АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Нови бомбардер САД ─ најгори кошмар Русије

AMERIČKI MEDIJI: Novi bombarder SAD ─ najgori košmar Rusije

1 avgusta 2021

Novi američki strateški bombarder B-21 „Rejder“ mogao bi izazvati velike poteškoće ruskim sistemima za protivvazdušnu odbranu, piše list „Nešenal interest“.Autor članka Kris Ozborn naglašava da sa mnogih karakteristika ovog aviona možda nikada neće biti skinuta oznaka tajnosti. Ipak, jedan visoki zvaničnik američkih vazduhoplovnih snaga izjavio je novinaru da će novi „nevidljivi“ bombarder predstavljati pretnju po bilo koju metu, bilo gde u svetu, bez obzira na doba dana.

Ozborn nije isključio mogućnost da će B-21 biti testiran na sistemima PVO sličnim ruskim i kineskim.

Novinar je podsetio na sisteme S-400 i S-500 koji, prema rečima tvoraca, mogu da otkrivaju i uništavaju „nevidljive avione“. Iako su ruski sistemi za protivvazdušnu odbranu efikasni, zadatak pronalaženja i uništavanja usavršenog B-21 za njih će biti izuzetno složen, dodao je autor. Po njegovom mišljenju, Moskvi će biti potrebni osetljiviji radari koji mogu precizno da prate kretanje bombardera. Prisustvo potpuno novih stelt tehnologija u avionu moglo bi ga učiniti „najgorom noćnom morom“ za Rusiju, zaključio je novinar.

Razvojem aviona B-21 „Rejder“ bavi se kompanija „Nortrop Gruman“, a planirano je da počne da se upotrebljava 2025. godine. Spolja letelica podseća na B-2: oba projekta su zasnovana na konceptu teško primetnog aviona koji leti brzinom ispod brzine zvuka, izgrađenog po šemi „letećeg krila“ i koji može da nosi rakete ili bombe.

Jedan od glavnih zadataka takvog bombardera je, osim izvođenja nuklearnih udara, tajni pristup području lansiranja rakete ili bacanja bombe i uništavanje glavnih neprijateljskih objekata za PVO. Posle toga, taktička avijacija će moći da dejstvuje u relativnoj bezbednosti.

KOMENTARI10 komentara

 1. Nikola Virijević, Kuršumlija says:

  Ništa novo što se tiče Gebelsove teorije, mada Gebelsa odavno nema, teorija po kojoj je se proslavo uspešno funkcioniše i danas - posle toliko vremena. Zapadu, izgleda nije jasno, da se ta teorema laži više i vrapcima na grani smučila. Ono što je zapadu, americi njenim satelitima i nato alijansi, preostalo da pune gaće na izgovorenne reči RUSIJA, KINA i KOREJA. Neka vam je sa srećom hvalisanje o višenamenskom bombareru B-21 i njegovim persformansama, zdravo punili otrcale i krpljene gaće.

 2. Gardista says:

  Dajte ga iznad Budjanovca.

 3. Drwho says:

  Ovi sve vreme svoju taktiku baziraju na napadačkoj taktici i to je celom svetu OK? Konstantno prete. Poenta price o ovom avionu i celoj taktici: mi cemo vas napasti ali vi necete moci da se branite. Jer mi smo moderni banditi i otimači a vi ste naše žrtve. Pa dokle više?

 4. Ovcoizovani covid idioti says:

  Bombarderi i nosaci aviona su zastarela oruzja. Dzaba bacene pare umesto da nahrane 100 mil.siromasnih i daju im zdravstveno osiguranje.

 5. Rusofilus Serbianus Patriotus Putinofilus, Samo Jako i do Kraja, bre. says:

  Ako nije pravio problem Srbima neće ni Rusima, mi smo ga skinuli sa protivgradnom odbranom kada ga je registrovao zastareli tip ruskog radara kojeg su glupi amerikanci otpisali da postoji. Mi smo se ljudski izvinili jer nismo znali da je tipa "nevidljiv" - onolika leteća kanta?

 6. Nikola Virijević, Kuršumlija says:

  Ništa novo što se tiče Gebelsove teorije, mada Gebelsa odavno nema, teorija po kojoj je se proslavo uspešno funkcioniše i danas - posle toliko vremena. Zapadu, izgleda nije jasno, da se ta teorema laži više i vrapcima na grani smučila. Ono što je zapadu, americi njenim satelitima i nato alijansi, preostalo da pune gaće na izgovorenne reči RUSIJA, KINA i KOREJA. Neka vam je sa srećom hvalisanje o višenamenskom bombareru B-21 i njegovim persformansama, zdravo punili otrcale i krpljene gaće - ali onako rajderski.

 7. Pera Vol says:

  Ima srpski Orao da takve skida ko divlje guske.

 8. Beli Orao says:

  Najbolji odgovor amerima je srbska NEVA , sva ova priča je pokušaj psihološkog rata da uvjeri Ruse u nešto što dobro i sami znaju da je to priča za glupe, o usavršenom B-21 ! Što reče neko gore nek nadlete Bujanovac da isprobamo tu usavršenu nevidljivost !

 9. milorad5 says:

  Plaše mečku rešetom,obična propaganda.NE postoji više ništa danas što leti a da ne može biti detektovano,zato su rusi i krenuli u hipersonične tehnologije,mogu da ih detektuju ali ne mogu da ih obore:)Zanimljivo je jedino što propagandni pristup nečemu što NE POSTOJI niti će postojati pokazuje ustvari zaista duboku nelagodnost pentagona u odnosu na ruske hipersonične tehnologije,mada mislim da oni još uvek ne veruju da rusi imaju to operativno.Sve u svemu USA su već izgubile i na bojnom polju,opasno su ranjivi i to izaziva ozbiljan i opasan strah kod njih,nekako su izgleda navikli da su VRH ali oni to NIKADA nisu bili zaista uvek su rusi bili tu malo iza ili malo ispred,uglavnom je to diznilend dosada, ali sada su rusi ozbiljno rešeni da im jb mamicu i ozbiljno su iskoračili tehnološki pa odatle STRAH.Ponavaljam hipersonična tehnologija je toliko napredna da je sasvim moguće da NIKO sem rusa to neće ni imati i uskoro će se koristiti u bespilotnim dronovima jer ljudi ne mogu da upravljaju takvim letelicama.

 10. mister x says:

  nista novo u odnosu na B2!ne bih preporucio da tedtiraju S400!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *