АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Од 11 носача авиона – Пентагон сада има на располагању само пет!

AMERIČKI MEDIJI: Od 11 nosača aviona – Pentagon sada ima na raspolaganju samo pet!

8 novembra 2015

usstrumanlarge 546Oko američkih nosača aviona – upozorava američki The National Interest – razvija se „velika kriza”.

Vojni analitičar ovog lista Dejv Madžumdar naglašava: „SAD pokušavaju da ispunjavaju svoje globalne obaveze imajući samo deset nosača aviona. A zakon nalaže da ratna mornarica SAD ima 11 takvih brodova”.

Madžumdar ukazuje da je Pentagon 2012-te morao da iz upotrebe povuče nosač aviona USS Enterprise, a da će novi koji treba da ga zameni – USS Gerald R. Ford – biti izgrađen najranije 2021-ve godine.

The National Interest navodi da je kontraadmiral Tom Mur u kongresnom odboru za oružane snage otkrio da se pet (od 10) nosača aviona nalati na „tehničkom opsluživanju”, a da se pet preostalih koristi „do ivice mogućnosti”.

Pred istim odborom je Šon Stekli – pomoćnik ministra ratne mornarice – priznao da će pred ratnom flotom SAD biti teška vremena sve dok u upotrebu ne uđe nosač aviona USS Gerald R. Ford.

Kongresmen Majk Konvej rekao je obojici da su kukanja na „teška vremena” naprihvatljiva i, čak, podneo nacrt zakona koji predviđa da SAD imaju 12 umesto 11 nosača aviona. Pogotovo što će do 2023. biti izgrađen nosač aviona USS John F. Kennedy.

KOMENTARI2 komentara

  1. Goran says:

    Nisu ni oni blesavi , znaju oni jako dobro da 4 preostale sile imaju oruzje od kojeg su svi nosaci aviona postali samo obicne plutajuce konzerve koje mogu sve da se potope za manje od sat vremena. Uloga nosaca aviona je vec duze vrijeme proslost.

  2. Sinđelić says:

    Koje 4 sile? Ja znam da KInezi razvijaju raketu protiv nisača,ali još se ispituje? Možda i Rusi imaju nešto ?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *