam vredi jedan dobar i normalan političar (kojeg mi ,naravno nemamo ) nego svo to oružje o kojem pričate (a ni to ,mi,naravno nemamo ) !

  • persida says:

   Na zalost, nama nema pomoci jer cemo kao mala zemlja uvek biti okupirani. Da makar znamo da igramo u kolu sa velikima, ali ne znamo, nista ne znamo, a mislimo da smo znacajni. Zesca komedija.

 7. Beli Orao says:

  Uddu , sve će Srbija da dobije sa Vudu magijom!

  • uddu says:

   Ha-ha-ha ! Misliš : Vučić magijom ?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *