Američki mediji optužuju Izrael za napade u Latakiji

Američki mediji optužuju Izrael za napade u Latakiji

13 jula 2013

g_image-1329695188Američki mediji objavili su – pozivajući se na neimenovana oficijelna lica u Vašingtonu – da je Izrael organizovao eksplozije u sirijskoj luci Latakija da bi na taj način uništio sirijske protivbrodske rakete „Jahont”.

Zvanični Tel Aviv, međutim, ne žuri da prizna da je izveo novu vojnu operaciju na teritoriji Sirije. Do diverzija u luci Latakija došlo je 5. jula, a američka globalna televizija CNNobjavila je – tvrdeći da je te informacije dobila u vladi SAD – da su rakete „Jahont” bile glavna meta napada jer Izrael želi da uništi  te rakete koji predstavljaju najveću pretnju izraelskoj ratnoj mornarici.

Niko nije dosad saopštio da li su „Jahonti” u Latakiji ostali netaknuti ili su uništeni. Izraelski ministar odbrane Moše Jaalon čak je naknadno pokušao da sve demantuje rekavši: „Mi se ne mešamo u krvavi sirijski unutrašnji sukob. Gde god nešto eksplodira na Bliskom Istoku odmah se pripisuje Izraelu”.

Simptomatično je da zasluge za napad u Latakiji nisu poželeli da sebi pripišu sirijski pobunjenici. Jedan od njihovih vojnih komandanata, Kasem Sadedin, izjavio je:

„To nije bila naša akcija. To je bio ili vazdušni nalet, ili eksplozija rakete velikog dometa lansirane sa broda u Sredozemnom moru”.

Simptomatično je takođe da je CNN istovremeno objavio kako Pentagon uveren da Rusija i dalje isporučuje oružje Siriji i da je jedan „vojni teret” stigao u Latakiju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *