АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ ОТКРИЛИ: Ево која земља је следећа жртва Исламске државе

AMERIČKI MEDIJI OTKRILI: Evo koja zemlja je sledeća žrtva Islamske države

1 novembra 2018

Teroristi se posle poraza u Siriji i Iraku vraćaju u svoje matične države, gde mogu da izazovu mnogobrojne probleme, ali se od svih jedna država izdvaja.

Američki list National Interest objavio je članak u kojem je napisano da će sledeća žrtva terorista Islamske države biti Jordan i da se Hašimitska kraljevina nalazi u ozbiljnoj opasnosti.Bez obzira na to, što je Jordan utvrdio svoju poziciju kao saveznik SAD u borbi protiv ID, opasnost ipak stiže, ocenjuju autori teksta.

List naglašava da se Jordanci nalaze na trećem mestu po broju među stranim pripadnicima ID. Ocenjuje se da ih u redovima terorista kalifata ima oko 3 hiljade. Osim toga, opasnost od destabilizacije u Jordanu dolazi i zbog rasta nezaposlenosti, siromaštva i slabe državne uprave, što bi ID mogla da iskoristi.

Posle poraza u Siriji i Iraku, teroristi će se ubrzo vratiti u Jordan veoma potkovani, a sa sobom će poneti iskustvo stečeno u pravim ratnim dejstvima.

National Interest dodaje da terorističku opasnost u Jordanu takođe mogu predstavljati i izbeglice iz Sirije, čiji broj prelazi 658 hiljada, a ukupan broj stanovnika zemlje je oko 9,5 miliona. Zbog loših uslova života, oni mogu da naprave idealan teren za širenje verskog ekstremizma.

Štp se tiče ekstremizma u Jordanu, on eskalira još od 2015. godine. Poslednji primer je teroristički napad u gradu Es Salt u avgustu 2018. godine, u kojem su poginula četiri oficira službe bezbednosti i 16 civila. Posle tog napada uhapšeni su petorica ekstremista, a blizu mesta događaja su pronađena različita eksplozivna sredstva koja su oni planirali da upotrebe.

Naš portal je nedavno objavio vest da je oko 30 pripadnika Belih šlemova sa Bliskog Istoka evakuisano preko Jordana uz saradnju sa Izraelom.

(Pravda)

KOMENTARI4 komentara

 1. Miraš says:

  OVO NE MIRIŠE NA DOBRO jer ako raskomadaju Jordan onda je dovoljno da uzmu još jedan manji deo Sirije sa juga istočno od Tanfa prema Abu Kemalu i povezali su sa Izraelom najistočnije delove Sirije koji su najbogatiji naftom i koje sad kontrolišu Amerikanci i Kurdi. Sirija na jugu najpre kontroliše jedan deo teritorija pokrajine Kunejtra, Dara, Suvajda, Damask i zatim ne kontroliše na sred južne granice veći prostor oko Al Tanfa jer tu je američka baza, zatim kontroliše jedan deo južne granice prema Iraku, ali opasnost je što severnije je veći pustinjski džep u kome još uvek ima snaga ISIS i zatim dalje na istok opet ne kontrolišu najistočniji deo zemlje. Rizik za Siriju je da lako može da izgubi na jugu u pustinji sada slobodne jugozapadne delove pokrajine Deir ez Zor i jugoistočne delove Homs koji su tik jedan uz drugi, a to je izvodljivo ubacivanjem terorista preko američke baze Tanf i direktno iz Iraka. Istočni deo pokrajine Deir ez Zor - jugozapadni deo pokrajine Deir ez Zor (prirodno ih deli reka Eufrat) - jug Homsa - sever Jordana - Izrael.

  • Miraš says:

   Ubacivanje terorista preko američke baze Tanf i direktno iz Iraka na taj istočniji slobodni prostor juga Sirije to je prvi korak. Drugi korak je da Amerikanci krenu da poraze te ISIS snage i naravno da ostanu i na toj teritoriji. Već znamo da godinama tako su radili i rade tako i dan danas. ... Gde je kraj rata u Siriji i drugim ratovima na B.Istoku? Izgleda da Iran stvarno treba da proizvede svoje nuklearno oružje i da to objavi. Tada bi Izrael izgubio sadašnju stratešku prednost jer zasad on jedini na Bliskom Istoku ima nuklearno naoružanje, ne zna se tačno koliko, smatraju da ima i do 400 nuklearnih bojevih glava. Tada bi Amerikanci podvili rep i morali bi da odustanu od svoje politike osvajanja Bliskog Istoka. Američko-izraelski plan o radjanju Novog Bliskog istoka se ne može drugačiji zaustaviti. Čak ni pad vrednosti dolara kravare ne zaustavlja jer imaju i ostaje im njihovo mnogobrojno i raznovrsno naoružanje. Smirila bi ih ta mogućnost da pripadnike njihove "izuzetne" nacije tu na B. Istoku neko bi mogao brzo da ošine sa nuklearnim naoružanjem, a takodje i Izrael. Setimo se da povodom 20 nuklearnih glava Severne Koreje uhvatila ih je nevidjena panika.

 2. Miraš says:

  Ona druga mračna strana medalje je da zapadna strana države Jordan graniči se sa Izraelom i sa Zapadnom obalom. Na nekim od Pitersenovih NATO mapa Jordana ni nema više kao države, čak Izraelu je pripojen i deo teritorija istočno od Jordana koje sada pripadaju S.Arabiji. Jordan je po veličini svoje sadašnje teritorije malo veći od Srbije, ima 92.300 km2. Medjutim on je od nas značajno siromašnija zemlja jer značajan deo države na istoku i jugu zemlje obuhvata pustinja. Na Zapadu Jordan se graniči sa Izraelom i sa Zapadnom obalom, a na krajnjem jugozapadu sa nekih 26 km on izlazi na Crveno more. Jordan nema kopnenu granicu sa Egiptom ali tu preko tog malog morskog prostora on gleda u egipatski Sinaj. Na jugu i jugostoku zemlje Jordan se graniči sa Saudijskom Arabijom. Na severoistoku graniči se sa Irakom, a na severu graniči se sa Sirijom izlazeći na više od pola njene južne granice. Jordan će da nagrabusi iz dva razloga: 1) Zbog bogatih vlasnika multinacionalnih kompanija koji se otimaju za naftu i gas na Bliskom istoku te za njih ratuju SAD i NATO i onda im Jordan treba kao deo puta ka Sredozemnom moru. Na ranije otetom sirijskom Golanu ima nafte što je tik severno od Jordana, u jugoistočnim delovima sirije ima najviše nafte što je blizu severnom Jordanu, zatim tu je Irak koji je još bogatiji naftom. Sledeći je Iran koji je takodje veoma bogat naftom. 2) Pravi se Veliki Izrael.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *