АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ НАЈАВЉУЈУ: Почиње прекрајања граница на Балкану!

AMERIČKI MEDIJI NAJAVLJUJU: Počinje prekrajanja granica na Balkanu!

20 juna 2017

Region zapadnog Balkana, nakon zapadnih vojnih intervencija devedesetih godina prošlog veka, i dalje je u haosu, piše list „Amerikan Interest“.

Region je i dalje razdeljen međuetničkim tenzijama i demokratskim nazadovanjem, piše u analizi.

List navodi da su SAD, verujući da demokratska budućnost zapadnog Balkana leži u članstvu u EU, odgovornost za politički, institucionalni i ekonomski razvoj regiona ustupile Evropskoj uniji.

Međutim, Evropa nije u potpunosti obavila posao, jer je EU, nakon prihvatanja Hrvatske i Slovenije, izgubila apetit za proširenje i zadržala ostatak regiona Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Albaniju i Makedoniju, da čekaju na pragu.

Bregzit, migrantska kriza, uz porast antievropskih osećanja u poslednjih nekoliko godina uzdrmali su temelje EU, i odložile proces pristupanja novih članica, a u isto vreme „krvave tenzije“ u regionu i nedostatak razvoja samo su se „zagnojile“, ostavljajući siromašne i nestabilne države na periferiji Evrope, a vakum koji se stvorio počeli su da popunjavaju drugi akteri, piše list.

Rusija je potvrdila svoju tradicionalnu ulogu zaštitnika pravoslavnog stanovništva, koristeći Balkan kao tampon da spreči dalju evropsku ekspanziju i učvrsti svoju sferu uticaja.

Rusija je uticala na javno mišljenje među Srbima, Crnogorcima i Makedoncima kako bi ublažila entuzijazam za članstvo u EU i NATO, te je dodatno ojačala svoju moć kroz vojnu pomoć.

Sudeći po nedavno obavljenoj anketi Međunarodnog republikanskog instituta (IRI), makedonska podrška članstvu u NATO je na najnižem nivou od 2008. godine, dok slično istraživanje obavljeno u BiH pokazuje da samo 18 odsto Srba snažno podržava ulazak u EU.

Turska i zalivske države su odgovorile pojačavajući njihovu podršku muslimanima na Balkanu, a pomoć koju pružaju nije uvek benigna – Saudijska Arabija izgradila je džamije i dovela muslimanske sveštenike od Balkana do zaliva za verske nastave, neki se zalažu za konzervativni vehabizam, koji je u suprotstavljen umerenom islamu koji se praktikuje na Balkanu vekovima.

Sve to dovelo je do porasta islamističkog fundamentalizma među lokalnim muslimanskim stanovništvom.

S obzirom na to okruženje, nije iznenađenje da politika identiteta usmerena na etno-religijski nacionalizam doživljava preporod.

Lider Republike Srpske Milorad Dodik, pozvao je na referendum za nezavisnost, a poznato je da je on često putovao u Moskvu na konsultacije sa Putinom.

Sa druge strane, u Bosni lider glavne muslimanske političke stranke, Bakir Izetbegović, redovno putuje u Istanbul da bi se slikao sa sve autoritarnijim turskim predsednikom Erdoganom.

Kao još jedan znak povećanja tenzija, a uprkos stalnom prisustvu 5.000 NATO trupa i snažnom protivljenju Zapadne alijanse, kao i Srbiji i Makedoniji, Hašim Tači je pozvao na uspostavljanje vojske Kosova, a Srbi su pokušali da usmere voz ukrašen sa sloganom „Kosovo je Srbija“ na Kosovo.

Albanski predsednik Edi Rama često govori o potrebi za poboljšanje saradnje između njegove zemlje i Albanaca na Kosovu i u Makedoniji, što je navelo kritičare da ga optuže da pokušava da uspostavi „Veliku Albaniju“.

Sa urušavanjem Bliskog istoka i nuklearnim pretnjama Severna Koreja, postavlja se pitanje zašto bi Balkan uopšte bio bitan Zapadu?

Odgovor na to, navodi Amerikan Interest, jeste da blizina regiona Evropi znači da destabilizacija na Balkanu može brzo da postane problem za Evropu.

Region je 2015. godine bio glavni put za više od milion migranata koji su bežali u Nemačku i Švedsku, a kriza je mogla da bude mnogo gore da lokalni lideri nisu uspeli da ostave po strani svoje razlike i zajedno rade.

Eskalacija tenzija

List zaključuje da ako regionalne tenzije i dalje eskaliraju, ovakva saradnja ne može da se očekuje za narednu krizu i to predstavlja kako humanitarni tako i bezbednosni rizik, jer će borci ISIS-a nastaviti da iskoriste haos i uđu u Evropu.

Kako se navodi, Rusija je dugo nadgledala podele u ovom regionu kako bi poduprla svoje strateške prednosti nad Evropom, a povećana ravnodušnost ili netrpeljivost prema zapadnim institucijama ide u korist Kremlju.

Bez sidra u zapadnim institucijama, i liberalna demokratija i porast verskog fundamentalizma će verovatno postati norma u regionu.

Prema nekim posmatračima, prekrajanje nacionalnih granica je jedini način da se reše ove višegodišnje etničke podele, međutim činjenica je da ne postoji način da se iscrtaju granice, a da nijedna etnička grupa nije na gubitku.

Uprkos ratovima u Bosni, još postoje oblasti, kao Sarajevo, gde Srbi, Hrvati i Muslimani žive rame uz rame.

Štaviše, jednostavna razmena zemljišta, zasnovana na etničkoj većini je recept za haos na Balkanu.

Na Kosovu, Srbi u Mitrovici se opiru albanskoj većini i žele da se pripoje Srbiji, a kao što postoje albanske zajednice u Preševskoj dolini na jugu Srbije, na papiru bi se moglo pretpostaviti da bi dve teritorije samo mogli zameniti populacije.

Ipak, razmena Mitrovica-Preševo bi izazvala borbe nad teritorijom, jer se ne graniče sve enklave, a iz istog razloga, malo je verovatno da će Srbija pristati na predaju većinski muslimanskog Sandžaka Bosni, navodi Amerikan interest.

Bolji način je da se uspostave i ojačaju regionalne institucije da olakšaju ekonomsku i političku koordinaciju i rešavanje sukoba.

Carinska unija

Carinska unija bi mogla da bude korak u pravom smeru, ali ne i zamena za ulazak u NATO i EU, piše Amerikan interest.

Nažalost, EU je sve samo ne napustila svoju strategiju proširenja za region, zbog straha da će je preplaviti jeftina radna snaga, ali možda bi za nju bilo bolje da primi zapadni Balkan, što bi moglo da dovede do povećanja regionalne saradnje, samim tim i smanjenja međuetničkih tenzija.

List navodi i da je integracija u NATO jednako važna i lakše ostvariva za zapadni Balkan, a nakon Crne Gore vrata se otvaraju za Srbiju, Makedoniju, Bosnu, čije bi pripajanje poslalo signal da se Balkan vidi kao deo Zapada i da će pomoći odupiranju ruskog nadiranja.

Zapad se nalazi pred teškim izborom – ili će tretirati Balkan kao strateško sredstvo, ili rizikuje da izgubi region u ruskom uticaju, uz infiltraciju islamskog ekstremizma.

U septembru prošle godine, Bosna je podnela zvaničan zahtev za prijem u Evropsku uniju, što bi Brisel trebalo da ozbiljno razmotri, a nakon Crne Gore NATO treba da uzme i Srbiju i Bosnu kao buduće članice.

Sa previranjima u EU, integracija sa zemljama je važnija nego ikada, zaključuje američki list.

(Tanjug)

 

KOMENTARI5 komentara

 1. Bambula says:

  Nikad ništa od tog nesretnog (Zapadnog) Balkana. Sreća za Sloveniju i Hrvatsku da su se maknule od tog društva.

 2. Miraš says:

  Ne ponovilo se. Amerikanci namiguju da po drugi put prekrajaju "njihovu" dedovinu i pradedovinu Balkan. To su oni isti koji su bili ovde 90-tih. Sada kritikuju porast islamističkog fundamentalizma među lokalnim muslimanskim stanovništvom, a najgorih ratnih 90-tih podržavali su taj porast. Kad su pospešivali ratni hos onda im je to odgovaralo, a bojim se da će ponovo napraviti haos jer opasna su i ne baš pametna sva njihova spremanja dedovine. Integracija svih nas raznih "domorodaca" u NATO je sada njihov glavni cilj i dolaze u konačna osvajanja Balkana sa lažnim povodom - čuvamo našu dedovinu od ruskog prodiranja. Žure da ovi naši prostori budu pod NATO čizmom jer nije sigurno ni šta će biti sa EU. EU se može i raspasti ili značajno oslabiti što njima iz SAD iz finansijsko ekonomskih razloga itekako odgovara pa pre toga da nas postroje.

 3. Beli Orao says:

  Ohhhh što su srećne , priupitaj sitnog čovjeka koliko je srećan da sve puca od sreće!!! Lako je bilo bogatiti se na grbači Bosne , Srbije i Makedonije ,de sad kad si rob zapada , prodaj paštetu ili šljivovica pod nazivom " šljivo- N.Tesla" ! Da nebi tog Srbina ni to nebi izvezli na zapad!!! Političari i tajkuni žive lijepo u tom srećnom zapadnom Balkanu , a da Krvatri i nisu na Balkanu a ni Slovenci oni su u EUruuupiii, hahahaaaa!!!

 4. kuka says:

  Da, čim izglasaju premijerku Brnabićku, mogu da krenu da komadaju Srbiju na opštu radost ostalih Balkanaca, Evropljana i Amerikanaca.

 5. bane says:

  Ameri imaju defekt mozga. I morala. To sve objašnjava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *