АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Како је Путин свету дао дипломатски гол

AMERIČKI MEDIJI: Kako je Putin svetu dao diplomatski gol

20 juna 2018

Kremlj je možda „zaratio“ sa Zapadom, ali ostatak sveta ide baš kod Putina jer je Rusija domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu, ocenjuje CNN.

I tu je ruski predsednik Vladimir Putin osvojio važne diplomatske golove – svetski lideri odlaze u Moskvu na mečeve, podižući tako Putinov ugled i stavljajući Rusiju u centar geopolitičkog zbivanja, ocenjuje američka medijska kuća.Evo i primera, piše CNN, ubedljiva pobeda Rusa na startu prvenstva, protiv Saudijske Arabije, a na svečanim ložama Putin ugostio saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana. Selekcija Saudijske Arabije izgubila je od Rusa 5-0, ali su se Putin i saudijski princ pobrinuli da svetu kažu kako su saglasni o svetskoj ceni nafte.

Putinov ofanzivni „šarm svetskog prvenstva“ nastavljen je. “Na noge” mu je došao generalni sekretar UN Antonio Gutereš kako bi zajedno s ruskim predsednikom gledao meč između Portugala i Maroka.

Takođe, Putin će biti domaćin i južnokorejskom lideru Mun Džae Inu, nedugo nakon istorijskog samite između severnokorejskog lidera i predsednika Amerike u Singapuru.

CNN navodi da će Mun prvo održati govor u ruskoj Dumi, da bi potom otputovao u Rostov, gde će gledati utakmicu između selekcije njegove zemlje i Meksika.

Ocenjuje se da je ovo Svetsko prvenstvo u fudbalu ojačalo Putinovu ulogu u svetu, baš kao i zimske olimpijske igre održane u Sočiju 2014, koje su značile da je Rusija samouverena u nameri da se vrati na svetsku političku scenu svom snagom.

A Igre u Sočiju su se održavale baš negde u vreme kada je Rusija anektirala ukrajinsko ostrvo Krim, podseća CNN. Od tada su odnosi Rusije i zapadnih zemalja na trnovitom putu, a svemu je doprinelo i obaranje malezijskog aviona MH17 iznad Ukrajine, punog putnika, za šta je okrivljena Rusija.

Optužujući „incidenti“ samo su se nizali, optužbe na račun mešanja u američke predsedničke izbore oko čega se već odavno vrši istraga u SAD, trovanje bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Engleskoj, proterivanje diplomata, sankcije…

Međutim, sve to nije odvratilo strane turiste da odlaze u Rusiju, a da stvar bude zanimljivija najviše ulaznica za svetsko prvenstvo u futbalu prodato je u Americi, pokazali su zvanični podaci FIFA.

A slike na hiljade stranih navijača, koji slave, navijaju i piju alkohol na ulicama ruskih gradova šalje jasnu sliku – Rusija dočekuje svet raširenih ruku i nije izolovana zemlja.

KOMENTARI2 komentara

  1. Miraš says:

    Kako se paralelno odvijaju Rat u Siriji i Svetsko prvenstvo u fudbalu u Rusiji, rizici sa veoma nezgodnim svetskim igračima - sa susedima Izrael i Jordan (tu je i S.Arabija) i još sa SAD i V.B. Svetsko prvenstvo je počelo pre 6 dana, s tek danas, mada ni danas nismo sigurni, kao da je počela dugo najavljivana vojna operacija SAA u pokrajinama Dara i Al-Qunejtra. Dok oslobode Gijat plato (severoistočni deo Dare) i ev. još grad Busra al Hariri proći će još oko nedelju dana. Zatim operacije koje će pokretati u naredne dve nedelje neće biti toliko blizu nabrojanih nezgodnih suseda. Tu je i kraj svetskog prvenstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *